Οι τέσσερις προτάσεις διαγραφών μέσα σε μια βδομάδα φαίνεται πως άνοιξαν  το «κουτί της Πανδώρας» στον ΣΥΡΙΖΑ με τα πνεύματα να οξύνονται καθημερινά και η επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ να σηματοδοτεί τις εξελίξεις με αρχή την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου.

Όλες οι πλευρές οργανώνονται και λαμβάνουν θέσεις μάχης ενόψει της επερχόμενης σύγκρουσης. Οι υπερατλαντικές «διαγραφές» του κ. Κασσελάκη από τη μια πλευρά και τις πρωτοφανείς επιθέσεις στον πρόεδρο του κόμματος από την πλευρά των προς διαγραφή ιστορικών στελεχών έβαλε ένα προσωρινό φρένο στην αποχώρηση της «Ομπρέλας» η οποία σχεδιάζει να συγκρουστεί με τον κ. Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα που τον πλαισιώνει στην ΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προτάσεις για διαγραφή των τριών στελεχών της «Ομπρέλας» από τον Στέφανο Κασσελάκη εξόργισαν και τα πιο ψύχραιμα στελέχη της ομάδας αυτής.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μιλώντας στο Open έκανε λόγο για «αποστολή διάλυσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ» και μάλιστα, όπως σημείωσε, «από εξωπολιτικούς παράγοντες».

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως «με αυτά που γίνονται σίγουρα έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι στις επιθεωρήσεις της σεζόν. Φοβάμαι την απαξίωση και τη γελοιοποίηση του χώρου. Ένας αρρωστημένος τελικά, εκτός τόπου αρχηγισμός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε: «Λένε πως ο Κασσελάκης μου έδειξε την πόρτα της εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει και πάντα την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα».

Από το περιβάλλον της ηγεσίας πάντως, αφήνουν να εννοηθεί ότι με την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, θα γίνει μια προσπάθεια για να επιστρέψει το κόμμα στην κανονικότητα.

Έκτακτη Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκάλεσε για αύριο Πέμπτη την Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μετέχουν οι 2 Γραμματείς (δηλαδή η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης), η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, Η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλος αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Εκεί θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που έχουν προκύψει και θα επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας καθώς θα είναι η πρώτη φορά που Κασσελάκης και Αχτσιόγλου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Η στάση της Αχτσιόγλου

Η πλευρά Αχτσιόγλου συνεδριάζει σήμερα για να καταλήξει και επίσημα στην στάση που θα κρατήσει απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις. Στελέχη της ομάδας αυτής θεωρούν ότι το συνέδριο θα πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα γιατί αλλιώς θα τους προλάβουν οι εξελίξεις.

Προσθέτουν ωστόσο ότι την μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτή την διαδικασία την έχει ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος πρέπει να δείχνει ψυχραιμία στις προκλήσεις. «Δεν μπορείς να διαγράφεις τον πρώην Γραμματέα του κόμματος σαν να μην συμβαίνει τίποτα», λένε χαρακτηριστικά.

Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος: «Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαλυτική»

Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης ζητούν με έκτακτη κοινή ανακοίνωση άμεση σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση – απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν – να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο.

Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές.

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος.»

Σταθάκης, Ξανθός και 115 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη υπέγραψαν κείμενο εναντίον Κασσελάκη

Κείμενο κατά του Στέφανου Κασσελάκη υπέγραψαν 117 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, το κόμμα έχει μετατραπεί σε «αρχηγοκεντρικό» και ότι, ο πρόεδρος «έχει πάψει προ πολλού να είναι πρώτος μεταξύ ίσων».

Αναλυτικά το κείμενο των 117:

«Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, καταθέτουμε τη δυσαρέσκειά μας για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανησυχία μας για την Αριστερά στην Ελλάδα.

Είναι πολύς καιρός τώρα που οι πολιτικές και οργανωτικές επιλογές του κόμματος έχουν απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές και καταστατικές του αρχές. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας, από τις ανακοινώσεις, τις πολιτικές πρωτοβουλίες, τις κοινοβουλευτικές πρακτικές και τη λειτουργία των οργάνων.

