Τσίπρας για Novartis: «Τίποτα κάτω από το χαλί»

Τσίπρας για Novartis: «Τίποτα κάτω από το χαλί»
Αλ. Τσίπρας: «Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων»«Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις αφορούν στις αιτίες αυτής της τραγικής περιπέτειας, αφορούν στις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας.

«Η χώρα κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας» σημείωσε.

«Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε τον βασικό κανόνα που διέπει το δικαιακό μας σύστημα, ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορουμένων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας» σημείωσε o πρωθυπουργόςΥπογράμμισε ότι από την άλλη, όμως, «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα, να εμποδίσουμε το έργο της Δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των αντιπάλων μας, δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε». «Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντί μας» σημείωσε.

«Όσο κι αν κάποιοι», πρόσθεσε, «επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες», «επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς», «επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες». «Εμείς», τόνισε, «δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη δέσμευση αυτή».

«Μόνο για την υπόθεση της Novartis, που βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που ήρθε στη Βουλή, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός.

«Γιατί αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010» τόνισε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης ΤσίπραςΑνέφερε πως, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 -πριν μπει δηλαδή η χώρα στα μνημόνια- το κόστος φτάνει τα 23 δισ. «Ένα μνημόνιο, δηλαδή. Πρόκειται για πάνω από 10% του ΑΕΠ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και πως «αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».

«Γιατί αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010» τόνισε.

«Σήμερα τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του ''Μαζί τα φάγαμε''. Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο» υπογράμμισε.

Τσίπρας: «Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσής τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες»Πρόσθεσε ότι τώρα ορισμένοι «δεν ντρέπονται και δεν διστάζουν να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο». «Ποιοι; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι, μιας και είναι της μόδας τώρα να επιτίθενται στους μάρτυρες με αυτόν τον χαρακτηρισμό, επειδή ο νόμος προβλέπει προστασία» σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους».

«Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επιπλέον, επεσήμανε πως «η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσής τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό» τόνισε. «Μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργών παραγράφονται μετά την παρέλευση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το Σύνταγμα» ανέφερε, επίσης, ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε πως «τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που θα κριθεί ότι δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων, έχουν την παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου κι όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα ποιος θα το κρίνει αυτό, είναι: «Μοναδικός αρμόδιος για λογαριασμό της Βουλής, προκειμένου να κρίνει, βάσει της ερμηνείας του νόμου αλλά και των πραγματικών περιστατικών, δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ και στον πρόεδρό της Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης»Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ και στον πρόεδρό της Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού» πρόσθεσε και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;» και «τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του». «Πρέπει να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται;» είπε.

«Αν δεν έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο, κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια, να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του κόμματος:


Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτό: Eurokinissi

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018, 16:47