Έπρεπε να φθάσουμε στην προτελευταία ερώτηση από τις 49 που υποβλήθηκαν συνολικά για να τεθεί το ζήτημα των σχέσεων του πρωθυπουργού με τον εφοπλιστή-εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη.

Είχε προηγηθεί έντονη κινητικότητα στο διαδίκτυο από το βράδυ του Σαββάτου περί ιδιαίτερης συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον εφοπλιστή στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως εισερχόμενος στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου διέμενε στη Θεσσαλονίκη χαιρέτησε μεταξύ των άλλων και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ενέργεια την οποία επανέλαβε με άλλους 100 περίπου παράγοντες που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο λόμπι του ξενοδοχείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως αν ήταν να απαντά σε κάθε fake news του διαδικτύου τότε δεν θα είχε χρόνο να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο και επισήμανε: «έχω πολύ περισσότερα και παραγωγικότερα πράγματα να ασχοληθώ». Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός κράτησε με τρόπο αυστηρό και πολύ συγκροτημένο αποστάσεις από τον εφοπλιστή με τον οποίο, όπως είναι γνωστό, η ευρύτερη οικογένεια  Μητσοτάκη διατηρεί φιλικές σχέσεις από το παρελθόν.

Δείτε την ερώτηση που υπεβλήθη στον πρωθυπουργό και την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη περί των σχέσεών του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ήρθε σε μία στιγμή που πληθαίνουν οι ενδείξεις πως με κάποιο περίεργο τρόπο και όχι βάσει δικαστικών αποφάσεων η ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή η διεύθυνση διαβατηρίων, επέστρεψε στον εφοπλιστή-εκδότη το διαβατήριό του το οποίο του είχε κατασχεθεί μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του σε βαθμό κακουργήματος για την εμπλοκή του στην υπόθεση Noor1 από την εισαγγελέα Πειραιά Ειρήνη Τζίβα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο

 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιχείρησε να πάρει πίσω το ταξιδιωτικό του έγγραφο προσφεύγοντας στην ανώτατη Δικαιοσύνη αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του απέρριψε το αίτημά του με αποτέλεσμα να ισχύει η κατάσχεση διαβατηρίου. Όμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης εθεάθη με την ομάδα του Ολυμπιακού στη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. του είχε επιστρέψει το διαβατήριο από τον μήνα Αύγουστο.

Ο πρωθυπουργός διατηρεί τις αποστάσεις του από τον Μαρινάκη, ο Χρυσοχοΐδης όμως όχι

Είναι προφανές πως η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα μπορούσε να λάβει μία τέτοια απόφαση χωρίς άνωθεν εντολές. Από την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Αντίθετα όλες οι μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις επιβεβαίωσαν και επικύρωσαν την κατάσχεση του διαβατηρίου του εφοπλιστή.

Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προβαίνει σε τέτοια ενέργεια την ώρα που ακόμη δεν έχει τίποτα ξεκαθαρίσει ως προς τις δικαστικές εκκρεμότητες του Βαγγέλη Μαρινάκη; Εκτός εάν παίζεται ένα θέατρο το οποίο είναι γνωστό και στο σινεμά με το παιχνίδι «του καλού και του κακού μπάτσου»!

Ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το διαβατήριο Μαρινάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο δημοσίευμα του zougla.gr, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε χρήση δικαιωμάτων που του δίνει ο νόμος για να ζητήσει το διαβατήριο που του είχε κατασχεθεί.

Τα δικαιώματα αυτά αφορούν πολύ σοβαρές υποθέσεις υγείας, δικής του ή των συγγενών του πρώτου βαθμού. Βάσει αυτής της διάταξης του νόμου η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επέστρεψε προσωρινά το διαβατήριο στον Βαγγέλη Μαρινάκη για χρονικό διάστημα μόνον δύο μηνών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την επιστροφή  διαβατηρίου γνωστού επιχειρηματία, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα :

»Ο αρχικά προταθείς για τον επιχειρηματία όρος απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, δεν επικυρώθηκε με το υπ’ αριθμ. 201/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς και κατά συνέπεια σε βάρος του δεν συντρέχει ο όρος απαγορεύσεως εξόδου.

»Παραταύτα η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν του είχε επιστρέψει το αφαιρεθέν διαβατήριο κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 25/2004, με βάση το οποίο δεν εκδίδεται νέο διαβατήριο ή δεν επιστρέφεται αφαιρεθέν, σε περίπτωση ασκήσεως διώξεως σε βαθμό κακουργήματος και για όσο χρόνο αυτή εκκρεμεί. Χορήγηση ή επιστροφή αφαιρεθέντος διαβατηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Π.Δ. επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση α) νοσηλείας στην αλλοδαπή και β) σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή  συζύγου ή συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού.

»Στα τέλη Αυγούστου ο εν λόγω επιχειρηματίας αιτήθηκε την επιστροφή του διαβατηρίου του επικαλούμενος αυστηρώς έναν εκ των λόγων που επιτρέπεται η έκδοση – επιστροφή του διαβατηρίου, αίτημα που συνοδευόταν από επίσημα αιτιολογικά έγγραφα, ελληνικών και ξένων Φορέων, τα τελευταία επίσημα μεταφρασμένα.

»Ως εκ τούτου επιστράφηκε το αφαιρεθέν διαβατήριο για χρονικό διάστημα δύο μηνών.    Σημειώνεται επιπλέον ότι, ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε την δυνατότητα εφόσον δεν συντρέχει περιοριστικός όρος σε βάρος του, να ταξιδεύει κανονικά με χρήση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στις χώρες Schengen, όπως και έκανε για την άσκηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Η διαδικασία αυτή ισχύει και εφαρμόζεται για όλους τους Έλληνες πολίτες». 

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που αναμένεται η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς το αίτημα ακύρωσης της διαταγής κατάσχεσης του διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη, αίτημα που έχει υποβάλει ο ίδιος ο εφοπλιστής.

Το ΣτΕ έχει εκδώσει μία προσωρινή απόφαση αναστολής του αιτήματος Μαρινάκη που σημαίνει ότι η κατάσχεση του διαβατηρίου του εφοπλιστή ισχύει μέχρι της τελικής απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης