Στο πλευρό των εργαζόμενων σε αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων και super market βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και καλεί σε εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, εμπρός από καταστήματα με σύνθημα «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, ανταποκρινόμενο στην κοινή απόφαση δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, να προχωρήσουν σε πανελλαδική μέρα δράσης την Τετάρτη 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους των αλυσίδων super market», με σύνθημα «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας», δηλώνει παρών και  την συγκεκριμένη μέρα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, θα είναι παρών σε super market  σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, για να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του, την συμπαράστασή του και να ενώσει την φωνή του για την διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας των χιλιάδων εργαζομένων στα super market  οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στις συνθήκες τις πανδημίας, εκτεθειμένοι καθημερινά στον ιό και που οι χώροι εργασίας τους  αποτελούν τον πιο μαζικό χώρο συγκέντρωσης κοινού, στους οποίους εναλλάσσονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι.

Είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία, μετράμε ήδη αρκετούς νεκρούς εργαζόμενους στα καταστήματα και στις αποθήκες των super market. Στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται  με αιτήματα που αφορούν τα μέσα προστασίας. Αντίστοιχα στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους των super market που ανησυχούν για τη ζωή τους, για τη ζωή των οικογενειών τους καθώς τα μέτρα προστασίας κρίνονται από ελλιπή ως ανύπαρκτα. Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τηρώντας  λοιπόν  όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι επιστήμονες, τα Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής  θα βρεθεί  στα καταστήματα, στην έναρξη των βαρδιών, στα διαλείμματα, στο σχόλασμα. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε  να αναδειχτούν τα αιτήματα προστασίας, να στηριχθούν οι συνάδελφοί μας στα super market, να καταγγελθούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι στην  γωνία μας περιμένουν αρκετοί πρόθυμοι για να λερώσουν τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους. Τους συναντήσαμε πρόσφατα και με τον πιο προκλητικό τρόπο στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών. Αυτοί είναι οι πρώτοι που δε λογαριάζουν τη δημόσια υγεία, είναι απολογητές ενός συστήματος που αφήνει άοπλους τους υγειονομικούς και στέλνει «γυμνούς» στο στόμα του λύκου χιλιάδες εργαζόμενους. Φυσικά το πρόβλημά τους δεν είναι η δημόσια υγεία αλλά ως φερέφωνα του συστήματος να μην αναδειχθούν οι κυβερνητικές ευθύνες και η αυθαιρεσία των εργοδοτών. 

Το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη!

Στηρίζουμε τα αιτήματα των συλλόγων εμποροϋπαλλήλων:

Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης