Πολιτικές διαπραγματεύσεις υψηλής ατζέντας ξεκινούν από αύριο Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται την Αθήνα. Την επομένη, ο κ. Νίμιτς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια.

Πολιτικές διαπραγματεύσεις υψηλής ατζέντας ξεκινούν από αύριο Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται την ΑθήναΣτο επίκεντρο τίθεται και πάλι το ζήτημα της νέας ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον ειδικό διαμεσολαβητή να δηλώνει αισιόδοξος για την εξεύρεση μιας δυναμικής λύσης που θα πετύχει μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό» είναι το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαμηνύοντας ότι η εβδομάδα που ξεκινά, λόγω της επίσκεψης Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, είναι εβδομάδα εξελίξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, μία μέρα πριν από την επίσκεψη Νίμιτς, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, όπου θα τεθεί επί τάπητος, μεταξύ άλλων, η στάση του κόμματος για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 14.00, στα γραφεία του κινήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θετική η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός»

Αναπτύσσεται «δυναμική λύση», αναφέρει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε συνέντευξή του σε εφημερίδα και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα θα πετύχει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και εντός αυτών, μεταξύ των κομμάτων και στις κοινωνίες, και ζητεί από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς.

«Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δύο γειτόνων» αναφέρει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. «Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δύο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και στα Σκόπια για συνομιλίες, ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων» προσθέτει.

«Γίνονται ήδη συγκεκριμένα βήματα και είναι η ώρα να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις, να επισπεύσουμε και να φθάσουμε σε συμφωνία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα» τονίζει.

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δύο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δύο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός. Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δύο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δύο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε» επισημαίνει.

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι το ζητούμενο αλλά και εφικτό είναι μια σύνθετη ονομασία, κάτι που επίσημα υποστηρίζει η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια και που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ αποδέχεται πλέον και η γειτονική χώρα. Προτείνει ευρεία χρήση της νέας ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξής της. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης