Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά ήταν αυτό που κυριάρχησε στα πηγαδάκια, στις δημοσιογραφικές και πολιτικές κουβέντες.
Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε -δυστυχώς- για αρνητικό λόγο, σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης, με φυσικό επόμενο το κλίμα να είναι εξαιρετικά βαρύ για την ελληνική πολιτική αντιπροσωπεία.
Η εκτός ημερήσιας διάταξης, πολιτική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου επιχείρησε να βάλει φραγμό στις ανησυχίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27, εξηγώντας ταυτοχρόνως ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση από την Ισλανδία και το Ντουμπάι και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπιστεί και με διαφορετικό τρόπο.
Επί της αρχής η Ελλάδα βρήκε συμμάχους στο πρόσωπο των πολιτικών ηγετών αρκετών κρατών της ΕΕ, γεγονός που σηματοδοτεί το θετικό στοιχείο, ότι η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν προκαλεί διάσπαση της Ευρωζώνης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, σημείωσε επί παραδείγματι ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι «κοινή ευθύνη» της ΕΕ και συνέστησε ψυχραιμία, αναφορικά με τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ζητούσα να μην μεγαλοποιείται το θέμα».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε «πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πάρει τα μέτρα για το συμφέρον της και για το συμφέρον της Ευρωζώνης και έχουμε τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ρέινφελντ, τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι πρόβλημα, αλλά είναι βασικά εθνικό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέτρα» και σημείωσε με χαρακτηριστικό τρόπο. «Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Έχουμε δημοσιονομικά προβλήματα και στα 27 κράτη – μέλη».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι «δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα και γενναία μέτρα στο άμεσα μέλλον».
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν και «απέκλεισε τελείως» την χρεοκοπία στην Ελλάδα δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση «θα λάβει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού».
«Στηρίζουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να διανύσει τον δρόμο αυτό μόνη της», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιλμπε. «Έχουν δικαίωμα στην αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη πλευρά, κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες των πράξεών της», πρόσθεσε.
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, η οποία είναι εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια.