«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι για το μέλλον της χώρας. Τα δύσκολα χρόνια έχουν μείνει πίσω μας. Το μεγάλο βήμα που έγινε το 2015, δεν έμεινε μετέωρο. Η χώρα βρίσκεται ήδη στη μεταμνημονιακή εποχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέ Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι η χώρα και η οικονομία έχουν γυρίσει σελίδα και πως όμως κρίσιμα σταυροδρόμια και κρίσιμες μάχες είναι ακόμα μπροστά μας.

Ανέφερε ότι «φτάσαμε ως εδώ δίνοντας δύσκολες μάχες και γιατί το τιμόνι όλα αυτά τα χρόνια δεν το κρατούσαν για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, αυτοί που αγνόησαν και περιφρόνησαν το λαό, αλλά όσοι τον ακούσαμε, τον σεβαστήκαμε και θεωρήσαμε ύψιστο καθήκον να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του». Είπε στους βουλευτές ότι «έχουμε κάθε λόγο όχι απλά να αισθανόμαστε περήφανοι, αλλά πλέον και πιο δυνατοί για τις μάχες που έρχονται, γιατί οι μάχες που δώσαμε, οι νίκες που πετύχαμε, διαμόρφωσαν και μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση. Όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά συνολικά για την ελληνική κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποδείχθηκε ότι τελικά υπήρχε κι άλλος δρόμος από τον αυτόν της αιώνιας λιτότητας, της ασφυκτικής επιτροπείας και των διαρκών καταναγκασμών», σημείωσε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο λαός μας σύντομα θα κληθεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει το δρόμο που οδηγεί με ασφάλεια στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση ή θα επιλέξει το δρόμο που βγάζει στο αντίθετο ρεύμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι αν και μοιάζει με σταυροδρόμι, «στην πραγματικότητα ο ένας δρόμος πάει ευθεία αλλά ο άλλος οδηγεί σε αναστροφή». Αναστροφή, είπε, «στα χρόνια της κρίσης, της λιτότητας, στα χρόνια του ΔΝΤ και των μνημονίων που έχουμε αφήσει πια πίσω μας οριστικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια αντιπολίτευση που καταστροφολογούσε διαρκώς και ευτυχώς για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία αυτή καταστροφολογία διαψεύδονταν διαρκώς», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στην «καταστροφολογία» για τον κόφτη σε μισθούς και συντάξεις, ενώ αντί γι΄ αυτόν ήρθε η υπεραπόδοση, η εφάπαξ 13ης σύνταξης και τα κοινωνικά μερίσματα το 2017 και το 2018. Αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αναφέρθηκε στην «εφεύρεση» του τέταρτου μνημονίου, «το οποίο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι κάποιος εξωγήινος κάπου στον Υμηττό του το είχε προφητεύσει» και αντί του οποίου ήρθε η οριστική έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Μίλησε για προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για περικοπή των συντάξεων με τις επισκέψεις του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να μην υπάρξει συναίνεση, όπως είπε, στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην ακυρώσει το μέτρο. Τελικά, επισήμανε, ήρθε και η ακύρωση των περικοπών για το 2019, η οποία μάλιστα συνέπεσε με αυξήσεις σε περίπου 620.000 συνταξιούχων από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού «που επίσης πολέμησαν με σθένος όλα τα προηγούμενα χρόνια η Δεξιά».

Αναφέρθηκε τέλος στην «καταστροφολογία» για αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές χρήματος, για να σημειώσει ότι «δεν του έφτανε (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) η έκδοση του πενταετούς ομολόγου με πολύ ευνοϊκότερους όρους, ήρθε και το δεκαετές την περασμένη εβδομάδα με όρους που η χώρα είχε να δει εδώ και 15 χρόνια, για να τελειώσει και αυτό το παραμύθι».

«Η αντιπολίτευση έχει περάσει στο επόμενο στάδιο της καταστροφολογίας, αυτό της γελοιοποίησης”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, στηλιτεύοντας τη θέση ότι η οικονομία ανακάμπτει επειδή τάχα, όπως είπε, οι αγορές προεξοφλούν νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

«Η αυτογελοιοποίηση της αντιπολίτευσης όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα ένα σύμπτωμα του κυνισμού που διακατέχει τη ΝΔ, όταν δεν τους αγγίζει πλέον ούτε η κοινή λογική», σχολίασε και πρόσθεσε πως «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η παλινόρθωση ενός κατεστημένου που θέλει να επανέλθει και για να εκδικηθεί» όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση για τη χώρα, όπως ανέφερε, «αλλά και έναν ολόκληρο λαό για τις επιλογές που έκανε σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις».

«Γι΄ αυτό και το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ, είναι ένα σχέδιο συμμόρφωσης των “απείθαρχων”, των “ατάκτων”», είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «διάλυση της δημόσιας υγείας, ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις στους ζωτικούς τομείς του δΔημοσίου, όλα αυτά που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πηγή σπατάλης». Είπε ότι κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του είναι εκπρόσωποι και εκφραστές της “ελίτ” και «οραματίζεται μια Ελλάδα που θα ευημερούν λίγοι και θα στενάζουν οι πολλοί» και μίλησε για έναν αγώνα που διεξάγεται «χωρίς αρχές, χωρίς όρια στο ψέμα, τη λάσπη, την προπαγάνδα, το διχασμό”». Είπε ότι το βίωσαν κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Βόρειας Ελλάδας όταν με σθένος υπερασπίστηκαν αυτό που πίστευαν ως εθνικό και πατριωτικά σωστό και βρέθηκαν αντιμέτωποι με βιαιοπραγίες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, δεν βρήκε μερικά λόγια να σχολιάσει.

Δείτε live:

«H κάλπη των ευρωεκλογών θα αποκαλύψει τη μεγάλη απάτη του κ. Μητσοτάκη»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πιστεύουν όλοι αυτοί ότι όταν έχουν μαζί τους την πλειοψηφία των ΜΜΕ και των ολιγαρχών τότε είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την επιστροφή στην εξουσία. Με αυτούς έχουν σχεδιάσει και προσπαθούν να πλασάρει στην κοινή γνώμη αλλά και στον ίδιους τους τους εαυτούς μια χίμαιρα, μια καλοστημένη πολιτική απάτη, την απάτη της δήθεν σοβούσας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής κοινωνικής έκρηξης, την ώρα που η χώρα μετά από πολλά χρόνια εντάσεων επανέρχεται στη κοινωνική ειρήνη».

«Την απάτη», σημείωσε, «της δήθεν κατάρρευσης της οικονομίας, την ώρα που η οικονομία μετά από πολλά χρόνια ύφεσης ανακάμπτει επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Της δήθεν εθνικής μειοδοσίας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, την ώρα που μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και ανυποληψίας η χώρα σηκώνει ξανά το ανάστημά της και αναγνωρίζεται ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια από όλη τη διεθνή κοινότητα».

«Τέλος», προσέθεσε, «τη μεγάλη απάτη της δήθεν κατά κράτος επικράτησης της ΝΔ και του αρχηγού της στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις». Είπε σκωπτικά ότι αμέσως με την εκλογή του στη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης έγινε από μερίδα των ΜΜΕ και των δημοσκοπικών εταιριών, πρωθυπουργός και πως οι δημοσκοπικές εταιρείες που απέτυχαν επανειλημμένα στις προβλέψεις τους, έσπευσαν να προδιαγράψουν ότι, ανεξάρτητα από το αν πείθει ή όχι ο κο. Μητσοτάκης και η ΝΔ, ανεξάρτητα από το αν έχει σχέδιο και πρόταση για το αύριο της χώρας, είναι ήδη νικητές και μάλιστα με 10, 15, 20 μονάδες στις επικείμενες εκλογές.

«Όποιος πορεύεται με σύμμαχο την απάτη δεν έχει πολύ δρόμο να διανύσει, έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της αποκάλυψης», είπε, για να τονίσει ότι «η κάλπη των ευρωπαϊκών στις 26 Μαΐου θα είναι αυτή που θα αποκαλύψει τη μεγάλη απάτη του κ. Μητσοτάκη και των επικοινωνιολόγων του».

«Γιατί μπορεί αυτός να προβάρει ήδη γραβάτες και κουστούμια πρωθυπουργικά, αλλά ξεχνάει ότι τους πρωθυπουργούς δεν τους εκλέγουν ούτε οι φίλοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, ούτε οι φίλοι δημοσκόποι, αλλά ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στην κάλπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική o κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «όλα τα κοινωνικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ξηλωθούν μέσα σε μια νύχτα, αν ποτέ ο κ. Μητσοτάκης επιστρέψει στην εξουσία».

Το φθινόπωρο η ΝΔ θα ηττηθεί

«Να μη προσδοκούν ότι θα τους κάνουμε τη χάρη να επισπεύσουμε τις εθνικές εκλογές», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο με την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της και η Νέα Δημοκρατία θα ηττηθεί σε αυτές.

«Τα πικρά ποτήρια θα τα πιουν ένα- ένα. Πρώτα θα έρθει η ηχηρή διάψευση των ευρωεκλογών και ακολούθως το φθινόπωρο η οριστική και καθοριστική τους ήττα στη κάλπη των εθνικών εκλογών. Και η μεγάλη νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης, της Ελλάδας των πολλών έναντι της Ελλάδας των ελίτ», τόνισε.

Ιστορική ευκαιρία η Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και ως κυβερνητική πλειοψηφία έχει μια ιστορική ευκαιρία, την οποία δίνει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται αύριο, τόνισε κ. Τσίπρας.

«Για να προχωρήσουμε σε βαθιές προοδευτικές θεσμικές τομές σε όλα τα επίπεδα. Να δώσουμε το αποτύπωμα της προοδευτικής στροφής της χώρας που ανοίγει τα φτερά της στο μέλλον. Και αυτό ακριβώς σας καλώ να κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε:

«Η ελληνική Βουλή να δώσει ένα καθαρό μήνυμα προόδου:

-Για την κατοχύρωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων

-Την προστασία των συλλογικών κοινωνικών αγαθών

-Για τη καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους

-Για την ουσιαστική ενίσχυση της δημοκρατίας και του συλλογικού κοινωνικού ελέγχου

-Για την κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης για την ευθύνη των Υπουργών

-Την καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος.

-Την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος από το λαό».

«Το σάπιο πολιτικό σύστημα και τα δωράκια στις ελίτ χρεοκόπησαν τη χώρα»

«Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης, κάθε φορά που ανοίγουν ένα παλιό ντουλάπι σκιάζονται τι θα συναντήσουν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ανοίγουν ο Ξανθός και ο Πολάκης ένα ντουλάπι, βγαίνει η Novartis. Ανοίγουν μια αποθήκη βγαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανοίγει προχθές η Αχτσιόγλου ένα παλιό συρτάρι βγαίνουν 241 εκατομμύρια ξεχασμένα, κερασμένα στις φαρμακευτικές εταιρίες, στην υγειά των κορόιδων. Για γέλια και για κλάματα. Αυτό δεν είναι σκανδαλολογία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε πάθει σύγκρυο. Σε λίγο κάθε φορά που θα ανοίγουμε παλιά συρτάρια θα φωνάζουμε προληπτικά και τον εισαγγελέα», ανέφερε.

«Βούλιαξαν και ρήμαξαν τη χώρα για να κάνουνε δωράκια, άραγε χωρίς αντάλλαγμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε:

«Την ίδια στιγμή όμως που έκαναν τα στραβά μάτια στις φαρμακευτικές, τον μέσο φορολογούμενο, το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία δεν τον ξεχνούσαν να του στείλουν το λογαριασμό. Εκεί δε κερνούσαν. Εκεί τους τρέχανε στα αυτόφωρα για μερικές εκατοντάδες ευρώ. Με ένα νόμο αίσχος που οδηγούσε τη μισή Ελλάδα στα κρατητήρια μέσα στις πιο μαύρες μέρες της κρίσης. Και αυτό το νόμο εμείς τον αλλάξαμε».

«Αναρωτιούνται οι γραφιάδες της ελίτ: Γιατί χρεοκόπησε η χώρα; Μήπως ήταν η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς; Μήπως έφταιγαν οι απεργίες; Μήπως έφταιγε το κακό το ριζικό μας;» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Αλλά όλοι ξέρουν ποιος έφταιξε: Αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, η ολιγαρχία, και τα δωράκια στις ελίτ που μας έκαναν τελευταία χώρα στην Ευρώπη στα έσοδα για 20 συνεχόμενα χρόνια».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης