«Είναι η έκπληξη αυτών των τοπικών εκλογών», σχολιάζει η Frankfurter Rundschau το αποτέλεσμα των εκλογών στο Σάλτσμπουργκ: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, KPÖ, λαμβάνει «από το πουθενά» το 11,7 % των ψήφων. Το 2018 ήταν ακόμα στο 0,4 %. Στην πόλη του Σάλτσμπουργκ φτάνει σχεδόν το 22 % και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από το συντηρητικό ÖVP σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

«Κατ` αρχάς υπάρχει μια βαθιά δυσφορία με το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα σε όλη την Αυστρία, από την οποία έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα το ακροδεξιό FPÖ μέχρι στιγμής», σχολιάζει η Tageszeitung του Βερολίνου. «Η πολιτική πλάστιγγα έγερνε όλο και περισσότερο προς τα δεξιά.» Πολλοί πολίτες είναι εξίσου δυσαρεστημένοι με τη συγκυβέρνηση συντηρητικών και πρασίνων όσο και με τους διχασμένους σοσιαλδημοκράτες. «Αυτές οι εκλογές όμως δείχνουν ότι η διαμαρτυρία δεν χρειάζεται πάντα να είναι ακροδεξιά», σχολιάζει η FR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πως όμως τα κατάφερε το KPÖ στο Σάλτσμπουργκ;», διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Οι κομμουνιστές άφησαν εκτός προγράμματος κάθε ιδεολογική αναφορά. Παρουσιάστηκαν ως συνήγοροι των πολιτών. Είχαν έναν αξιόπιστο και αυθεντικό υποψήφιο που επιδεικνύει κοινωνική προσφορά, ο οποίος είναι προσανατολισμένος στο στόχο και ξεκάθαρος στην επικοινωνία του, που μιλάει χωρίς περιττά λόγια και δεν είναι νάρκισσος», απαντά η εφημερίδα φωτογραφίζοντας τον 34χρονο υποψήφιο Κάι-Μίχαελ Ντανκλ.

«Το KPÖ εντόπισε σωστά τα ζητήματα και τα αντιμετώπισε με συνέπεια: πώς μπορούν ακόμη οι άνθρωποι να αντέξουν οικονομικά, τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθούνε; Τα πάντα γίνονται πιο ακριβά, γεγονός που τροφοδοτεί τους υπαρξιακούς φόβους, και στο Σάλτσμπουργκ είναι ιδιαίτερα η στέγαση που γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη και οδηγεί τους ανθρώπους σε απόγνωση», αναλύει η Der Standard.

Το ερώτημα της πίστης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποψήφιος του KPÖ Κάι-Mίχαελ ΝτανκλΣτις εκλογές στην Τουρκία από την άλλη πλευρά σε κεντρικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί η θρησκεία των υποψηφίων. «Τουλάχιστον αυτό θα ήθελε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Μία από τις φόρμουλες επιτυχίας του Ερντογάν ήταν ότι οι πιστοί μουσουλμάνοι μπορούσαν να ψηφίσουν μόνον αυτόν και κανέναν άλλον. Η ψήφος στον Ερντογάν ήταν τόσο φυσική για τους υποστηρικτές του όσο η προσευχή την Παρασκευή. Τώρα που ο Ερντογάν υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, το Ισλάμ είναι ένας από τους τελευταίους συμμάχους του.»

Αυτό κάνει την προεκλογική εκστρατεία πιο έντονη. Ο ανταγωνιστής του Ερντογάν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από το CHP ανήκει στη μειονότητα των Αλεβιτών. Υπέφεραν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη σουνιτική πλειονότητα στην Τουρκία και υφίστανται διακρίσεις ακόμη και σήμερα. Πολλοί δεν τους βλέπουν ως πραγματικούς μουσουλμάνους, δυσπιστούν και τους κατηγορούν για κάθε λογής πράγματα, αναλύει η SZ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κιλιτσντάρογλου κατάφερε να αντιστρέψει αυτήν την υποτιθέμενη αδυναμία σε πλεονέκτημα. Ο ίδιος δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter με μία μόνο λέξη: «Αλεβί». Στο βίντεο δηλώνει ανοιχτά την πίστη του και λέει: «Είμαι Αλεβίτης. Ας μην εστιάσουμε στις διαφορές μας, αλλά στις ομοιότητές μας».

O αλεβίτης Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΠερισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει το tweet μέχρι στιγμής. 30 εκατομμύρια παρακολούθησαν το βίντεο. Αυτό το καθιστά το πιο επιτυχημένο βίντεο στην ιστορία του Twitter, παγκοσμίως. «Είναι όμως ώριμη αρκετά η Τουρκία για να αφήσει πίσω της παλιές συγκρούσεις και να αποφασίσει ποιος υποψήφιος έχει τις καλύτερες πολιτικές απαντήσεις στη βαθιά κρίση; Αυτό είναι το στοίχημα του Κιλιτσντάρογλου», διερωτάται η εφημερίδα του Μονάχου.

Η Βόρεια Θάλασσα πράσινος σταθμός παραγωγής ενέργειας

Η Γερμανία και οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να επεκτείνουν μαζικά την αιολική ενέργεια στη Βόρεια Θάλασσα, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννέα χωρών, συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, αποφάσισαν αυτό το βήμα τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στη βελγική παράκτια πόλη Οστάνδη.

«Η Διακήρυξη της Οστάνδης είναι μια από τις πολλές ανοδικές διορθώσεις στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης που ήταν απαραίτητες επειδή η ενεργειακή πολιτική είχε αποτύχει», σχολιάζει η FAZ. Στη δήλωσή τους, τα κράτη διαβεβαίωσαν ότι η δυναμικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα δεκαπλασιαστεί μέσα σε είκοσι πέντε χρόνια.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης