Αποφασισμένος να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και μάλιστα χωρίς παρεκκλίσεις εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μιλώντας στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ωστόσο, το «καλάθι που κρατούσε» ήταν πολύ μικρό και ουσιαστικά άδειο. Απέφυγε με κάθε τρόπο να προχωρήσει σε παροχές ακόμη και επιδοματικού χαρακτήρα, διαψεύδοντας και εκείνους που προπαγάνδιζαν ότι κατ΄ ελάχιστον θα εξαγγείλει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, έστω και με γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Πολύ περισσότερο διέψευσε τις ελπίδες εκείνων, που πίστευαν ότι έστω και τώρα μπορεί να αλλάξουν οι κεντρικές οικονομικές επιλογές υπέρ των εργαζομένων και γενικά των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.
«Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της Χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας» ήταν η φράση κλειδί του Πρωθυπουργού. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ο κ. Καραμανλής απαντά σε όσους την ίδια ώρα αντιδρούσαν και γιατί όχι διαδήλωναν έξω από το χώρο που εκφωνούσε την ομιλία του, κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του.
«Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για να βάλουν τέλος στις παθογένειες του Δημόσιου Τομέα. Συνεχίζονται διότι καταπολεμούν αδυναμίες και αξιοποιούν δυνάμεις. Συνεχίζονται διότι παράγουν αυξανόμενο κοινωνικό μέρισμα. Δίνουν θετική απάντηση στις προσδοκίες του πολίτη». Ο Πρωθυπουργός, εξήγησε έτσι γιατί εμμένει σε μια πολιτική, που φθείρει την κυβέρνηση και τον ίδιο και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη πλειονότητα της κοινωνίας.
Μπορεί παροχές να μην έκανε ο κ. Καραμανλής, αλλά προχώρησε σε μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου σε τομείς όπως ο ενεργειακός, ο εκπαιδευτικός και ο ασφαλιστικός.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διεθνή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κακή επίδοση που εμφανίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του. Στην προσπάθειά του όμως αυτή, αποκάλυψε την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, διαψεύδοντας ουσιαστικά το Γιώργο Αλογοσκούφη που λίγο νωρίτερα δήλωνε ότι «η οικονομία αντέχει».
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε αυτή την εικόνα για την οικονομία:
- Οι καθαρές πληρωμές για καύσιμα, στο α’ εξάμηνο του 2008, αυξήθηκαν περίπου κατά δύο (2) δις ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.
- Οι αυξήσεις στις τιμές των εισαγωγών ξεπέρασαν το 12,5%.
- Ο πληθωρισμός πλησιάζει, σε ετήσια βάση, το 4,5%.
- Η ανάπτυξη, από το προβλεπόμενο 4%, περιορίστηκε, το πρώτο εξάμηνο, στο 3,5% του ΑΕΠ.
- Το κόστος για τους τόκους του δημόσιου χρέους αυξήθηκε σημαντικά, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.
- Οι δαπάνες του κράτους μεγάλωσαν και τα έσοδα υποχώρησαν.
Έβγαλε όμως και μια «είδηση», επιβεβαιώνοντας την πλήρη ανατροπή του προϋπολογισμού, που δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί.
«Όλα αυτά ανέτρεψαν βασικές παραδοχές του Προϋπολογισμού. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών» ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, διαψεύδοντας και πάλι τον Γιώργο Αλογοσκούφη, που επέμενε ότι τελικά ο προϋπολογισμός δεν θα ανατραπεί.
Οι άξονες της οικονομικής πολιτικής παραμένουν λοιπόν αμετάβλητοι:
- Διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση,
- Βιώσιμη ανάπτυξη στην κορυφή της Ευρωζώνης,
- Δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, έτσι ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα. Αλλά και να αποκλιμακωθεί το δημόσιο χρέος, που (απομυζώντας μόνο για τόκους πάνω από 10 δις ευρώ) αφαιρεί τεράστιους πόρους από την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη.
«Άμεση επιδίωξη, είπε, είναι η συγκράτηση των δαπανών και η διασφάλιση περαιτέρω δημοσιονομικής διαφάνειας».
Άσχημη έκπληξη περίμενε του εργαζόμενους της Ολυμπιακής, ενώ στην ίδια κατηγορία φαίνεται να μπαίνει και ο ΟΣΕ, αφού ο κ. Καραμανλής άθροισε την ημερήσια ζημιογόνο δράση τους, προσδιορίζοντάς την στα 2,7 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, για τέταρτη φορά επεσήμανε ότι στόχος είναι μια άλλη εύρωστη και ανταγωνιστική εταιρία. Ξεκαθάρισε όμως ότι η εταιρία κρατά το ίδιο σήμα και όνομα, αλλά επιδιώκεται να είναι απαλλαγμένη από τα χρέη και τις εμπλοκές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η «κακή είδηση» για τους εργαζόμενους περιλαμβάνει μετατάξεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, οριστικοποίησε τον εταιρικό μετασχηματισμό του, με ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενίσχυση της ΕΡΓΟΣΕ. Το Σχέδιο περιλαμβάνει.
- σύγχρονα χρηματοοικονομικά μέσα για τη διαχείριση του χρέους του,
- συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του,
- σύστημα αυστηρών ελέγχων στη διαχείριση και
- πρόγραμμα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου.
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τέλος την συνέχιση των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη.
Ιδιαίτερο βάρος φάνηκε να ρίχνει απέναντι στη φοροδιαφυγή, αναφέροντας ότι προετοιμάζεται δυναμική συνέχεια:
- Διευρύνεται (και προς το ναυτιλιακό πετρέλαιο) η μάχη για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου,
- ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί,
- εντείνεται η σύγκρουση με επίορκους λειτουργούς,
- εξετάζεται η καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος.
Αυτοκριτική
«Κάνω σκληρή αυτοκριτική», δήλωσε για πρώτη φορά με τόση έμφαση ο Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, αναφερόμενος στις αδυναμίες της κυβέρνησής του.
Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός ανετράπη λόγω των διεθνών συγκυριών, όπως ισχυρίστηκε, και των χρόνιων αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, που σημειωτέον ήταν και οι λόγοι που η κυβέρνηση επικαλέστηκε ως «εθνικό θέμα» για να κηρύξει τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007.
Ωστόσο ο Κώστας Καραμανλής, εξακολουθεί να προσφέρει «ομπρέλα» κάλυψης στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει στο βαρύ πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνησή του, κάνοντας εκτενείς αναφορές στο κυβερνητικό έργο στους τομείς της Οικονομίας, της Κοινωνικής Πολιτικής, της Περιφερειακής Ανάπτυξης, των Δημοσίων Έργων, της Ενέργειας, της Έρευνας και Τεχνολογίας, της Περιβαλλοντολογικής προστασίας, της Υγείας και της Παιδείας, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει στους παραπάνω τομείς, ειδικά σε ό,τι αφορά την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες για τους αγωγούς, οι οποίες, όπως είπε, εντάσσουν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη.
Διαβάστε επίσης:
Κούρασε φίλους και εχθρούς ο Καραμανλής