Παρόλο που το ΔΗΚΟ, επικαλούμενο έντονες διαφωνίες στο Κυπριακό και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι από την κυβέρνηση Χριστόφια, τώρα φαίνεται -και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές του 2013- να «ανοίγεται ένα παράθυρο» συνεργασίας με το ΑΚΕΛ.

Η διερεύνηση πιθανής συνεργασίας των δύο κομμάτων στις εκλογές του 2013 ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές τις κρισιμότερες της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι με τον κ. Κυπριανού συζητήθηκαν οι ένθεν και ένθεν προγραμματικές τοποθετήσεις που έχουν αποτυπωθεί τόσο στη διακήρυξη αρχών του ενδιάμεσου χώρου όσο και στις προγραμματικές προτάσεις που απέστειλε η ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Υπήρξαν, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσεγγίσεις και συγκλίσεις, όπως επίσης και διαφοροποιήσεις και αποκλίνουσες τοποθετήσεις. Το ζητούμενο και από τις δύο πλευρές, προσέθεσε, παραμένει να μην αφήσουμε σε καμιά περίπτωση τα δευτερεύοντα και τα επουσιώδη να κατισχύσουν του μείζονος και των ουσιαστικών.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε, επίσης, ότι ήδη έχει επιτευχθεί από τα κόμματα που εκπροσωπούν τον ενδιάμεσο χώρο να προσδιοριστούν οι αρχές, οι όροι και οι απόψεις που θα μπορέσουν να αποτελέσουν έναν ισχυρό και συνεκτικό συνδετικό κρίκο ενός αξιόπιστου συνασπισμού εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό το δεδομένο, προσέθεσε, εγκαινιάσαμε σήμερα τον δεύτερο κύκλο των επαφών με τις πέραν του Κέντρου πολιτικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια επίτευξης ευρύτερης συνεργασίας, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν.

Κανενός κόμματος οι ώμοι, είπε ο κ. Κυπριανού, δεν είναι αρκετοί για να σηκώσουν το βάρος της κατάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας: δηλαδή την εσωτερική διακυβέρνηση, το ενεργειακό και την οικονομία.

Προσέθεσε ότι λόγω του πολιτικού συστήματος της Κύπρου επιβάλλεται να γίνουν συνεργασίες και τόνισε ότι το κόμμα του έθεσε ως προτεραιότητα να διερευνήσει τη δυνατότητα επίτευξης ευρύτερης συνεργασίας.

Θα πρέπει όμως, να διαμορφωθούν οι συνθήκες, ώστε να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και να επικρατεί ο αλληλοσεβασμός, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού και προσέθεσε ότι, αφού καταλήξουν σε αυτό, τότε θα συζητηθεί και το όνομα του υποψηφίου, ο οποίος θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα που να διακρίνεται από εντιμότητα και ειλικρίνεια.

Μάριος Καρογιάν και Άντρος Κυπριανού ανέφεραν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα συζητηθούν στα συλλογικά όργανα των κομμάτων τους τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή την πρώτη ανταλλαγή απόψεων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης