Με στόχο να αποφευχθεί πάση θυσία μία κατάρρευση του Λιβάνου, κάτι που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και ενδεχομένως θα προκαλούσε και ένα μεταναστευτικό τσουνάμι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει ταξίδι στον Λίβανο, παρά το γεγονός ότι η σημερινή βλάβη στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος ανέβαλλε προσωρινά τα σχέδιά του.
Σε μία σπάνια διπλωματική κίνηση, η Ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει να «βγει μπροστά» στο εν εξελίξει μέτωπο στη Μέση Ανατολή, επιχειρώντας να αποτελέσει κρίσιμο σταθεροποιητικό παράγοντα, για να αντέξει η εύθραυστη εκεχειρία των 60 ημερών με το Ισραήλ, την ώρα που η επέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία απειλεί τον Λίβανο με την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που μετακινούνται από τα πεδία των μαχών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόθεση Μητσοτάκη είναι να στείλει ισχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή και στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Όπως λένε από την Κυβέρνηση η επικείμενη επίσκεψη (παρά την σημερινή αναβολή) είναι υψηλού συμβολισμού και σημασίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης τρίτης χώρας – και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που θα επισκεφθεί την Βηρυτό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας και θα στείλει μήνυμα ισχυρού ρόλου και παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή.
Κίνδυνος για μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ περίπου 560.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα του Λιβάνου προς τη Συρία, σύμφωνα με την UNHCR ή 610.000 σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου. Συγκεκριμένα 300.774 Σύροι και 102.283 Λιβανέζοι, έφυγαν για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς.
Η επέλαση των τζιχαντιστών όμως στη Συρία, αποσταθεροποιεί εξ αντανακλάσεως τον Λίβανο, καθώς οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες υπάρχει κίνδυνος να ξαναμετακινηθούν προς τον Λίβανο προκαλώντας χάος σε μία χώρα αποδυναμωμένη τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.
Είναι προφανές πως μία κατάρρευση του Λιβάνου θα έπληττε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας και θα βύθιζε την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε μία ακόμη πιο ανεξέλεγκτη αλληλουχία γεγονότων.
Η Αθήνα υπενθυμίζει πως η Ελλάδα και ο Λίβανος συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Στις συζητήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός (στην επίσκεψη που θα επαναπρογραμματιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα) με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati και τον Πρόεδρο της Βουλής Nabih Berri, αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου – ανάμεσά τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας.
Η Αθήνα επιθυμεί ο στρατός του Λιβάνου να ελέγχει τα σύνορα με το Ισραήλ και όχι φυσικά η Χεζμπολάχ.
Το ζήτημα της στήριξης του στρατού του Λιβάνου από την Ελλάδα ετέθη για πρώτη φορά πριν σχεδόν μία εβδομάδα όταν ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati.
Ο Πρωθυπουργός τότε χαιρέτισε την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Λίβανο και επανέλαβε την θέση της Ελλάδας υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στον Λίβανο ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας.
«Ο στρατός τους έχει τεράστιες ελλείψεις σε εκπαίδευση, υλικά και πολεμοφόδια», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας στο CNN Greece, «θα συζητηθεί το πως θα βοηθηθούν οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο που έχουν, να φυλάνε το buffer zone, στη ζώνη Ισραήλ – Λιβάνου, στη μπλε γραμμή και στον ποταμό Λιτάνι».
Εκτιμάται ότι οι Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) αριθμούν περίπου 70.000 με 80.000 μέλη και έχουν ως κυρία αποστολή τους να διατηρούν την ειρήνη μεταξύ των 18 διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στο εσωτερικό του Λιβάνου, διασφαλίζοντας έτσι την εσωτερική σταθερότητα.
Όπως εξηγούν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές παραδοσιακά «απέχουν» από τους πολέμους της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ. Εκτιμάται πως θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση έπειτα από την τρέχουσα σύγκρουση, με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ευρυθμίας εντός των συνόρων του Λιβάνου.
Πηγή: CNN