Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της νέας διαδικτυακής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε από τις 17/12/2013 έως τις 20/12/2013. Ψήφισαν 1.494 άτομα τα όποια πέραν της πρόθεσης ψήφου απάντησαν και σε μια σειρά ερωτημάτων άμεσα συνδεδεμένων με την επικαιρότητα, όπως η επιστροφή και η εγκατάσταση του τέως στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο εμπλοκής του με την πολιτική, οι υποψηφιότητες (Καμίνη, Κασιδιάρη, Κακλαμάνη) για τον Δήμο της Αθήνας και η βαθμολογία των υπουργών της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ζούγκλα» δεν διεκδικεί το αλάθητο του Παπά, εμπιστεύεται όμως το σταθμισμένο δείγμα της, το οποίο κατά το παρελθόν έχει καταγράψει με μεγάλη ακρίβεια τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων και τις τάσεις του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης διαδικτυακής έρευνας, των επιλεγμένων ψηφοφόρων από εξειδικευμένο προσωπικό, η Χρυσή Αυγή παραμένει στην κορυφή αυξάνοντας μάλιστα τα ποσοστά της.

Το εντυπωσιακό στοιχείο όμως της μέτρησης είναι ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μαζί δεν μπορούν να καλύψουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ! Είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες, με τους ψηφοφόρους της να κατευθύνονται στη Χρυσή Αυγή. Η απώλεια αυτή είναι της τάξης του 31,7% ενώ ταυτόχρονα εντυπωσιακό εμφανίζεται και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ 20,3% που μετακινείται ακροδεξιά! Το θαυμαστικό αφορά στον θυμό του εκλογικού σώματος και όχι στην ιδεολογική του τοποθέτηση, υπό την έννοια ότι δεν φαίνεται λογικό να μετακινούνται από αριστερό χώρο ψηφοφόροι προς ένα περιβάλλον εθνικιστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ψήφο τιμωρίας, η όποια επηρεάζεται περισσότερο από το θυμικό και λιγότερο από την πολιτική θέση του υποκειμένου, μετά από ψύχραιμη πολιτική σκέψη. Το ζητούμενο είναι εάν αυτή η συμπεριφορά θα παγιωθεί ή απλά αποτελεί στιγμιαίο «εκβιασμό» των ψηφοφόρων προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, προ της λήψης σημαντικών οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το ποσοστό που δίνουν οι ψηφοφόροι στην υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας. Πρόκειται φυσικά για την ψήφο όσων έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον Δήμο της Αθήνας, όχι του συνόλου που συμμετείχε από διάφορες περιοχές της χώρας και το 55,5% που δίνουν στον Κασιδιάρη είναι περισσότερο από εντυπωσιακό, σε σχέση με το 25,2% του άλλου (δεν έχουν δηλωθεί όλες οι υποψηφιότητες), το 10,8% του Γιώργου Καμίνη και το πολύ χαμηλό 3% του Νικήτα Κακλαμάνη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ψηφοφόρων σε σχέση με την πιθανή εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα του τόπου του τ. Βασιλιά Κωνσταντίνου ενόψει της μετεγκατάστασής του από το Λονδίνο στην Αθήνα. Το 22% επιθυμεί μια τέτοια εμπλοκή κι αυτό σε περίπτωση που ο Κωνσταντίνος αποφασίσει να εμπλακεί είναι φανερό τι μπορεί να σημαίνει, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι θα αποκτήσει άλλη δυναμική η κίνησή του όταν εκδηλωθεί επίσημα από τον ίδιο.

Τέλος η χαμηλή βαθμολογία των υπουργών είναι αναμενόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της φυσιολογικής δυσφορίας των πολιτών. Με άριστα το δέκα πρώτη έρχεται η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με το φτωχό 4,42 τρίτος ο Δένδιας, ενώ έκπληξη αποτελεί και η 8η θέση για τον υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα.

Δεν δημοσιεύουμε την πρόθεση ψήφου μέχρι να ολοκληρωθεί και η επόμενη διαδικτυακή ψηφοφορία αμέσως μετά τις εορτές, με τη λογική ότι η δημοσιοποίηση δυο κυλιόμενων μετρήσεων παρέχει περισσότερα και ασφαλέστερα στοιχεία στον αναγνώστη. Με λίγα λόγια, η πρόθεση ψήφου αυτής της διαδικτυακής θα δημοσιευτεί μαζί με τα αποτελέσματα της νέας ψηφοφορίας από το zougla.gr και τις εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος».

Τα αποτελέσματα της έρευνας:

Οι πολίτες βαθμολογούν τους υπουργούς:

Πρώτη με 4,42 (κλίμακα το 10) έρχεται η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, δεύτερος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τρίτος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ενώ έκπληξη αποτελεί η 8η θέση για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία κλήθηκαν να απαντήσουν την ερώτηση: Από ποιον χώρο θα επέλεγαν μία κατάλληλη προσωπικότητα για πρωθυπουργό της χώρας. Οι περισσότεροι φαίνεται ότι προτιμούν κάποιο πρόσωπο από τον χώρο του επιχειρείν.

Η κυοφορούμενη επιστροφή του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου τέθηκε ως ερώτημα στους χρήστες του διαδικτύου που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Το 76% των πολιτών θεωρεί ότι ο Κωνσταντίνος δεν θα πρέπει να έχει ενεργό πολιτικό ρόλο, ενώ το 22% πιστεύει στην ανάμειξή του με τα πολιτικά πράγματα.

Με τα κομματικά επιτελεία να επεξεργάζονται τους καταλληλότερους υποψηφίους για τον Δήμο της Αθήνας, οι πολίτες (ψηφοφόροι της Α’ Αθηνών) κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ τριών διεκδικητών. 

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό που δίνουν οι ψηφοφόροι στην υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας. Το 55,5% συγκεντρώνει ο Κασιδιάρης, το 25,2% του άλλου (δεν έχουν δηλωθεί όλες οι υποψηφιότητες), το 10,8% λαμβάνει ο Γιώργος Καμίνης και μόλις 3% παίρνει ο Νικήτας Κακλαμάνης. 

Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 15,4%, με τον Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί με 15,2%. Ο προφυλακισμένος Νίκος Μιχαλολιάκος συγκεντρώνει 3%. Ο «Άλλος» ωστόσο σε αυτήν την ψηφοφορία καταλαμβάνει την πρωτιά με 31,9%.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης, δηλαδή εάν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Όπως στην προηγούμενη διαδικτυακή ψηφοφορία της εφημερίδας μας, έτσι και σε αυτήν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα με 55,3% με τη ΝΔ να ακoλουθεί με 22,4%.

Συσπειρώσεις και… διαρροές ψηφοφόρων

Στις συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή ποσοστό της τάξης του 37,2% με βασική «αιμορραγία» την διαρροή ψηφοφόρων της προς την Χρυσή Αυγή με ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 37,1%.

Μικρή εμφανίζεται η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό υπολογίστηκε στο 45,2%, Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή της τάξης του 20,3%.

H ταυτότητα της έρευνας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης