Η επίμαχη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο έγινε γιατί ο ίδιος έρχεται δεύτερος μετά τον Εκρέμ Ιμάμογλου στις δημοσκοπήσεις, επισήμανε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, αναφερόμενη στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, ότι θα ήταν ολόκληρη τουρκική εάν οι δυνάμεις της Άγκυρας είχαν κινηθεί νοτιότερα το 1974.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο Ιμάμογλου είναι στη δημοσκόπηση μπροστά. Θα του λείπει κάτι από τη φιλοδοξία του Ερντογάν για να μπορέσει να βγει οριστικώς μπροστά – Του λείπει ένα κομμάτι απο την ακροδεξιά και (ο Ερντογάν) απευθύνεται σε αυτό το ακροατήριο. Πέραν αυτού, έχει μια σημασία ότι αυτή η δήλωση γίνεται τώρα που γίνεται μια πρόσθετη προσπάθεια από τον ΟΗΕ, με καινούργια υπεύθυνη του ΟΗΕ, η οποία έρχεται στην περιοχή για να ξεκινήσει ο διάλογος Τουρκοκυπρίων – Ελληνοκυπρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χθεσινή δήλωση Ερντογάν δεν παίζει πουθενά σήμερα στις τουρκικές εφημερίδες. Ούτε η δήλωση Ερντογάν παίζει, ούτε η δική μας αντίδραση παίζει».

Για το Κυπριακό, ανέφερε: «Δεν ξέρω πόσες ελπίδες έχουμε στο Κυπριακό. Δεν διαπραγματεύομαι εγώ αυτή τη στιγμή.

Αλλά το να γίνει άλλη μια προσπάθεια να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν αλλάζει η βάση διαλόγου για το Κυπριακό επειδή θέλουν να την αλλάξουν οι Τούρκοι, ναι, ο ΟΗΕ και οι Κύπριοι και εμείς έχουμε την ίδια θέση, η οποία μιλάει για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, αυτή είναι η βάση της συζήτησης. Τώρα, εάν δοθεί μια ευκαιρία να γίνει η συνέχεια του Κραν Μοντανά ή όχι, αν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Τουρκοκύπριοι ή όχι, αυτό θα το δούμε. Πάντως άρνησή τους αυτή τη στιγμή, να προσέλθουν με αυτή τη βάση της συζήτησης, είναι σαφώς πάρα πολύ αρνητικό πράγμα για την Τουρκία και για τους ίδιους».

Για τα ελληνοτουρκικά, επισήμανε ακόμη: «Όποιος ξέρει την Τουρκία, ξέρει ότι τέτοια σκαμπανεβάσματα θα τα έχουμε πάντα. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι επιδιώκει η Τουρκία. Νομίζω ότι ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά την ίδια την Τουρκία και τις δυναμικές οι οποίες καταγράφονται.

Έχω και άλλοτε πει να μην ξεχνάμε ότι το τουρκικό, η τουρκική Βουλή, σήμερα έχει άνω του 25% ακραίους εθνικιστές οι οποίοι βρίσκονται μέσα».

Για τα τεκταινόμενα με τον πόλεμο στο Ισραήλ, είπε μεταξύ άλλων:

«Η όλη κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι μια κατάσταση αδιέξοδη, διότι από τη μια μεριά το Ισραήλ δεν μπορεί να ζήσει με τη συνεχή απειλή ότι “θα σου στείλω ρουκέτες στη Χάιφα, στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ”. Από την άλλη μεριά, η αντίδραση του Ισραήλ στην προσπάθειά του να βγάλει να σκοτώσει τη Χαμάς έχει φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο πάρα πολλές χώρες και πάρα πολλές κοινωνίες και η διεθνής κοινή γνώμη σου λέει “ένα λεπτό σταματήστε, αυτό είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή”».

Κληθείσα να σχολιάσει το ότι η πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα, εκτός όλων των άλλων, αποτελεί και παράγοντα αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου, η οποία είναι επίσης ισχυρός σύμμαχος, ανέφερε:

«Η Ελλάδα κατάλαβε πάρα πολύ γρήγορα και πρώτη από όλους, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δε διακρίνεται για την ταχύτητα με την οποία αντιλαμβάνεται τα διεθνή θέματα. Ο Μητσοτάκης όμως το κατάλαβε πάρα πολύ γρήγορα ότι κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση η Αίγυπτος. Κινητοποίησε τις διάφορες δυνάμεις και έτσι  δόθηκε ένα μήνυμα στήριξης, έστω και οικονομικό, πολύ συγκεκριμένο. Ήταν πολύ σημαντικό το ταξίδι».

Αναφερόμενη στην σιδηροδρομικη τραγωδία των Τεμπών, η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε:

«Η κυβέρνηση έχει στόχο να φανεί όλη η αλήθεια. Γιατί; Γιατί πρώτον το χρωστάει στους ανθρώπους αυτούς, αλλά δεύτερον διότι αν δεν φανεί όλη η αλήθεια, τις παθογένειες του προβλήματος του ελληνικού κράτους δεν θα μπορέσουμε τις λύσουμε», τόνισε σχετικά για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Καταρχήν ο πόνος των ανθρώπων αυτών είναι απερίγραπτος. Δεν μπορεί κανένας ποτέ να κάνει την παραμικρή κριτική σε μια μάνα η οποία ζητάει να μάθει όλη την αλήθεια -και πολύ ορθώς το ζητάει- και μαζί με εκείνην είναι -όχι το 87- το 100% του ελληνικού λαού και αυτό θέλουμε όλοι τι φταίει και δόθηκε η εικόνα της συγκάλυψης. Ενδεχομένως οι διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν, οι οποίες πράγματι είναι αργές, αλλά πρέπει να γίνουν επί της ουσίας, να δώσουν την αίσθηση ότι αργεί η διαλεύκανση της υπόθεσης, ή οι εξεταστικές επιτροπές για τις οποίες εγώ νομίζω το έχουμε ξανασυζητήσει και άλλες φορές έχω άποψη, τη χειρότερη. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι δεν αποδίδουν ποτέ τίποτα και δεν αποδίδουν ποτέ τίποτα. Γιατί η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να έχει κομματικό φίλτρο. Η κάθε αντιπολιτευτική δύναμη να θέλει να κερδίσει πολιτικά από μια τέτοια τραγωδία, είναι ανεπίτρεπτο. Εάν έχουμε τα στοιχεία, όλα, θα πάμε ένα – ένα και θα πούμε «γιατί ποτέ ξανά αυτό, γιατί ποτέ ξανά το άλλο, γιατί ποτέ ξανά το τρίτο. Άρα για μας είναι καίριο να βγει η αλήθεια».

Για τις καταγγελίες περί παγώματος και εξαφάνισης βαγονιών, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε:

«Αυτή την καταγγελία ποτέ δεν την κατάλαβα. Είναι βέβαιο ότι έπρεπε να σηκωθούν τα βαγόνια και παρά το ότι δεν είμαι μηχανικός, καταλαβαίνω στοιχειωδώς ότι για να σηκωθούν τα βαγόνια έπρεπε να υπάρξει κάποια σταθερή γείωση. Μέχρι εκεί φτάνει το δικό μου γυναικείο μυαλό.

Αν υπάρχει κάτι άλλο, θα φανεί. Θα φανεί από την έρευνα της δικαιοσύνης. Γιατί σήμερα η μόνη σοβαρή έρευνα γίνεται από τους τρεις εφέτες στη Λάρισα, δηλαδή τρεις υψηλόβαθμους δικαστικούς.

Οποιοδήποτε βούλευμα που αναφέρει πολιτικό πρόσωπο θα έρθει στη Βουλή κατευθείαν. Δεν υπάρχει θέμα, δεν μπορεί να κρυφτεί.

Έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή έχει χάσει τους καλούς νομικούς του ή δεν ξέρει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για ασυλία. Μιλάμε για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, δύο διαφορετικά πράγματα.

Η ασυλία είναι κάτι στο οποίο σε περίπτωση που έρθει εισαγγελέας αίρεται η ασυλία και πας στο δικαστήριο. Μα αυτό σε περίπτωση υπουργού γίνεται αμελλητί με πρόταση της Δικαιοσύνης προς τη Βουλή. Αμελλητί. Την ίδια ώρα, εάν αναφερθεί πολιτικό πρόσωπο, αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να το ξέρει. Αλλά από το ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή, δεν με εκπλήσσει… Πολύς κόσμος νομίζει ότι είναι η ασυλία. Δεν είναι η ασυλία στην συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που εάν κατά τους εισαγγελείς ή εκείνους που κάνουν αυτή την στιγμή την έρευνα θεωρήσουν ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για τον οποιοδήποτε πολιτικό, την ίδια ώρα έρχεται στη Βουλή των Ελλήνων το θέμα».

Για το αν μπορεί αυτό το θέμα αν επανέλθει στη Βουλή και αν παραμένει και στην επικαιρότητα, να κάνει ζημιά στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, σημείωσε: «Ζημιά στην Νέα Δημοκρατία μπορεί να κάνει μόνο η συγκάλυψη. Η αλήθεια είναι οτι δεν πρόκειται να κάνει ποτέ ζημιά. Και επειδή αυτό είναι κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί όλη η Νέα Δημοκρατία, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, εγώ πιστεύω ότι η αλήθεια θα έρθει και θα λάμψει».

 

«Η εκκλησία έδειξε πολύ μεγάλη ωριμότητα – Δεν νομίζω ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα κάνει κάποιον να αλλάξει πολιτική τοποθέτηση»

Ως προς την υποδοχή των πολιτικών τις ημέρες του Πάσχα από τους ανθρώπους της Εκκλησίας, με αφορμή περιστατικά των τελευταίων ημερών, σημείωσε:

«Είπα στη Βουλή ότι εγώ σέβομαι αυτούς που το ψηφίζουν και σέβομαι και αυτούς που δεν το ψηφίζουν. Και είναι και λογικό οι βουλευτές να επηρεάζονται και από την Εκκλησία και από το λαϊκό τους Μητροπολίτη.

Κανένας ιερεύς δεν πρόκειται να βγάλει κανένα βουλευτή (από την εκκλησία). Έδειξε πολύ μεγάλη ωριμότητα η Εκκλησία, η κεντρική εκκλησία, μεμονωμένοι ιερείς φτάσανε στα όρια της γραφικότητας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Αλλά η Εκκλησία -δηλαδή ο Ιερώνυμος και η Εκκλησία της Ελλάδος- στάθηκε με πολύ μεγάλη μετριοπάθεια απέναντι σ’ αυτό το θέμα. Και ακριβώς αυτή είναι και η δύναμη της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αν υπάρχει 2.000 χρόνια, υπάρχει διότι προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας αυτή η Εκκλησία.

Εγώ τους το έχω πει, διαφόρων καθολικών, οι οποίοι έρχονται: η πιο φιλελεύθερη χριστιανική θρησκεία είναι η ορθόδοξη, η πιο φιλελεύθερη. Εσείς απαγορεύετε τον γάμο των παπάδων, απαγορεύετε το γάμο τη δεύτερη τρίτη φορά. Όλα αυτά εμείς τα έχουμε κάνει. Γιατί; Γιατί είναι πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της κοινωνίας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε: « Είπα συγκεκριμένα γιατί ήμουν κατά από την πρώτη στιγμή και ήμουν κατά. Γιατί εγώ είχα διαπραγματευτεί και το θέμα της εθνότητας και το θέμα της γλώσσας δεν ήταν κάτι που δεν το ήξερα.

Ήξερα λοιπόν ότι είναι αποφασισμένοι. Ήταν εύκολο να δεχθούν, για να το πω διαφορετικά, και το “μακεδονική” ως γλώσσα και το τίποτα, δηλαδή “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Ο Γκρουέφσκι δεν εννοούσε να αλλάξει το όνομα. Γι’ αυτό είπα ότι αυτό το πέτυχε ο Κοτζιάς. Έχει κλείσει ένα θέμα το οποίο από εδώ και πέρα μας πάει μπροστά.»

Για την τραγωδία των Τεμπών, είπε οτι η κυβέρνηση θέλει να λάμψει η αλήθεια. Είπε, συγκεκριμένα: «Η κυβέρνηση έχει στόχο να φανεί όλη η αλήθεια για τα Τέμπη», ενώ σημείωσε ότι δεν αποδίδουν ποτέ τίποτα οι εξεταστικές επιτροπές. «Η μόνη σοβαρή έρευνα για τα Τέμπη γίνεται από τους τρεις Εφέτες στη Λάρισα», είπε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες ομογενών, ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει ο σχετικός νόμος, ωστόσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να δώσει το πόθεν έσχες του. Τόνισε, σχετικά:

«Πιστεύω ότι ο κύριος Κασσελάκης όφειλε να ξέρει το νόμο. Άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται. Να ξέρει δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ένα νόμο (…) Ούτε μου πέρασε από το μυαλό πέντε χρόνια τώρα ότι πρέπει να αλλάξει αυτός ο νόμος – για να είμαι ειλικρινής (…) Και επειδή είχε ψηφιστεί ο νόμος επί ΣΥΡΙΖΑ, καλό είναι να μην αγγίξουμε τέτοιου είδους ιστορίες.

Εν πάση περιπτώσει, σήμερα ο κύριος Κασελάκης ξέρει το νόμο. Ο άνθρωπος καλά θα κάνει να προσαρμοστεί στον νόμο, να εξηγήσει ότι έχει. Εγώ αν ήμουν Κασελάκης θα το έκλειναν το θέμα πολύ πιο γρήγορα. “Πάρτε το πόθεν έσχες παιδιά και μην ασχολείστε άλλο”».

Για διαρροή e-mails ομογενών: «Δεν δικαιολογείται το λάθος που έκανε η κ. Ασημακοπούλου»

Για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες πιθανώς θα κληθούν να πληρώσουν το γεγονός ότι κάποιοι διέρρευσαν λίστα με e-mail στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είχε μια λαμπρή διαδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να πω, γιατί μην την αδικήσουμε και σε όλα. Έκανε ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος, το οποίο δεν δικαιολογείται για ευρωβουλευτή. Ενδεχομένως για έναν βουλευτή Χανίων να μπορούσες να το δικαιολογήσεις -σκοπίμως χρησιμοποιώ τα Χανιά για να βάλω τον εαυτό μου μέσα- αλλά για έναν ευρωβουλευτή δεν δικαιολογείται και γι αυτό δεν είναι μέσα στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας».

Για τις ευρωεκλογές, σημείωσε: «Η ουσία των ευρωεκλογών είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα στείλουμε ως μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το αν η Νέα Δημοκρατία θα πάρει 33, 34, 35% δεν τρέχει τίποτα επί της ουσίας της πολιτικής.

Ο αριθμός των βουλευτών όμως είναι πάρα πολύ σημαντικός. Το να μη βγάλει κανένας καραγκιόζηδες ή ψεκασμένους, για να το πω σε απλά ελληνικά, και να τους στείλει και στην Ευρωβουλή, δε μας φτάνει το ελληνικό κοινοβούλιο.

Θα είναι κάτι το οποίο θα βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα».

«Η πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πέτυχε»

Για την έναση στα υπό κατάληψη πανεπιστημιακά τμήματα, ανέφερε:  «Συμφωνώ ότι υπάρχουν κάποιοι αιώνιοι φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια αυτά, οι οποίοι έχουνε κάνει δουλειά τους, εργασία τους, την παράλυση των πανεπιστημίων.

Αυτοί οι αιώνιοι φοιτητές -αν είναι φοιτητές, γιατί πάρα πολλοί από αυτούς που είναι μέσα δεν είναι φοιτητές- θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν, διότι το πανεπιστήμια είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

Εσείς, εγώ και όποιοι τηλεθεατές μας ακούνε, πληρώνουν από τους φόρους τους τα μηχανήματα, τα φωτοτυπικά, τα εργαστήρια, όλα αυτά τα οποία κάθε φορά θεωρεί κάποιος ότι μπορεί να τα κάνει μπάχαλο. Από το απλό βάψιμο του τοίχου μέχρι ό,τι θέλετε.

Αυτά δεν γίνονται στα πανεπιστήμια, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Αμερική, ούτε βεβαίως στη Βόρεια Κορέα. Πουθενά.

Άρα τη στιγμή πρέπει να μπει τάξη και στα δικά μας πανεπιστήμια.

Είναι άλλο μια φοιτητική εξέγερση, μια φοιτητική, οργίλη θα έλεγα εξέγερση για ένα θέμα, και άλλο η μόνιμη μπάχαλοποίηση των πανεπιστημίων.

Υπάρχουν πράγματα που πέτυχαν και πράγματα που δεν πέτυχαν. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πέτυχε.

Από την άλλη μεριά, το ότι σήμερα η αστυνομία μπαίνει (η κατάργηση του ασύλου) και στο πανεπιστήμιο με τον πρύτανη, ακόμη και χωρίς τον πρύτανη σε περίπτωση που συντελούνται παράνομες πράξεις, είναι τεράστια υπόθεση».

Πηγή: ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης