Σήμερα, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες για την πολύκροτη υπόθεση «Qatargate» αναμένεται να παρουσιαστούν στο προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου όπου θα αποφασιστεί εάν θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, το δικαστικό συμβούλιο θα εξετάσει αν τηρήθηκαν όλοι οι δικονομικοί κανόνες κατά την προσαγωγή και σύλληψη της Εύας Καϊλή και αν η αποφυλάκισή της θα δημιουργήσει κίνδυνο συσκότισης της έρευνας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εντός 24 ωρών, αν τελικά αποφασιστεί η παράταση της προφυλάκισης, που θα έχει ισχύ για έναν μήνα μέχρι να εξεταστεί εκ νέου. Η έφεση θα συζητηθεί εντός 15 ημερών.

Στο μεσοδιάστημα, ενδέχεται να προκύψει και δεύτερο δικαστικό μέτωπο για την Εύα Καϊλή. Αν τελικά αποφασιστεί η προφυλάκισή της, το βελγικό δικαστικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μια φορά τον μήνα για την επανεξέταση της κράτησης.

Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ στις βαλίτσες της Καϊλή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεπερνά το 1,5 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ποσό που βρέθηκε στην κατοχή της Εύας Καϊλή, του πατέρα της και του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και όπως γράφει η εφημερίδα L’ Echo, η ανάληψη ενός μέρους τους έγινε στο Βέλγιο.

Από τα νέα δεδομένα προκύπτει πως κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι στις Βρυξέλλες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 600.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή καθώς και τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της Ευρωβουλευτή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες.

Στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρέθηκαν τσάντες και σακίδια με μετρητά. «Αυτά τα ευρήματα τα εντοπίζουμε συνήθως σε έρευνες σπιτιών διακινητών ναρκωτικών» λέει μια πηγή στη Le Soir. «Τα μετρητά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ύψος του ποσού καθώς τα χρήματα εστάλησαν για ανάλυση στα εργαστήρια. Με συντηρητικές εκτιμήσεις, λέει η εφημερίδα, βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ στις βαλίτσες του πατέρα της Εύας Καϊλή και 150.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Soir, συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ θεωρούνται νέα, καθώς ήταν τυλιγμένα σε πλαστική ταινία και είχαν τυπωθεί πρόσφατα. Επίσης, ορισμένα από τα τραπεζογραμμάτια αυτά εκδόθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα μελετώνται ακόμη.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει επίσης, ότι «το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επιπλωμένο με δώρα που είχαν την υπογραφή της χώρας που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς: μετάλλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από το Κατάρ. Τόσα στοιχεία για τα οποία το ζευγάρι Καϊλή – Τζόρτζι και ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλευτή έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις το Σαββατοκύριακο».

«Το απόγευμα της Παρασκευής κλαίγαμε από χαρά» αναφέρει μια δεύτερη πηγή κοντά στην έρευνα. «Ακόμα και αν κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα, είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που προκαλεί ναυτία».

H Le Soir περιγράφει και τι έγινε έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες, με πρωταγωνιστή τον πατέρα της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν για λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο πεθερός του Φραντσέσκο Τζόρτζι κρατά μια συνηθισμένη βαλίτσα μόνο που ήταν γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Τον προσήγαγε η ομάδα της αστυνομίας» αναφέρει η εφημερίδα

Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας η Εύα Καϊλή

Η βρετανική Daily Mail περιέγραφε σε ρεπορτάζ της τη Τρίτη τις υπερσύγχρονες φυλακές στην περιοχή Haren των Βρυξελλών, όπου μεταφέρθηκε η Εύα Καϊλή μετά τη Σεν Ζιλ. Οι φυλακές άνοιξαν στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και πρόκειται για ένα σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας με πανύψηλους τοίχους και κάμερες ασφαλείας παντού.

Στις φυλακές του Haren, οι τρόφιμοι εργάζονται, αθλούνται και επιμορφώνονται, ενώ θεωρείται το κατάλληλο περιβάλλον για κρατούμενες μητέρες που επιθυμούν να έχουν μαζί και τα ανήλικα παιδιά τους. Το κόστος κατασκευής των φυλακών άγγιξε το 1 δισ. ευρώ, με τις εγκαταστάσεις να εκτείνονται σε 150.000 m2. Στην έκταση, υπάρχουν επτά βασικά κτήρια (κράτησης για άνδρες, κλειστού τύπου για γυναίκες, ανοιχτού τύπου για γυναίκες, κέντρο παρακολούθησης – ακροάσεων, κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, κέντρα εργασίας, προσαγωγής για άνδρες), ενώ κανένα κελί δεν έχει κάγκελα.

 Πρώτη δήλωση από τη φυλακή μέσω του δικηγόρου της – Ποιους άλλους εμπλέκει;

«Είναι απολύτως ψευδές ότι εγώ είχα μια προσωπική ατζέντα την οποία χρησιμοποίησα ή πλάσαρα στο κράτος του Κατάρ», ανέφερε η Εύα Καϊλή, στην πρώτη δήλωση που έκανε μέσα από τις φυλακές, η οποία μεταφέρθηκε δια στόματος του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος  μίλησε στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε ονόματα, υποστηρίζοντας πως οι «εντολές» προήλθαν από το γραφείο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Η κυρία Καϊλή τονίζει κατ’ αρχήν πως είναι απολύτως ψευδές ότι είχε προσωπική ατζέντα που χρησιμοποιούσε ή πλάσαρε στο κράτος του Κατάρ. Από το 2019 υπήρχαν συζητήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα πρέπει να ανοιχτεί και να αναπτύξει σχέσεις με το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, επειδή ήταν αναπτυσσόμενη περιοχή» ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, και συνέχισε μεταφέροντας τη δήλωση της Εύας Καϊλή:

«Μου είπε ότι ο Γιοζέπ Μπορέλ και η επίτροπος Γιόχανσον ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι έλαβαν απόφαση για το Κατάρ. Η κ. Μετσόλα έκανε Επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κ. Καϊλή αντιπρόσωπό της και όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα είπε ήταν σύμφωνα με όσα απηχούν τις απόψεις της Επιτροπής, ενώ διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής».

Καταλήγοντας ο κ. Δημητρακόπουλος επισήμανε: «Είναι λάθος και πλάνη να μιλάμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ΕΕ όταν δεν γνωρίζουμε ούτε ελάχιστα από τη δικογραφία», ενώ επανέλαβε πως η πελάτισσά του δηλώνει αθώα.

Ακολούθως ερωτηθείς για την περιβόητη ομιλία υπέρ του Κατάρ στην Ευρωβουλή, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι δεν μπορεί -λόγω του απορρήτου της προδικασίας στο Βέλγιο- να αναφερθεί σε τέτοιες λεπτομέρειες, κι επανέλαβε πως η κ. Καϊλή τού είπε: «Αν πήγα στο Κατάρ και έκανα προσωπική ατζέντα, θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος ότι δωροδοκήθηκα για να περάσω τις θέσεις του Κατάρ. Όμως, δεν προσέφερα κάτι στο Κατάρ, άρα γιατί να με πληρώσουν;», ενώ συμπλήρωσε ότι «συνεργάτες της κ. Καϊλή μού είπαν ότι οι δηλώσεις της στην Ευρωβουλή ήταν δηλώσεις που τις υιοθέτησε από τον ILO, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας».

Κληθείς να σχολιάσει τη φωτογραφία με τα χρήματα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Le Soir», ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτά προέρχονται από το σπίτι της κ. Καϊλή ή από άλλους συλληφθέντες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει και στο κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η ίδια δηλώνει αθώα και επιρρίπτει όλη την ευθύνη στον σύντροφό της.

«Βρέθηκαν χρήματα στην κ. Καϊλή, αλλά αυτά δεν προέρχονται από το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία σχέση δωροδοκίας με το Κατάρ, δεν τους έκανε κανένα ρουσφέτι, καμία ανάγκη δεν την είχαν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο εμίρης του Κατάρ», είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ερευνώνται 60 ευρωβουλευτές για χρηματισμό

Για πιθανό χρηματισμό βρίσκονται στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών 60 ευρωβουλευτές με τους περισσότερους να ανήκουν στο σοσιαλιστικό κόμμα και ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό και τα νέα ακροδεξιά κόμματα.

Η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες ώρες. Να σημειωθεί πως το απόγευμα της Τρίτης σφραγίστηκε και νέο γραφείο στο Ευρωκοινοβούλιο, μέλους της Επιτροπής Διεθνών και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Το γραφείο της γυναίκας που σφραγίστηκε, η οποία διετέλεσε πρώην επικεφαλής σύμβουλος της ομάδας των Πρασίνων, ερευνάται από τις βελγικές Αρχές. Πηγές του Κοινοβουλίου, αναφέρουν ότι κατασχέθηκε υπολογιστικός εξοπλισμός σε σχέση με τις εργασίες της επιτροπής.

Corriere Della Sera: Ο Τζόρτζι ίσως ειδοποίησε τον πατέρα της Καϊλή να πάρει τα χρήματα και να φύγει

Για μια μαραθώνια κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συζύγου της Εύας Καϊλή, για το «Qatargate» κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα, «Corriere della Sera», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι «μίλησε επί ώρες» ενώ τον προσομοιάζει ως «ένα ποτάμι που υπερχειλίζει με τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή».

Στη συνέχεια του συγκεκριμένου δημοσιεύματος αναφέρεται ότι: «Οι δηλώσεις του Τζόρτζι συμβάλλουν στα πλαίσια της έρευνας που θα επιτρέψει στους Βέλγους ερευνητές να παρατείνουν ή, τουλάχιστον αρχικά, να βρουν καθοριστική επιβεβαίωση των όσων έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα».

Η «Corriere della Sera», αναφέρεται και στη σύλληψη του πατέρα της Εύας Καϊλή, γράφοντας σχετικά: «Πριν από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο πατέρας της Εύας Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή, καθώς έφευγε με μια τσάντα που περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 από το πολυτελές ξενοδοχείο, όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες. «Κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση της Αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζιόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζόρτζι πιθανώς να παρακολουθείτο τηλεφωνικά) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραμονεύουν μπροστά από το ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον πατέρα της Καϊλή».

Στο τέλος του δημοσιεύματος της  «Corriere della Sera», επισημαίνεται πως ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ενδεχομένως να είχε πολλά να πει, και πολλά πρέπει να είπε το Σάββατο, αφού ο ανακριτής Μισέλ Κλας αναγκάστηκε να αναβάλλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει όλες τις καταθέσεις του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης