Το πράσινο φως, για την εξομοίωση των προνομίων που ισχύουν για το Δημόσιο και στον ΟΓΑ, σε σχέση με θέματα της παραγραφής αξιώσεων αλλά και των τόκων υπερημερίας, άναψε με απόφαση της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η Ολομέλεια έκανε δεκτή σχετική εισήγηση της αρεοπαγίτου και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασιλικής Θάνου, οι δικαστές του Ανώτατου δικαστηρίου έκριναν ότι ο ΟΓΑ εξομοιώνεται με το Δημόσιο και συνεπώς :

-ισχύει διετής και όχι πενταετής παραγραφή για τις σε βάρος του οικονομικές αξιώσεις, ενώ διετής είναι και η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων και οικονομικών παροχών των υπαλλήλων του ΟΓΑ.

– ο ΟΓΑ για τις πάσης φύσεως οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκους υπερημερίας 6% και όχι τον αυξημένο τόκο που καταβάλλει κάθε άλλος φορέας ή ιδιώτης που έχει οφειλές στον επίμαχο Οργανισμό (από 8,75% έως 12,25%).

Σύμφωνα με την απόφαση , η διετής παραγραφή και ο μειωμένος τόκος που απολαμβάνει ο ΟΓΑ είναι συνταγματικές καθώς η διάκριση αυτή μεταξύ του ΟΓΑ και των λοιπών φορέων έχει θεσπιστεί για λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Τους δικαστές απασχόλησε περίπτωση εργαζόμενου στον ΟΓΑ, όπου κρίθηκε ότι δικαιούται διαφορές αποδοχών με το νόμιμο τόκο υπερημερίας. Όμως ανέκυψε θέμα για το ύψος του τόκου και για το αν οι αξιώσεις του μπορούν να ανατρέξουν δύο ή πέντε χρόνια πίσω.