«Υπάρχει φως στο τούνελ για την Ελλάδα, είναι μια νέα αρχή». Το μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει ο Μισέλ Σαπέν, ο οποίος με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα, όπου συνόδευε το, Γάλλο πρωθυπουργό, Μ. Βαλς, παραχώρησε συνέντευξη στην «Ημερησία». Ο κ. Σαπέν αποκλείει κατηγορηματικά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να επανέλθει η συζήτηση σ’ αυτό το θέμα.

Αναφέρει επίσης ότι αυτό που θα ήθελε για την ελληνική οικονομία είναι να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη, να έχει βάθος χρόνου τονίζοντας ότι σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει η αναδιάρθρωση του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Σαπέν, βλέπετε «φως στο βάθος του τούνελ» της ελληνικής οικονομίας μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου;

​«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroupe έχει ύψιστη σημασία γιατί προσδίδει ορατότητα και σταθερότητα σε όλους«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroupe έχει ύψιστη σημασία γιατί προσδίδει ορατότητα και σταθερότητα σε όλους. Αποτελεί βασικά έναν παράγοντα-κλειδί για δύο λόγους: καταρχάς γιατί θα εδραιωθεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στη συνέχεια γιατί θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να εστιάσουν την προσοχή και τις προσπάθειές τους στις μακρόπνοες και βαθιές μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν για τη χώρα, χωρίς να έχουν συνεχώς την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης και έκτακτης ανάγκης. Άρα λοιπόν, ναι, υπάρχει φως στο τούνελ, είναι μια άλλη περίοδος, μια νέα αρχή».

Θεωρείτε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους της είναι επαρκείς, για να πείσουν τους ξένους επενδυτές για τη βιωσιμότητα του χρέους της και για το ότι η θέση της στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το θέμα της θέσης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ τέθηκε το περασμένο καλοκαίρι και η απόφαση ελήφθη οριστικά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων: η θέση της Ελλάδας δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά μόνο στη ζώνη του ευρώ. Δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουμε σ’ αυτό.
Όσον αφορά στις δεσμεύσεις για το χρέος, είναι ισχυρές: επειδή η Ελλάδα το χρειάζεται μακροπρόθεσμα και επειδή ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου 2015, το Eurogroup καθόρισε μιαν υποχρέωση αποτελέσματος.

Υπολείπονται βεβαίως να διευκρινιστούν οι ρυθμίσεις και το χρονικό τους πλαίσιο, συνδυάζοντας τα διάφορα εργαλεία που αναφέρθηκαν στο Eurogroup (όχι ονομαστική μείωση του χρέους, επιμήκυνση των ωριμάσεων, περίοδοι χάριτος, κ.λπ.), αλλά για εμένα πρόκειται για μια ρητή δέσμευση και η καλύτερη απόδειξη είναι ότι πολύ γρήγορα θα εφαρμοστούν οι πρώτες μικρές τεχνικές προσαρμογές, πριν από το τέλος του προγράμματος.

Είναι μια εγγύηση της αποφασιστικότητάς μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας: Θέλουμε η ανάκαμψη της Ελλάδας να έχει βάθος χρόνου. Η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να συμβάλει σε αυτό».

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με 0,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων και της εγχώριας κατανάλωσης. Θεωρείτε ότι η καλή αυτή πορεία θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο του έτους ή ότι απειλείται από τις αναταράξεις που προκαλούν οι αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο της χώρας;

«Οι αριθμοί ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα καλό νέο, κάτι που δείχνει ότι η οικονομική μας πολιτική αποδίδει καρπούς. Και το πολύ σημαντικό είναι, όπως το αναφέρετε, ότι αυτό που οδήγησε στα καλά αποτελέσματα είναι οι εσωτερικοί συντελεστές, ειδικότερα η ανάκαμψη των επενδύσεων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τους αναπτυξιακούς στόχους για φέτος και του χρόνου πάνω στους οποίους βασίσαμε τον προϋπολογισμό μας: 1,5% για φέτος, 1,7% τον επόμενο χρόνο, που δεν είναι ακόμα επαρκείς, αλλά που δείχνουν ότι η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει. Σημειώνω επίσης ότι οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για να προσεγγίσουν τις δικές μας, όπως έκανε το ΔΝΤ πριν από 10 ημέρες.

Αναμένω λοιπόν τη συνέχιση αυτής της θετικής εξέλιξης, γιατί θα συνεχίσουμε το έργο μας όσον αφορά στην οικονομική πολιτική: να ξαναδώσουμε στη γαλλική οικονομία τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα τα πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα, αποφασιστικά αλλά προοδευτικά, για να μην παρεμποδίσουμε την ανάκαμψη. Από την άποψη αυτή, υπάρχει μια τρέχουσα μεταρρύθμιση με τον «Νόμο για την εργασία» στην οποία αναφέρεστε, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και οι διαδηλώσεις και οι απεργίες των τελευταίων ημερών δεν θα έχουν σημαντικές συνέπειες στην ανάκαμψη».

Θεωρείτε ότι οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση της ανεργίας στη Γαλλία; Με ποιον τρόπο;

​Το πνεύμα κοινωνικού διαλόγου στη Γαλλία πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους
«Η μεταρρύθμιση στα εργασιακά που συζητείται αυτές τις ημέρες στο γαλλικό Kοινοβούλιο εντάσσεται στη συνέχεια της συνολικής μας δράσης από την έναρξη της διακυβέρνησής μας το 2012. Το πνεύμα κοινωνικού διαλόγου στη Γαλλία πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους, και ταυτόχρονα μεγαλύτερη ευελιξία με στόχο την καλύτερη προσαρμογή σε μια οικονομία που αλλάζει και περισσότερη ασφάλεια στους εργαζόμενους, στην προσωπική τους επαγγελματική σταδιοδρομία.

Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ αυτών των στόχων και πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκοπός του κειμένου που ψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση. Υπενθυμίζω ότι έτυχε αλλαγών, βελτιώσεων, κυρίως για να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις των μεταρρυθμιστικών συνδικάτων εργαζομένων, τα οποία στηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Μέσα από αυτές τις βελτιώσεις ο νέος νόμος μπορεί να συμβάλει στη σταθερή μείωση της ανεργίας στη Γαλλία. Πρέπει να συνοδεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη».

Διαβάστε ακόμη: Επενδύσεις και τουρισμός στο επίκεντρο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης