Μέσα από μία εφόλης της προεκλογικής αλλά και κοινοβουλευτικής ύλης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ξεκάθαρη θέση για την στήριξή του στη νυν Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν αλλά και τις «συμμαχίες» που επιχειρεί να επιτύχει.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των κλειδωνισμών που μπορεί να επιφέρει σε κοινοβουλευτικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ο κ.Μητσοτάκης έδωσε σαφές στίγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη ότι η τιμή της πρώτης ύλης έχει αυξηθεί.

Σχετικά με τα Airbnb και τη νέα παρέμβαση που μελετά η κυβέρνηση τόνισε πως θα αφορά τις ημέρες που μισθώνονται τα σπίτια το χρόνο χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια και αν κάνουν συζητήσεις στο σπίτι του για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ είπε ότι «η αλήθεια είναι ότι έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό τροφίμων και πρέπει αυτό το ζήτημα να το αντιμετωπίσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε πως επιμένει πολύ στην ανάγκη να υπάρχει ευρωπαική απάντηση για τις πολυεθνικές και έχουμε βρει συμμάχους. «Καμία φορά καλό είναι να αφήνουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις στην άκρη και όταν κάτι είναι σωστό να χτίσουμε εθνικό μέτωπο. Για την golden visa ήταν θέματα πχ που πρώτος είχε θίξει ο κ. Ανδρουλάκης», πρόσθεσε για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι «η μηδενική κριτική αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας».

«Πιστεύω ότι το θέμα έκλεισε πριν από το Πάσχα και με σωστό τρόπο από τον Αρχιεπίσκοπο. Αυτοί που τα επιχείρησαν δεν έχουν επανέλθει», είπε για την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου σε ό,τι αφορά τη στάση κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ.

Για την επιστολική ψήφο είπε ότι είναι επίτευγμα δημοκρατίας, μια θεσμική τομή και υπενθύμισε τις προθεσμίες για να επιστραφούν οι φάκελοι. «Να ψηφίσουν τελικά όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 200.000», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει αμέσως ρύθμιση για να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους που θα αφορά τη δυνατότητα ψήφισης με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές.

«Να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Οποιοδήποτε μέτρο αυξάνει τη συμμετοχή στις εκλογές είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το μέτρο αυτό πρέπει να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές και η ιδιαιτερότητα θα είναι ότι όποιος ψηφίζει επιστολικά, θα ψηφίζει το ψηφοδέλτιο επικρατείας», συμπλήρωσε.

Άλλο Λεπέν Άλλο Μελόνι

«Δεν νομίζω ότι η κυρία Μελόνι έχει τόσα κοινά με την κυρία Λεπέν όπως η κυρία Λεπέν φαντάζεται ότι έχει. Δεν έχω διακρίνει ότι μιλάμε για πολιτικό που βλέπει την Ευρώπη από διαφορετική γωνιά από αυτή που τη βλέπουμε και όχι μόνο στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα (ΕΛΚ). Το ΕΛΚ θα είναι το πρώτο κόμμα. Η επιλογή μας είναι η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν. Δεν υπάρχει plan b», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης

Ερωτηθείς για το όνομα και το χαρτοφυλάκιο του νέου Έλληνα επιτρόπου ανέφερε τα εξής: «Το χαρτοφυλάκιο δεν καθορίζεται από τη χώρα. Σίγουρα η χώρα θα έχει δυνατό χαρτοφυλάκιο. Δεν έχω να σας πω τίποτα για αυτό, το χαρτοφυλάκιο μπορεί να καθορίσει και τις δεξιότητες του ανθρώπου που θα το καταλάβει».

Το ευρωεκλογικό σκορ επισείει ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τη συστράτευση όλων των στελεχών στον προεκλογικό αγώνα και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού σε σχέση και με το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε: «Η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια. Δεν μου αρέσουν οι συχνοί ανασχηματισμοί».

Μιλώντας για την αντιπολίτευση είπε ότι δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη της και στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ τέμνονται οι χειρότερες εποχές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης με το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου.

«Να πάνε να ψηφίσουν γιατί η κάλπη είναι άδεια. Θυμηθείτε στις εκλογές του Ιουνίου, του 41%. Επειδή μπήκαν τόσα κόμματα στη Βουλή ανέβηκε ο πήχης της αυτοδυναμίας. Μη φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε», δήλωσε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της ΝΔ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποχής.

Το «διαβατήριο» Σακελλαροπούλου για προεδρικές εκλογές

Για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αν θα είναι εκ νέου η πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε: «Έχω εκφραστεί πολύ θετικά για το έργο της Προέδρου της Δημοκρατίας».

Αναφορικά με τα σενάρια μετακίνησής του σε ευρωπαϊκή θέση ή στην Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε: «Συμπάσχω με το ενδιαφέρον κάποιων καλών φίλων να απαλλαγούν από εμένα. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός. Δεν πάω πουθενά. Δυστυχώς χάσαμε και τον Βασίλη Καρρά που έλεγε το τραγούδι. Είναι τιμητικό να ακούγεται το όνομά σου για ευρωπαϊκή θέση. Πάντως εγώ είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες».

Περί «φιλοδοξίας» Κασσελάκη να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μπράβο του. Καλό είναι να είμαστε φιλόδοξοι. Ο καθένας που πολιτεύεται θέλει να κερδίσει εκλογές. Να κάνω όμως ένα σχόλιο που αφορά τη χρήση της λέξης «αλαζονεία» στον πολιτικό διάλογο. Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες. Όταν κάποιοι το επικρίνουν, τους πολίτες επικρίνουν. Να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Και όταν κάποιοι προεξοφλούν ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί και έχουν κανονίσει από τώρα και το υπουργικό συμβούλιο ενώ κατηγορούν τους άλλους για αλαζονεία, ας βγάλουν οι ακροατές τα συμπεράσματά τους».

Οι κοινοβουλευτικοί συσχετιοσμοί μετά τις ευρωεκλογές

Για τη θέση του κ. Ανδρουλάκη ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει ως αντίπαλο τον κ. Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί καθορίστηκαν από τις εκλογές του Ιουνίου και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν επιλέγω αντίπαλο. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλεύεται τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης», επισήμανε.

Σε ερώτηση με ποιον από τους κ.κ. Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα θα διάλεγε να ήταν αποκλεισμένος σε έρημο νησί, να παίξει ποδόσφαιρο και να πάει στα μπουζούκια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα έπαιζε μπάσκετ με τον κ. Ανδρουλάκη που όπως και εκείνος παίζει.

«Σε έρημο νησί θα διάλεγα να είμαι με τον κ. Κουτσούμπα για να συζητήσω σε βάθος μαζί του τι είναι αυτό που κάνει κάποιον άνθρωπο σήμερα να είναι κομμουνιστής και δια της ατόπου απαγωγής στα μπουζούκια θα πήγαινα με τον κ. Κασσελάκη. Όχι για να διαπιστώσουμε ποιος είναι ποιος λαϊκός αλλά επειδή αυτή την επιλογή μου αφήσατε. Δεν πάω συχνά παρότι μου αρέσει πολύ η ελληνική μουσική. Αγνοούσα ότι υπάρχουν σουίτες για να πω την αλήθεια. Σε άλλες εποχές σουίτες δεν υπήρχαν», ανέφερε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης