Την εκτίμηση ότι το 2018 η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να «βγει» στις αγορές και για τον λόγο αυτόν θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο εξέφρασε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας, ο οποίος ωστόσο εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αποτελεί τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδυτών, σύμφωνα με τον Ούγγρο οικονομολόγο​

«Το 2018 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές και γι’ αυτό θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το υιοθετώ» τόνισε ο Ούγγρος οικονομολόγος από το βήμα της εκδήλωσης «Thessaloniki Summit», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι με την αύξηση του ΑΕΠ η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε μεγάλο δανεισμό.
«Είμαι πιο αισιόδοξος όσον αφορά το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα», τόνισε o κ. Darvas – και αναγνώρισε πως η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 80% με 90% των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού χρέους έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα

Κατά το παρελθόν το Bruegel είχε προτείνει στους θεσμούς «χαλάρωση» των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο καθυστέρησης της δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, με παράλληλη υιοθέτηση μέτρων για να απομειωθεί το βάρος του χρέους, προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και των επίσημων δανειστών της.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης