Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει μέχρι και την επόμενη εβδομάδα προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές του Haren, στις Βρυξέλλες, καθώς η απόφαση για την προφυλάκιση της ή μη αναβλήθηκε. Η διαδικασία ακρόασης έλαβε χώρα χθες (14/12) για την υπόθεση Qatargate και ολοκληρώθηκε περίπου στις 15:30, ενώ η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παρέστη στο δικαστήριο.
Στη φυλακή θα παραμείνουν, με απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και ο Ιταλός σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, που εμφανίζεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ -γνωστό ως «Qatargate». Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιταλός υπήκοος και επικεφαλής της ΜΚΟ, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, αποφυλακίζεται, αλλά θα παρεμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Να σημειωθεί ότι και ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, το πρωί της Τετάρτης, είχε υποστηρίξει ότι η Ευρωβουλευτής θα πάρει αναβολή για την επόμενη εβδομάδα. Η ευρωβουλευτής και ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στο σκάνδαλο, εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους.
Η Καϊλή κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το δικαστικό σώμα καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη για το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού από το Κατάρ ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.
Φραντσέσκο Τζιόρτζι: «Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα»
Χθες (14/12), ο Φραντσέσκο Τζόρτζ, κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ του Παντσέρι, προέβη σε κατάθεση του στις βελγικές αρχές για τα όσα γνωρίζει σχετικά με το Qatargate. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός υπερασπίστηκε τη σύντροφό του, Εύα Καϊλή και φέρεται να είπε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», τη φράση «κλειδί»: «Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα».
Η Corriere della Sera τονίζει ότι ο Τζόρτζι πιθανότατα είπε πολλά στην κατάθεσή του το Σάββατο (10/12), δεδομένου ότι ο ανακριτής, αναγκάστηκε να αναβάλει τις άλλες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει όλες τις δηλώσεις του.
Το θέμα των ερωτήσεων δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από τα χρήματα που πέρασαν από την Εύα Καϊλή και άλλα πρόσωπα μέσω της ΜΚΟ «Fight Impunity», την οποία ίδρυσε το 2019 ο τότε προϊστάμενος του Τζόρτζι, Παντσέρι, αμέσως μετά την αποχώρησή του από την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εκτός από τα χρήματα, στην κατάθεσή του αναφέρονται και μια σειρά από «δώρα» που φέρεται να απολάμβανε η ομάδα. Κάποια από τα στοιχεία, ωστόσο, φαίνεται πως προήλθαν από τον ίδιο τον Τζόρτζι, μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών του συνομιλιών, στις οποίες έκανε ρητές αναφορές στο ζήτημα. Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, από το μεγάλο ποσό χρημάτων που βρέθηκε τόσο στο σπίτι του στο Μιλάνο όσο και σε αυτό της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τη La Repubblica, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ο Τζόρτζι προσπάθησε να υπερασπιστεί τη σύντροφό του, παρά τις φήμες ότι εκείνη υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που τη θέλουν να αποδίδει σε εκείνον όλες τις ευθύνες.
Ερευνάται η διαδρομή του μαύρου χρήματος – Μυστικές υπηρεσίες έξι χωρών παρακολουθoύσαν το Qatargate
Οι βελγικές αρχές εστιάζουν τις έρευνές τους στην προέλευση των μετρητών ώστε να αποκαλυφθεί η τράπεζα από την οποία είχε γίνει η ανάληψη οπότε και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που χρεώθηκε την ανάληψη.
Όπως αναφέρουν η Le Soir και η Knack, η έρευνα είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου με βάση πληροφορίες για παρέμβαση ξένης δύναμης στη χώρα. Οι κρατικές υπηρεσίες του Βελγίου άρχισαν να παρακολουθούν τηλέφωνα υπόπτων επί σειρά μηνών και όταν συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία, η υπόθεση έφτασε στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η βελγική κρατική ασφάλεια φέρεται να συνεργάστηκε με άλλες πέντε μυστικές υπηρεσίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να εντόπισε 700.000 ευρώ στην κατοχή του Παντσέρι, κεντρικού προσώπου της υπόθεσης και του ιθύνοντος νου του σκανδάλου χρηματισμού Qatargate. Έχοντας πλέον αρκετά διαθέσιμα στοιχεία, η υπόθεση έφτασε στον αρμόδιο εισαγγελέα και οι βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές παίρνουν τη σκυτάλη των ερευνών. Ήταν Ιούλιος 2022.
To Qatargate έχει προκαλέσει αναστάτωση στις Βρυξέλλες και όλοι φοβούνται ότι έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας μιλώντας σε βελγικά Μέσα Ενημέρωσης δήλωσε ότι και άλλες χώρες εμπλέκονται στην υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ήδη στο μικροσκόπιο έχει μπει και το Μαρόκο ενώ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζουν κάθε τροπολογία και κάθε απόφαση που διαμόρφωναν τις σχέσεις της Ε.Ε. με το Κατάρ.