Την αγωνία του για το μέγεθος των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα εξέφρασε, με τη δευτερολογία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως, μετά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, δεν αλλάζει και πολύ η ουσία των προβλημάτων.

Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, επανέλαβε, ενώ, αναφερόμενος στον φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το τι θα κάνουμε εμείς, για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο.

Επίσης, επεσήμανε πως η μόνη εγγύηση για αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγές.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης, λόγω των δικών της αμαρτιών.

Πάντως, απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του Κινήματος για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να αναφέρει μερικές από αυτές:

– Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.

– Μπροστά στη βαρβαρότητα, εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.

– Βιώσιμη ανάπτυξη.

– Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και για αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

– Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλλάσσεται ο ισχυρός.

– Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε, αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.

– Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.

– Όχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.

– Αλλαγή του πόθεν έσχες.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως είπε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα.