Ζητούν την κατάργηση των πλευρικών – περιαστικών διοδίων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011, 13:17
Ζητούν την κατάργηση των πλευρικών – περιαστικών διοδίων
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλ. Τσίπρας και ο βουλευτής, Δημ. Παπαδημούλης, κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την επανεξέταση πλευρικών - περιαστικών διοδίων.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής: «Την κατάργηση των πλευρικών - περιαστικών διοδίων και τον επαναπροσδιορισμό - προς τα κάτω - όλων των αντιτίμων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, διεκδικούν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής. Μάλιστα, επαναφέρουν ως αίτημα και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου της εκμετάλλευσης των διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες, εν όψει του νέου κύματος ανατιμήσεων.

Οι κάτοικοι του Ωρωπού, του Καπανδριτίου, του Αυλώνα, των Αφιδνών, του Συκάμινου, του Καλάμου, της Τραγάνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπως στην Πιερία και τη Στυλίδα, διαμαρτύρονται για την καθημερινή επιβάρυνση που υφίστανται.

Όπως ανέφεραν, οι τιμές των διοδίων που έχουν διαμορφωθεί από τα τέλη του Σεπτεμβρίου έχουν "στεγνώσει" το πορτοφόλι τους. "Είναι σαν να έχουν τοποθετηθεί οι σταθμοί διοδίων μέσα στο σπίτι μας" τόνιζαν χαρακτηριστικά. Και υπογράμμιζαν ότι "για την πλέον απλή και συχνή διαδρομή, αυτή προς την Αθήνα, την οποία κάνουν καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι, το αντίτιμο είναι πολύ υψηλό".

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι γονείς αυτών των περιοχών, που χρειάζεται να μετακινηθούν από παράπλευρους δρόμους, από και προς τα σχολεία των παιδιών τους. Για παράδειγμα, ο Ωρωπός διαθέτει μόνο δημοτικό σχολείο και για τη μεταφορά των μαθητών προς τα σχολικά συγκροτήματα του γυμνασίου και του λυκείου επιβαρύνονται οι γονείς σε καθημερινή βάση (πλευρικά διόδια Οινοφύτων και Καπανδριτίου).

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Θα προβείτε στην άμεση κατάργηση, τουλάχιστον των πλευρικών-περιαστικών διοδίων που επιβαρύνουν άδικα τους κατοίκους στις καθημερινές και αναγκαίες μετακινήσεις τους;

2. Έχει η κυβέρνηση εντάξει στον προγραμματισμό έργων για τις περιοχές αυτές την κατασκευή τοπικών παράδρομων απαλλαγμένων από διόδια, προκειμένου να απεμπλακούν οι κάτοικοι των περιοχών από την καθημερινή καταβολή διοδίων; Αν ναι, με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

3. Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου της εκμετάλλευσης των διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες;».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011, 13:38