Τις προτάσεις που κατέθεσαν η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, κατά τις διαπραγματεύσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα Milliyet.
Η διαρροή των προτάσεων των δύο πλευρών, έγινε παρά την ρητή συμφωνία τους για μυστικότητα πριν την έναρξη των απʼ ευθείας διαπραγματεύσεων, αναφέρει ο κυπριακός Τύπος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, που αναφερόταν στη συνάντηση των κ.κ. Χριστόφια-Ταλάτ την περασμένη Πέμπτη, οι δύο πλευρές κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να προτείνει:
1) Ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία θα διοικείται με το προεδρικό σύστημα. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα εκλέγονται από τους πολίτες της Ομόσπονδης Δημοκρατίας.
2) Η προεδρία της χώρας θα είναι εκ περιτροπής, με τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο να έχει θητεία 4 ετών και τον Τουρκοκύπριο 2 ετών.
3) Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποτελείται από 6 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι. Όπου δεν υπάρχει ομοφωνία, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετική η ψήφος τουλάχιστον ενός μέλους από κάθε πλευρά.
4) Η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα αντιπροσωπεύεται στη Βουλή της χώρας με ποσοστό 25%.
Από την πλευρά τους, οι Τουρκοκύπριοι ζητούν:
1) Το ομοσπονδιακό κράτος θα διοικείται από το Προεδρικό Συμβούλιο (4 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι) το οποίο θα εκλέγει τα μέλη του Κοινοβουλίου μέσα από λίστα.
2) Ο πρόεδρος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας θα έχει θητεία 3 ετών. Η αλλαγή στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο θα γίνεται κάθε 12 μήνες.
3) Στις αποφάσεις του Προεδρικού Συμβουλίου που θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία θα πρέπει να υπάρχουν 2 μέλη της κάθε κοινότητας που θα έχουν δώσει θετική ψήφο.
4) Στη Βουλή η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα αντιπροσωπεύεται κατά 1/3.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ίδιο θέμα τόνισε ότι: «η διαρροή θέσεων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ασφαλώς και δεν βοηθά». |