Η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της στην Ευρώπη και στις κρατικές οικονομίες, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν.
«Συμφωνούμε – και συμφωνήσαμε – ότι οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να είναι συντονισμένες και σε ευρωπαϊκό, αλλά και ευρύτερα παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κλίμα ηρεμίας στις αγορές» τόνισε ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πρωταρχικός στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της κρίσης στη ζωή των πολιτών, στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής συνάντησης, συζητήθηκαν η πορεία των διμερών σχέσεων, η προοπτική της Συνθήκης της Λισαβόνας για τα Βαλκάνια, καθώς επίσης και το Κυπριακό.
Ο κ. Καραμανλής έθεσε κατά δήλωσή του το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς όπως είπε, «με την ολοκλήρωση του νέου και υπερσύγχρονου Μουσείου της Ακρόπολης αποκτά νέα δυναμική».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός μίλησε για την διεθνή κρίση και την ελληνική οικονομία στο Traveler’s club, σε ένα ακροατήριο που αποτελείτο από οικονομικούς παράγοντες και πανεπιστημιακούς της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο κ. Καραμανλής, αφού έκανε ανάλυση των αιτιών της διεθνούς κρίσης, υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν αρχικά οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης και ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το πλαίσιο δράσης για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις αυτές είχαν ήδη θετικές επιπτώσεις στις χρηματαγορές.