Πολύ συνοπτικά, επισημαίνουμε τα εξής:

Το κόμμα έχει καταστεί και καταστατικά αρχηγοκεντρικό. Ο Πρόεδρος έχει πάψει προ πολλού να είναι πρώτος μεταξύ ίσων και αυτό επισημοποιήθηκε και στο τελευταίο συνέδριο. Η διαμόρφωση πολιτικής αποτελεί αποκλειστικό σχεδόν προνόμιο του ίδιου και των στενών του συνεργατών, απαξιώνοντας τη δημοκρατική λειτουργία των αρμόδιων κομματικών οργάνων. Στο όνομα μιας κατ’ επίφαση συμμετοχικότητας δημιουργήθηκαν πολυπρόσωπα όργανα, που συνεδριάζουν σπάνια και έχουν μηδενική επιδραστικότητα και πολιτική αποτελεσματικότητα.

Η κοινωνική γείωση ήταν πάντα μια ζωτική ανάγκη και η διεύρυνση της βάσης του κόμματος ένας κοινά αποδεκτός στόχος. Ο τρόπος όμως με τον οποίο έγινε η λεγόμενη διεύρυνση, όχι μόνο δεν βοήθησε την οργανωτική του ανασυγκρότηση και δράση, αλλά αλλοίωσε πλήρως τα χαρακτηριστικά ενός αριστερού κόμματος. Στην κορυφή «μεταγραφές» επωνύμων και στη βάση χιλιάδες εγγραφές «μελών μίας χρήσης». Η ανύπαρκτη πολιτική λειτουργία των οργανώσεων, υποβίβασε τα νέα μέλη σε ψηφοφόρους που στοιχίζονται πίσω από βουλευτές, κομματικά στελέχη και παράγοντες.

Οι κοινωνικές αναφορές του κόμματος είχαν μια προκλητική μονομέρεια υπέρ της μεσαίας τάξης και οι πολιτικές συμμαχίες είχαν αποκλειστικό προσανατολισμό το χώρο του Κέντρου. Το κόμμα άρχισε να μεταλλάσσεται σε κεντροαριστερό, ο όρος Αριστερά να σπανίζει και να επικρατεί η ορολογία περί προοδευτικής παράταξης. Η στροφή αυτή αποτυπώθηκε στη διάρρηξη των σχέσεων του κόμματος με τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Στις πρόσφατες εκλογές η εργατική τάξη, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η νεολαία μάς γύρισαν την πλάτη. Στη χίμαιρα του εξευμενισμού της «αδικημένης» μεσαίας τάξης, απεμπολήσαμε τις βασικές μας ταξικές αναφορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αρνήθηκε τις κυβερνητικές ευθύνες. Το απέδειξε στην πράξη σε ένα ναρκοθετημένο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις πεδίο. Υπερασπιστήκαμε όλοι μαζί την τιτάνια και επιτυχημένη προσπάθεια της περιόδου 2015-19 να βγούμε από το ασφυκτικό περιβάλλον της χρεωκοπίας και της λιτότητας, με την κοινωνία όρθια.

Η φιλοδοξία μιας νέας αριστερής διακυβέρνησης σε εντελώς νέες δημοσιονομικά και πολιτικά συνθήκες δεν επιτεύχθηκε γιατί, με τον ρηχό «αντιμητσοτακισμό», δεν πείσαμε ότι υπήρχε αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ. Στο όνομα του να ξαναγίνουμε «κυβερνώσα» υποβαθμίσαμε το «αριστερά» . Και σήμερα δεν είμαστε πια ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ομάδα στελεχών και μελών του κόμματος, ενθαρρυμένη από την προεδρική ασυλία, λασπολογούσε μέσω των social εναντίον οποιουδήποτε διαφοροποιούνταν από τη σκανδαλολογία και επέμενε στην προγραμματική αντιπαράθεση με βάση τις αρχές και αξίες της Αριστεράς. Οι συκοφαντίες περί «υπονόμευσης του Προέδρου», «αριστερόμετρων» και «επιστροφής στο 3%», δυναμίτισαν το κλίμα εσωκομματικής συνοχής και εμπιστοσύνης.

Τα παραπάνω περιγράφουν μια διαδικασία πολιτικού εκφυλισμού και απώλειας κάθε δημοκρατικής δικλείδας ασφαλείας που διευκόλυνε την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. Οι χυδαίες ομοφοβικές επιθέσεις που δέχεται έχουν την καθολική καταδίκη όλων μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ανοχή και συναίνεση σε πολιτικές επιλογές που μας ανησυχούν και μας ενοχλούν.

Τα ολοφάνερα ελλείμματα πολιτικής γνώσης και εμπειρίας, η άγνοια βασικών προγραμματικών θέσεων του κόμματος, αλλά κυρίως οι μέχρι σήμερα δημόσιες παρεμβάσεις και δηλώσεις του, διαρρηγνύουν κάθε καταστατική, οργανωτική και πολιτική συλλογική δέσμευση.

Με τρόπο αυθαίρετο ο νέος Πρόεδρος και η ομάδα που τον στηρίζει επιχειρούν την απο-αριστεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την οριστική μετεξέλιξη σε ένα «απονευρωμένο» κόμμα του Κέντρου, με μόνη επιδίωξη την ήττα του Μητσοτάκη. Η οποία όμως για να προκύψει χρειάζεται αξιόπιστη προοδευτική πολιτική απάντηση, όπως αποδείχθηκε στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ανησυχούμε όταν βλέπουμε να υποβιβάζεται η πολιτική στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Ο επικοινωνιακός «θόρυβος» συνδυάζεται με συνεχείς δηλώσεις ενσυναίσθησης για τους αδύναμους της κοινωνίας και αποστροφής για τις παθογένειες του κράτους και της χώρας, χωρίς την παραμικρή αναφορά στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει με έπαρση ότι μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, χωρίς όμως να είναι ορατές οι διαχωριστικές γραμμές. Ίσα-ίσα που στην πρόσφατη παρέμβαση στο συνέδριο του ΣΕΒ, ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να υιοθετήσει κλασικές απόψεις των απανταχού νεοφιλελεύθερων ότι «το κεφάλαιο είναι εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων»! Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ετεροβαρής ανακοίνωση-θέση για το Παλαιστινιακό με την οποία υπήρξε σχεδόν πλήρης ταύτιση με την κυβέρνηση.

Η παρούσα κατάσταση άλλα μέλη τα οδηγεί στην παραίτηση και άλλα στην αποστράτευση και στην αδράνεια. Ο ενεργός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανένταχτοι φίλοι του δυσκολεύονται πια να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στο κόμμα. Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες θέλουμε διακαώς να ηττηθεί ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίπαλος όμως της Δεξιάς είναι η Αριστερά. Για τον λόγο αυτό απαιτείται να γίνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει: να τεθεί η αριστερή ατζέντα στην πολιτική ζωή και να διεκδικηθεί εκ νέου η απωλεσθείσα ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στην κοινωνία.

Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες βρισκόμαστε σε μια ενεργή αναμονή. Αναμένουμε και επιθυμούμε να εκκινήσουν και να λειτουργήσουν όλες οι διαδικασίες της εσωκομματικής δημοκρατίας (π.χ. Ο.Μ. και θεματικές) καθώς και όλα τα αντιπροσωπευτικά όργανα, ώστε να καταστεί δυνατή μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Η ψηφοφορία μόνο δεν είναι δημοκρατία.

Οι δημοκρατικές διαδικασίες εκκινούν με συνέλευση. Επίσης να οργανωθεί σύντομα ένα ουσιαστικό και δημοκρατικό συνέδριο όπου θα συζητηθούν και θα επικαιροποιηθούν εκ νέου τα ουσιώδη για την πολιτική μας φυσιογνωμία και προοπτική. Διατηρούμε την αμφιβολία αν οι σημερινοί διαχειριστές του κόμματος θα το επιτρέψουν. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο πολιτικός κατήφορος μπορεί να αναστραφεί. Αξίζει όμως να το παλέψουμε για το κόμμα που αγαπάμε, για το κόμμα που κάποτε εμπιστεύτηκαν τα λαϊκά στρώματα.

Στο μεταξύ δεν είμαστε αδρανείς. Τα πολιτικο-ιδεολογικά διακυβεύματα που συνόδευσαν την προεδρική εκλογή έφεραν κοντά στο κόμμα πολλούς ενεργούς πολίτες που νοιάζονται και πονάνε την Αριστερά. Πολλοί ανένταχτοι μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αγωνία. Μαζί τους (από τώρα) συζητούμε για την ανασυγκρότηση της σύγχρονης ευρωπαϊκής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα είναι ανοιχτή σε διάφορα ιδεολογικά ρεύματα, αλλά ταυτόχρονα θα σέβεται τις βασικές ιδεολογικές, πολιτικές και ηθικές της αρχές.

Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες, μέλη και φίλοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, μέσα ή και έξω από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., για την Αριστερά που έχει ανάγκη η κοινωνία.

 Συνυπογράφουν:

Αγγελάκη Έφη
Αγγελάκη Mάρω
Ανδρουλιδάκη Αμαλία
Αντωνουσάκη Όλγα
Αποστολάκης Κίμων Τζον του Κίμωνα
Αποστολάκης Κίμων του Χρήστου
Aρβανιτάκης Μανώλης
Αργιαντοπούλου Χρυσούλα
Αρτζουχαλτζή Μαρία
Βακάλης Περικλής
Βακιρτζή Κατερίνα
Βασσάλος Αντώνης
Βενιανάκη Κατερίνα
Βεργεράκης Λευτέρης
Βουλγαρίδης Μηνάς
Γαβαλάς Αντώνης
Γένζεν-Παπαϊωάννου Ίνγκε
Γεωργούλας Μπάμπης
Γεωργούλα Ζωή
Γιακουμιδάκης Βαγγέλης
Γκαναδάκη Ευτυχία
Γκέκος Παναγιώτης
Γρηγοράκης Δημήτρης
Δασκαλάκης Βαρδής
Δελβερούδη Λιζιάννα
Δρυγιαννάκης Μανώλης
Ζερβάκης Στέλιος
Καζίλας Γιώργος
Καλαϊτζιδάκης Νίκος
Καλλέργης Μανόλης
Καλλιτεράκης Γιώργος
Κατσαντώνης Γιώργης
Κεχαγιαδάκη Δέσποινα
Κοκοβλής Γιώργος
Κόρδα Μαρία
Κουβάτσος Σάκης
Κουνενάκη Πέγκυ
Κουφάκη Αλεξάνδρα
Κουφάκης Μανόλης
Κρεβετζάκης Θωμάς
Λάτος Μανώλης
Λοχαΐτης Ρόδης
Λυμπεράκης Πέτρος
Μακράκης Γιώργος
Μαλούκου Τασία
Μανουσάκη Ελέγκω
Μανουσάκη Χρυσούλα
Μαρκάκη Κατερίνα
Μαρκαντώνης Ευθύμης
Μαρκουλάκη Σταυρούλα
Μήτσαινας Κώστας
Μικρούλης Σπύρος
Μιχαηλίδης Αλέκος
Μιχελάκη Φωτεινή
Μουρτζανού Ιωάννα
Μπαγκέρη Μαίρη
Μπαρδάτσου Νίκη
Μπαρμπούνης Γιώργος
Μπαρτζώκας Γιάννης
Μπικάκης Μιχάλης
Μπόκης Δημήτρης
Μποτωνάκης Μάρκος
Μπουντρογιάννης Δημήτρης
Μπριλλάκη Κωνσταντίνα
Μυλωνάκης Γιώργος
Μυρσιλίδης Γιώργος
Νικητάκη Αφροδίτη
Ντάνος Άγγελος
Ξανθός Ανδρέας
Ξιφαράς Ναπολέων
Ξυλούρη Γεωργία
Ξυλούρη Ελένη
Οικονόμου Γιώργος
Παπαδάκη Μαρίνα
Παπαδάκης Μανώλης
Παπαηλιάκη Ευτυχία
Παπαϊωάννου Σκεύος
Παπανδρέου Ανδρέας
Παυλάκης Γιάννης
Παυλάκης Δημήτρης
Περουλάκης Γιώργος
Πεσβάντης Τάκης
Πευκιανάκης Νικήτας
Πετράκη Ελευθερία
Πετρόπουλος Ανδρέας
Πετρουλάκης Βασίλης
Ρεβελάκης Γιάννης
Σακούτης Γρηγόρης
Σαμιώτης Ηλίας
Σαρρής Γιάννης
Σάρρος Κώστας
Σουλτάτος Ζαχαρίας
Σπαντιδάκη Κατερίνα
Σπερελάκης Ιάκωβος
Σταθάκης Γιάννης
Σταθάκης Γιώργος
Στάθης Παναγιώτης
Σταμελάκη Βαγγελιώ
Σταυρακάκη Ράνια
Συντυχάκη Χριστίνα
Τζανάκης Μανόλης
Τζεκάκη Μαρία
Τοπάλη Καίτη
Τσικουδάκης Κώστας
Φαραού Μαρία
Φαρμασώνη Φωτεινή
Φιωτάκης Γιάννης
Φουρναράκη Ελένη
Φρογουδάκη Ελευθερία
Φωκάς Χρήστος
Χαρώνη Δήμητρα
Χατζηευαγγέλου Κική
Χατζηνικολάου Νίκος
Χατζηπαναγιώτου Μανόλης
Χίνος Γιάννης
Χίνος Παντελής
Ψαρράς Τάκης

Τσακαλώτος: «Ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται στην κουλτούρα της Αριστεράς»

«Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως», έγραψε σε ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκπέμποντας μήνυμα προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Και συμπλήρωσε: «Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης