Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τόσο για την αξιολόγηση όσο και για το χρέος ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες η κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup.

Δύο ήταν οι βασικές θέσεις με τις οποίες εισήλθαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στη σύνοδο του Eurogroup: Από την μία πλευρά έκαναν σαφές ότι το πιο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης είναι το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρήθηκε εφικτό να υπάρξει σήμερα μία επί της αρχής συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή να εγκριθεί πολιτικά το επόμενο πακέτο δόσεων που προς το παρόν υπολογίζεται σε 10,3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει παρα πολλά» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμαΣτο πεδίο του ΔΝΤ και των παρεμβάσεων στο χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν σαφής: «Δεν αποτελεί επιλογή για μας να συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ. Είναι προστιθέμενη αξία να έχουμε το ΔΝΤ μαζί μας» ανέφερε προσερχόμενος στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να βρεθεί μια συμφωνία με το ΔΝΤ, τόνισε ο ίδιος αλλά και ο ομόλογός του, Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίδοντας το στίγμα της σημερινής συνάντησης, που έχει προαναγγελθεί ως μαραθώνια.
 
«Ελπίζω σήμερα να υπάρξει συμφωνία» επεσήμανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Πρέπει να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία. Η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες» είπε από τη μεριά του ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν. Για επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής έκανε λόγο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρίσταται στη συνεδρίαση του Eurogroup. Κατά την άφιξή του, ο Μάριο Ντράγκι δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αφίξεις των Ευρωπαίων υπουργών

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά από το καλοκαίρι, αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ληφθεί δύσκολα μέτρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν και την άποψη των θεσμών.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε εκ νέου το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και μίλησε για ελάφρυνση του βάρους για την Ελλάδα.

«Δεν θα συμβεί “κούρεμα”, νομίζω όμως ότι μπορούμε να απαλύνουμε το βάρος για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι «δεν συζητάμε την αποχώρηση του ΔΝΤ» από αυτό.

«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ, καθώς όλες οι χώρες επιθυμούν την παρουσία του» σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι πεπειραμένο σ’ αυτά τα προγράμματα και επομένως μπορεί να μας βοηθήσει.

Δείτε τις δηλώσεις:

Συμφωνία επί της αρχής

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής στο σημερινό Eurogroup» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε. Πρέπει να δούμε με ακρίβεια τι έχει δεχτεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και αν έχουν πάει όλα καλά. Θα πρέπει να συζητήσουμε και με το ΔΝΤ, σημείωσε.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ακόμη ναι μεν ότι υπάρχουν διαφορές, όμως τόνισε οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε αντιδικία με το ΔΝΤ.

Επανέλαβε παράλληλα τη θέση ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα. «Μετά την αξιολόγηση, το ΔΝΤ θα μπει στη χρηματοδότηση. Αυτό συμφωνήθηκε και εμμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη συνεδρίαση δεν θα παραστεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ο Πολ Τόμσεν.

Ερωτηθείς για το χρέος τόνισε ότι το θέμα της διευκόλυνσης επανέρχεται στη συζήτηση ανά διαστήματα. «Η Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια δεν πρέπει να πληρώσει ούτε τόκους ούτε δάνεια» είπε.

Μοσκοβισί: Πρέπει να προχωρήσουμε στη συζήτηση για το χρέος

«Θέλουμε σήμερα μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο συνολική» δήλωσε προσερχόμενος στο Εurogroup ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Οι Έλληνες πήραν πολύ σημαντικές αποφάσεις τις τελευταίες μέρες, μέσω του πολυνομοσχεδίου και του ”κόφτη”, πρόκειται για σημαντικά και θαρραλέα μέτρα» είπε, προσθέτοντας ότι «τώρα ξεκινάμε τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία πρέπει να είναι μεγάλη, ώστε εκτός από την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών να πληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Για την ελάφρυνση του χρέους ανέφερε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε όπως έχουμε σχεδιάσει, δηλαδή σε τρεις φάσεις, τα κράτη-μέλη καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις, εμείς θα συνεισφέρουμε στη συζήτηση».

Ντομπρόβσκις: Ελπίζω σε συμφωνία επί της αρχής

Την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.


Η εκπλήρωση των όρων από την ελληνική πλευρά θα μας επιτρέψει την εκταμίευση, σημείωσε ο αντιπρόεδρος, σχολιάζοντας και την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

«Πρέπει ακόμα να ετοιμάσουμε σχέδιο για την αποδέσμευση της δόσης» πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με την παραμονή του ΔΝΤ είπε ότι «θα εργαστούμε με το Ταμείο για να διασφαλίσουμε την παραμονή του» στο πρόγραμμα.

«Κομμάτι των συζητήσεων το χρέος. Οι πιστωτές έχουν θέσει προϋποθέσεις, δεν συζητάμε για κούρεμα» επεσήμανε.

Σαπέν: Η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες» είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε πως μια συμφωνία για την αξιολόγηση θα είναι θετική για την Ευρώπη, τονίζοντας πως αποτελεί «στόχο» η επίτευξή της.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ελπίδα για μία συμφωνία που θα «δείξει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα».

Επεσήμανε, δε, πως «η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες».

Θετική απόφαση για την Ελλάδα ζητεί o Πιτέλα

Θετική απόφαση από το Eurogroup ζητεί η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. «Ήρθε η ώρα για το Eurogroup να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι κοινή λογική και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, εν όψει της συνεδρίασης.

Ο κ. Πιτέλα πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσαν όλες τις δεσμεύσεις τους με την υιοθέτηση του βασικού πακέτου μέτρων την Κυριακή, παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα» και κατέληξε: «Η ομάδα μας υιοθετούσε πάντα πολύ εποικοδομητικές θέσεις υπέρ της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους δολιοφθορείς και τα γεράκια της λιτότητας να επιτύχουν τους στενόμυαλους και κοντόφθαλμους στόχους τους».

Παντοάν: Σύνθετη η συζήτηση για το χρέος

«Σύνθετη» και «πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα, ενώ εξήγησε ότι η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν στο προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

Κάζιμιρ: «Ανοιχτά και άλυτα» θέματα για την Ελλάδα

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ, κατά την άφιξή του στο Eurogroup, δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα πολλά «ανοιχτά και άλυτα» θέματα για την Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι το μόνο που «μπορούμε να πετύχουμε».

Παράλληλα, δήλωσε πως η συζήτηση για μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο επόμενο στάδιο.

Πάντως, εμφανίστηκε έτοιμος για μία μαραθώνια συνεδρίαση, καθώς είπε στους δημοσιογράφους: «Φοβάμαι ότι θα περάσουμε όλο το βράδυ εδώ».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης