Με τη επίσκεψή του στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Φιλιππιάδα, ολοκλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, την περιοδεία του στην Ήπειρο.

Τον αναπληρωτή Υπουργό, που συνόδευε ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, υποδέχθηκε στο Κέντρο ο Δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής, και ο Διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ακτίου, Σμήναρχος Ν. Τσούτσουρας, οι οποίοι τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής Υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πρόσφυγες κάθε ηλικίας κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Ειδικότερα, άκουσε τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες έφυγαν από την πατρίδα τους, πώς έφτασαν στη χώρα μας και τις προσδοκίες τους για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον. Μάλιστα, εκπρόσωποι των προσφύγων από τη Συρία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συνθήκες διαβίωσής τους και ευχαρίστησαν τον κ. Βίτσα για τη στήριξη, τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα απέναντί τους.

Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο κ. Βίτσας δήλωσε «Κάνουμε αυτή την περιοδεία, που είναι περιοδεία δουλειάς και όχι επικοινωνίας, βλέπουμε τη κατάσταση από πρώτο χέρι, βλέπουμε τις απαιτήσεις» και πρόσθεσε «Σήμερα επισκέφτηκα τα δύο κέντρα φιλοξενίας της Ηπείρου, δηλαδή τον Κατσικά και τη Φιλιππιάδα. Βεβαίως, η κατάσταση στη Φιλιππιάδα, πρέπει να πω, είναι πολύ καλύτερη και θα βελτιώνεται συνεχώς με τον προγραμματισμό της Αεροπορίας και του Δήμου Ζηρού, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για τη συμβολή του σ’ αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει εθνικό και πατριωτικό χαρακτήρα».

Στη συνέχεια τόνισε «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη κατάσταση από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά να διαχειριζόμαστε ακόμη καλύτερα τους πρόσφυγες που υπάρχουν στη χώρα» και συμπλήρωσε «Στόχος μας είναι τη Δευτέρα στην Αθήνα να πάρουμε αποφάσεις βελτίωσης των συνθηκών, να έχουμε μια συνεχή σύνδεση με κάθε κέντρο φιλοξενίας, αλλά και με την ηγεσία των τοπικών αρχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας στην Ήπειρο, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε

«Για το σχεδιασμό μας…. δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε. Γιατί, έχουμε επικεντρωθεί στην εκκένωση του Πειραιά και της Ειδομένης. Όμως, αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η οποία έχει να κάνει με την υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Τουρκία και δεν έχουμε προσφυγικές ροές, θα ξεκινήσει και η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία και την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δικό μας σχέδιο είναι να προχωρήσουμε σε πιο μικρές, πιο διαχειρίσιμες και πιο σταθερές δομές, όχι σε σκηνές, αλλά σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν 2-3 μήνες».

ΠΗΓΗ: mypreveza.gr

Διαβάστε επίσης: Με λουλούδια υποδέχθηκαν τον Βίτσα προσφυγόπουλα του καταυλισμού στα Ιωάννινα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης