Ζωντανή η ελπίδα αλλά υπό όρους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012, 15:09


Με την ηχηρή και δημόσια «Mea Culpa» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποποιήθηκε προηγούμενες επιλογές του, όταν η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Καγκελαρία της Γερμανίας σε έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, επιδεικνύοντας μία περισσότερο ελαστική διάθεση έναντι του ελληνικού ζητήματος, συνέδεσε τις όποιες αποφάσεις ληφθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ελληνική οικονομία με την έκθεση της τρόικα, «έκθεση που είναι ο καθρέπτης και η αποτίμηση της πραγματικότητας», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, δήλωσε τουλάχιστον δύο φορές πως η ίδια επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως δεν γνωρίζει κανένα μέλος της κυβέρνησής της που να σκέπτεται το αντίθετο. Επίσης, επανέλαβε πως θα προσφέρει χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα, προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων της Αθήνας.Ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν και κατά πόσο έθεσε θέμα επιμήκυνσης του χρονικού ορίου δημοσιονομικής προσαρμογής, προέβαλε κατ' αρχάς το ζήτημα της ανάκαμψης της οικονομίας και άρα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται «αναπνοές» σε αυτό το «μακροβούτι» που επιχειρεί, ώστε να φθάσει πιο μακριά. «Θα δούμε αργότερα τις λεπτομέρειες» είπε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην επιμήκυνση αλλά και σε άλλες «ελαφρύνσεις».Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως εκτιμά ότι η έκθεση της τρόικα θα καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, όπως και θα καταγράφει πως αυτή η αποφασιστικότητα εκφράζεται με πράξεις και όχι με λόγια.

«Είμαστε ένας υπερήφανος λαός, που δεν του αρέσουν τα δανεικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, για να επισημάνει με ιδιαίτερη αναφορά πως «δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων, από όπου κι αν προέρχονται, με περιεχόμενο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προκαλούν μεγίστη ζημιά. Ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα μπορούσε να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, όταν κρατικοί αξιωματούχοι από διάφορες χώρες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα προβλέπουν την επάνοδο της Ελλάδας στη δραχμή; Ποιος επιχειρηματίας θα επένδυε σε ευρώ για να εισπράξει δραχμές; Κανένας», αναγκάζοντας την Άνγκελα Μέρκελ να τοποθετηθεί επί του ζητήματος αυτού.Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε πως υπάρχουν δύο προσεγγίσεις της πραγματικότητας και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η μία είναι εκείνη των Ελλήνων πολιτών που πληρώνουν και βασανίζονται και η άλλη είναι αυτή των Γερμανών που πιστεύουν πως εδώ και πολύ καιρό χρηματοδοτούν την Ελλάδα, η οποία δεν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα. Αυτές οι δύο προσεγγίσεις πρέπει να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μία προσέγγιση, κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ, αναγνωρίζοντας -εμμέσως πλην σαφώς- το πρόβλημα που έχει προκληθεί από δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με μία ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.Επίσης, εμμέσως η καγκελάριος παραδέχθηκε πως υπάρχουν διαφορές ως προς τις εκτιμήσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων για το ελληνικό ζήτημα ως προς «την άποψη και τη ματιά του καθενός στα γεγονότα, που ο καθένας μπορεί και έχει το δικαίωμα να διατηρεί», όπως τόνισε με έμφαση.

Παρακολουθήστε την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών:


Τετ - α - τετ στο Βερολίνο
 
Στις 11.45 (ώρα Γερμανίας) ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε το κατώφλι της γερμανικής Καγκελαρίας, με μοναδικό στόχο να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο για την Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συζητήσει, σε μία πρώτη φάση, τις ελαφρύνσεις που επιδιώκει η Αθήνα, όσον αφορά στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων και την επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της.Με χειραψία και χαμόγελα υποδέχθηκε η κα Μέρκελ τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Καγκελαρία, ενώ, στο πλαίσιο της υποδοχής, φιλαρμονική έπαιξε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο.


Η συνάντηση διήρκεσε -όπως ήταν προγραμματισμένο- περίπου μία ώρα και από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Παπασταύρου και Λαζαρίδης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση» επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας» πρόσθεσε η κα Μέρκελ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «δεν θα βγάλουμε κανένα συμπέρασμα χωρίς στοιχεία στα χέρια μας και με αυτό εννοούμε την έκθεση της τρόικα».Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της». «Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάπτυξη, ζητάμε "αναπνοές" σε ένα μεγάλο ''μακροβούτι'' που κάνουμε για να φτάσουμε στον στόχο μας. Είμαστε υπερήφανος λαός, δεν μας αρέσει να εξαρτιόμαστε από δανεικά».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι η Ελλάδα εξαλείφει το δημοσιονομικό της έλλειμμα αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει αποκτήσει, ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης, ώστε να πετύχει η χώρα τους στόχους της.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως το εγχείρημα της αντιστροφής του κλίματος είναι δύσκολο. Μία πρώτη γεύση για τις επιδιώξεις του Βερολίνου εισέπραξε χθες η Αθήνα με τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την ώρα που υποδεχόταν στη γερμανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, με μία λακωνική αναφορά στην Ελλάδα, ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν στον καλό δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας πως όλα εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικα για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Πιο διαχυτικός ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και αόριστος, ανέφερε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Με δεδομένο ότι οι «ιέρακες» του Βερολίνου, οι κ.κ. Σόιμπλε και Ρέσλερ, επεσήμαναν την Πέμπτη ότι μία επιμήκυνση δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και πως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση είναι ζοφερή και πως οι προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά, σε αυτήν τη φάση, εξαντλούνται στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως προς τους δανειστές της.

Με τη φράση «οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους», ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στον γερμανικό και γαλλικό Τύπο να καθησυχάσει τους δηλητηριασμένους από απαξιωτικά δημοσιεύματα -κυρίως των γερμανικών Μ.Μ.Ε.- της τελευταίας περιόδου Γερμανούς πολίτες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν αρκούν μόνον οι επικοινωνιακού τύπου αντεπιθέσεις.

Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει πως η Αθήνα θα εκτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και ως πειστικό επιχείρημα θα παρουσιάσει το απεχθέστατο νέο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 13 δισ. ευρώ.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Σαμαρά- Μέρκελ


ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Σαμαράς τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα»

«Ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα. Κανείς δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «από αυτήν τη συνάντηση τίποτα το νέο δεν προέκυψε, καθώς μάταια ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει κάτι που να θυμίζει την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης από τα χείλη του πρωθυπουργού».

«Αντ' αυτού», σχολιάζει, «επαναλήφθηκαν για άλλη μια φορά όρκοι πίστης στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αποτυχημένης και κοινωνικά καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, και ιδιαίτερα στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας χάριν των δανειστών».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η θρυλούμενη επιμήκυνση και επαναδιαπραγμάτευση πνίγηκαν στα “κύματα συμπάθειας” της κ. Μέρκελ προς τον "δοκιμαζόμενο" ελληνικό λαό, αλλά και την αναμονή της έκθεσης της Τρόικα. Ο κ. Σαμαράς, απλώς, δήλωσε "υπερήφανα και αξιόπιστα" την υποταγή του στη γερμανική ακαμψία που διαλύει μέσω των ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελευθέρων πολιτικών την Ελλάδα, αποδομώντας συνολικά και την Ευρώπη».

«Ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα. Κανείς δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και εξόδου της χώρας από την κρίση, όσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται η μνημονιακή πολιτική, για αυτό και πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Χρυσή Αυγή: «Ανεπαρκής ο Σαμαράς - Άριστη τοκογλύφος η Μέρκελ»

«Η Μέρκελ - σαν καλή τοκογλύφος - επανέλαβε πως μας έχουν δώσει πολλά λεφτά και θα πάρουν πίσω ακόμα περισσότερα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Ο κ. Σαμαράς δεν είπε λέξη για τους χιλιάδες Έλληνες που αυτοκτονούν και για το αίμα που έχει χυθεί προς χάριν του μνημονίου. Δεν είπε λέξη για το παράνομο και επαχθές χρέος, τη ληστρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα, απαιτείται στιβαρή εθνική ηγεσία, που θα διεκδικήσει δυναμικά τα δίκαια της Ελλάδος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Ο πρωθυπουργός πήγε στη Μέρκελ με "δωράκι" τη Siemens»

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό άσκησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με αφορμή τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο κ. Σαμαράς εξελέγη με τη σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης, την ξέχασε αμέσως μετά. Την αντικατέστησε με την επιμήκυνση, πήγε σήμερα στην κα Μέρκελ με "δωράκι" τη διευθέτηση των χρεών της Siemens και ξέχασε την επιμήκυνση» σχολίασε ο γραμματέας της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος.

«Άραγε, μία ώρα μέσα τι συζητούσαν; Μόνο για την έκθεση της τρόικας που περιμένουνε; Ή μήπως για το πωλητήριο των βραχονησίδων του Αιγαίου; Ή μήπως για την εκποίηση της ελληνικής περιουσίας και του ορυκτού πλούτου της χώρας;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «η χώρα δεν έχει τίποτε ποια να περιμένει από αυτήν την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη».

ΚΚΕ: «Να ξεσηκωθεί ο λαός»

«Τις δεσμεύσεις για τις οποίες έκαναν λόγο οι Σαμαράς - Μέρκελ, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τις θεωρεί και δικές του» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Έχει συμφέρον να ξεσηκωθεί, να προχωρήσει σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να οργανωθεί, διευρύνοντας τη συμμαχία του, και να κάνει υπόθεσή του την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τη διαγραφή του χρέους με τον πλούτο που παράγει στην ιδιοκτησία του».

Τα γερμανικά Μ.Μ.Ε. για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο

Στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων γερμανικών εφημερίδων «φιγουράρει» η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. «Ο Σαμαράς παρακαλεί τη Μέρκελ για μία τελευταία ευκαιρία» διαπιστώνει η εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός κάνει λόγο πλέον και για ασυνήθιστα μέτρα, για παράδειγμα φαίνεται διατεθειμένος «να πουλήσει ακατοίκητα νησιά».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνει ότι «στην παρούσα συγκυρία, Μέρκελ και Ολάντ προφανώς δεν θα δώσουν καμία υπόσχεση».

Στην Ελλάδα αναφέρεται και η «Frankfurter Allgemeine» της Φρανκφούρτης. Μάλιστα, η εκτενέστερη αναφορά αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, που, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι οι πελατειακές σχέσεις, κοινώς το «ρουσφέτι». «Από την κυβέρνηση (της Ελλάδας) ζητείται το αδύνατο: να καταργήσει αυτό από το οποίο ζούσαν τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και να χτίσει στη θέση του ένα σύγχρονο κράτος» τονίζει ο σχολιογράφος.

Η γερμανική έκδοση των «Financial Times» υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι έχει ήδη συσταθεί στο Βερολίνο δεκαμελής ομάδα εργασίας για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία επεξεργάζεται σενάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών και κυρίως για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη.
 
Προβοκάτσια της «Bild»

Η γνωστή για τα πικρόχολα σχόλια εις βάρος της Ελλάδας γερμανική εφημερίδα «Bild» προκαλεί και πάλι, δημοσιεύοντας στην ηλεκτρονική της έκδοση εγγυητική επιστολή, στην οποία αναφέρονται οι «δεσμεύσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία.Η εγγυητική επιστολή, η οποία είναι γραμμένη με αρχαιοελληνικούς χαρακτήρες, ζητεί από τον Αντώνη Σαμαρά να εγγυηθεί και να υπογράψει, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, ότι δεν θα προκληθεί καμία ζημιά στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η νέα προβοκάτσια από τη γερμανική εφημερίδα σημειώνεται λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και λίγα 24ωρα μετά τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην «Bild».Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται:

«Από την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μου δεν θα προκληθεί στον Γερμανό φορολογούμενο καμία ζημιά».

«Η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συμπεριλαμβάνεται η πώληση των ακατοίκητων νησιών, εάν είναι απαραίτητο».

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα χρέη και στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα με τους τόκους ανατοκισμού θα τα αποπληρώσει».

Τι είπαν Μέρκελ και Ολάντ

Με δύο λακωνικές δηλώσεις και μία αόριστη ευχή του Γάλλου προέδρου για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη άρχισε η γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο, με κύριο «μενού» τη Συρία και τις Τράπεζες και με «επιδόρπιο» την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ήταν σαφές εξαρχής πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του γαλλο-γερμανικού άξονα είναι σημαντικές ως προς τον «οδικό χάρτη» που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωζώνη για την επίλυση της κρίσης χρέους. Όσον αφορά στην Ελλάδα τώρα, η αυστηρή αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ στο ζήτημα αλλά και στη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή το πρωί, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες φαντασιώσεις και επικοινωνιακά τρικ. Η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν σαφής.


«Πρέπει να πούμε στους Έλληνες πως βρίσκονται στον καλό δρόμο και πως πρέπει να συνεχίσουν σε αυτήν την πορεία» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, φροντίζοντας να «στολίσει» τη φράση της με μία ανθρωπιστικού περιεχομένου ατάκα: «Ξέρουμε ότι η πορεία αυτή είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες». 

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν ήταν επίσης καθόλου «φλύαρος» για το ελληνικό ζήτημα. Αντιθέτως και αφού εξέφρασε την ευχή «Είμαστε... είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», φρόντισε να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Είναι στο χέρι της Ελλάδας να το καταφέρει» (να παραμείνει στην Ευρωζώνη δηλαδή).

Η Άνγκελα Μέρκελ κατά τις δηλώσεις της ενώπιον του Φρανσουά Ολάντ απλώς επανέλαβε επί της ουσίας αυτά που είπε δημόσια στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ- Γιούνκερ. Ότι, δηλαδή, θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και πως θα πρέπει να περιμένει κανείς την έκθεση της τρόικας, για να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν άφησε περιθώρια ούτε για πολιτική σπέκουλα ούτε για ερμηνείες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα περάσει μία πολύ δύσκολη ημέρα στο Βερολίνο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012, 16:40