Νέες πληροφορίες σχετικά με την ανάμειξη της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο του Qatargate έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω της «συνεργασίας» του Αντόνιο Παντσέρι με τις βελγικές αρχές. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, η Ελληνίδα έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για την προεκλογική της καμπάνια του 2019.

Τα νέα αυτά στοιχεία για το σκάνδαλο διαφθοράς φέρνουν στο φως η βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η ιταλική «La Repubblica», σύμφωνα με τις οποίες, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, είχε «κεντρικό ρόλο» στο κύκλωμα, καθώς «ήταν πεινασμένος για χρήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εύα Καϊλή συνελήφθη το μεσημέρι της 9ης Δεκεμβρίου 2022 στο διαμέρισμά της στην οδό Wirtz στην καρδιά των Βρυξελλών και, μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, οδηγήθηκε στις φυλακές του Χάρεν, όπου παραμένει προφυλακισμένη μέχρι σήμερα. Σε μία από τις πρόσφατες μεταγωγές της ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για το θέμα της παράτασης ή μη της προφυλάκισής της, οι Βέλγοι δικαστές έδωσαν στους συνηγόρους της ένα 16σέλιδο έγγραφο της Διεύθυνσης Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος. Σε αυτό παρατίθενται σε πλάγιο λόγο οι τηλεφωνικές συνομιλίες της με την αδελφή και τον πατέρα της, το διάστημα από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου.

Από το περιεχόμενο των συνομιλιών προκύπτει η αγωνία της Καϊλή για την έκβαση της υπόθεσης στην οποία είναι κατηγορούμενη, ενώ αποκαλύπτονται συνεννοήσεις για τη μίσθωση ακινήτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. «Η Εύα σκέφτεται να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι ώστε να έχει ένα εισόδημα», αναφέρεται στο έγγραφο για συνομιλία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 26ης Δεκεμβρίου. Εύα και Μανταλένα Καϊλή μιλούν ακόμη για την ανάγκη να κλείσουν ή να μετονομάσουν εταιρείες συμφερόντων τους: «Θα αλλάξουν το όνομα της εταιρείας Madegroup σε Hard, θα αλλάξουν επίσης και έδρα», σημειώνουν οι Βέλγοι αστυνομικοί. Υπό συζήτηση τελεί και το ενδεχόμενο να κλείσουν την εταιρεία Real Estate με επωνυμία «Aria» που είχαν προσφάτως συστήσει από κοινού στο κέντρο της Αθήνας οι Καϊλή και Τζόρτζι. Σε συνομιλία με τον πατέρα της το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου, ο τελευταίος «δηλώνει μετανιωμένος που έκανε μια κίνηση πανικού παίρνοντας τη βαλίτσα», ενώ κάνουν χιούμορ λέγοντας ότι είναι είναι σαν να παρακολουθούν «σκοτεινή ταινία με τους ίδιους σε ρόλο πρωταγωνιστών».

Φυσικά, δεν λείπουν οι αναφορές στην κόρη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, αλλά και στον «ανώριμο» όπως τον χαρακτηρίζουν σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, για τον οποίο αναφέρουν ότι έχει «λυγίσει από τον φόβο» καθώς και ότι «έπαιζε με τη φωτιά». Κάποιες συνομιλίες γεννούν ερωτήματα και υποψίες, δίχως πάντως να είναι σαφές εάν έχουν ή όχι ποινικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, Εύα και Μανταλένα μιλούν για το πότε θα επικοινωνήσουν με τον υπουργό για το θέμα του «Στέργιου», δίχως να αποσαφηνίζεται περί τίνος πρόκειται, ενώ το πρωί της 8ης Ιανουαρίου η Εύα Καϊλή ακούγεται να δίνει στην αδελφή της οδηγίες προκειμένου να εντοπίσει «εκεί που υπάρχει ένας καθρέφτης» μια παλιά συσκευή κινητού και κάποια USB τα οποία χαρακτηρίζει «σημαντικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προεκλογική εκστρατεία με χρηματοδότηση από το Κατάρ

Όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Αντόνιο Παντσέρι, η Εύα Καϊλή είχε συμφωνήσει να μείνει το 2017 ή το 2018 για μία εβδομάδα σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του ξενοδοχείου «Mamounia», στο Μαρακές, μαζί με τον σύντροφό της, με τα έξοδα του ταξιδιού τους να καλύπτονται από τον Αμπντεραχίμ Ατμούν, ενώ ο Αλ Μάρι αποφάσισε, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία της Εύας Καϊλή για την Ευρωβουλή, δίνοντάς της 250.000 ευρώ, με σκοπό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής να ανταποδώσει τη… χάρη αργότερα από τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Ακόμα, σύμφωνα με τον Αντόνιο Παντσέρι, κατά τη διάρκεια της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ευρωβουλευτής ζητούσε από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, να μιλήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό σχέδιο για την απαλλαγή της βίζας όσον αφορά στην είσοδο πολιτών του Κατάρ στη Ζώνη Σένγκεν, κάτι το οποίο «δεν ξέρω αν το έκανε», λέει ο Αντόνιο Παντσέρι.

Ο ρόλος του Τζόρτζι

Ο Αντόνιο Παντσέρι επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο – όπως λέει – του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Για τον κοινοβουλευτικό του βοηθό όταν εκείνος ήταν βουλευτής, ο Αντόνιο Παντσέρι λέει ότι ήταν πεινασμένος για χρήματα και κυρίως μετρητά και ότι ήταν σε όλες τις συνεδριάσεις και σχεδόν σε όλα τα ταξίδια. Ο νεαρός Ιταλός είχε παραδεχτεί στους ανακριτές λίγο μετά τη σύλληψή του ότι ήταν ο «διαχειριστής μετρητών» για την εγκληματική οργάνωση, κάτι που ο Αντόνιο Παντσέρι επιβεβαιώνει πολύ συχνά στις καταθέσεις του.

Μάλιστα, ο Αντόνιο Παντσέρι υπονοεί έντονα ότι μετά το 2019 και την – καθ’ όλα σχετική – αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι θα έπαιρνε εν ολίγοις τη θέση του ως «μαέστρος» των μικρών επιχειρήσεων.

«Το καθήκον του Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν να κάνει την εσωτερική διαχείριση και να βοηθά τους βουλευτές και τους εξωκοινοβουλευτικούς να παρεμβαίνουν. Όσον αφορά σ’ εμένα, επρόκειτο για μια εξωτερική δράση, διότι δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω στις συνεδριάσεις».

Ο δικηγόρος του Φραντσέσκο Τζόρτζι σημειώνει ότι «οι διαρροές στον Τύπο στοιχείων που καλύπτονται από το απόρρητο της εντολής συνεχίζονται, θα καταλάβετε ότι δεν μπορώ να συνδεθώ με τέτοιες πρακτικές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης