Στον προϋπολογισμό της Βουλής που εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας, παρά τον σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν προβλέπεται καμία μείωση των βουλευτιών αποδοχών, με αποτέλεσμα ορισμένοι βουλευτές, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στην ολομέλεια, να ζητήσουν να γίνει έστω και  συμβολική μείωση.

Όπως είχε αποκαλύψει η εκπομπή Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, την ώρα που οι πολίτες θυσιάζονται «στον βωμό της σωτηρίας της πατρίδας» και βάλλονται πανταχόθεν με επιπρόσθετους φόρους και χαράτσια, οι εθνοπατέρες φοροδιαφεύγουν κανονικά και με τον… Νόμο, καθώς το 65% – 75% των εισοδημάτων τους παραμένουν αφορολόγητα. Τότε, η εκπομπή είχε αναδείξει το εκκαθαριστικό ενός εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.  Επρόκειτο για το εκκαθαριστικό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, το οποίο καθ’ όλα νομιμο ήταν ενδεικτικό της ιδιαίτερης μεταχείρισης των βουλευτών σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.

Έτσι, οι ακαθάριστες αποδοχές των βουλευτών, σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, κυμαίνονται από περίπου 7.500 ευρώ έως 8.500 ευρώ, ανάλογά την περιφέρεια στην οποία ανήκουν. Σημειωτέον ότι στις αποδοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται το πριμ των Επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν. Όπως είναι φυσικό ακούστηκαν επιχειρηματολογίες για την διατήρηση του ύψους των αποδοχών τους, που μόνο οργή και γέλωτες μπορούν να επιφέρουν στους δοκιμαζόμενους έλληνες της καθημερινότητας. Κάποιος πρέπει να τους θυμίσει ότι ως εθνοπατέρες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη κοινωνία κι όπως ένας σωστός πατέρας όταν τα παιδιά του υποφέρουν πεινάει πρώτος, όφειλαν κι εκείνοι τις στερήσεις που επιβάλουν στους υπόλοιπους έλληνες να τις υποστούν πρωτίστως οι ίδιοι. Το μέγεθος της αλγεινής εικόνας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης είναι σίγουρο ότι θα καταγραφεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν από τον ιστορικό του μέλλοντος.

Οι ακαθάριστες αποδοχές των βουλευτών (χωρίς το πριμ των Επιτροπών) δημοσιεύτηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο επίσημο site της Βουλής, μετά τη λήξη της Ολομέλειας.


(Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση)

Σύμφωνα με αυτόν τον πίνακα, οι βουλευτές της Α Κατηγορίας έχουν λαμβάνειν 7.644,79 ευρώ, οι βουλευτές της Β Κατηγορίας 7.939,79 ευρώ, της Γ Κατηγορίας 8.036,79 ευρώ και της Δ Κατηγορίας 8.398,79 ευρώ. Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα και ποσά τα οποία δεν περικόπηκαν ούτε κατά ένα ευρώ όχι μόνο η βουλευτική αποζημίωση, αλλά ούτε και το επίδομα οργάνωσης γραφείου, η ταχυδρομική ατέλεια, και φυσικά και τα έξοδα γραφείου. Παρά τις εκκλήσεις, λοιπόν, κάποιων εκ των μελών του Κοινοβουλίου έστω και για συμβολικές περικοπές.

Ωστόσο, η απάντηση του προέδρου της Βουλής ήταν… αφοπλιστική… «Εφόσον είμαστε μέσα στο Μεσοπρόθεσμο και εφόσον θα έχουμε πλεόνασμα πρέπει να δώσουμε έξοδα κίνησης στους υπαλλήλους της Βουλής και τους αστυνομικούς, γιατί οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου δεν είναι πια προνομιούχοι (ενιαίο μισθολόγιο), ούτε οι αστυνομικοί, οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο με τον Προϋπολογισμό θα είναι πάλι εδώ νυχθημερόν με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να πάρουν ταξί γιατί την ώρα που τελειώνουν οι εργασίες της Βουλής, ούτε Μετρό, ούτε λεωφορείο, ούτε τρόλεϊ υπάρχουν…» διευκρίνισε στη παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά το σάλο που ξέσπασε γύρω από τις βουλευτικές αποζημιώσεις.
«Άκουσα κάποιους Βουλευτές στα κανάλια να λένε ότι θα έπρεπε η Βουλή να είχε μειώσει τους μισθούς έστω και συμβολικά αλλά αν είχαμε κόψει πενήντα ή δύο ας πούμε ευρώ, τότε θα έβγαιναν και θα έλεγαν ότι οι Βουλευτές μας κοροϊδεύουν.

»Άκουσα και κάποιον να λέει (σ.σ. Κασιδιάρης) να εξισωθεί η βουλευτική αποζημίωση με το μισθό του Πρέσβη. Συμφωνώ, αλλά συνάδελφοι από την άλλη δεν σας υποχρεώνει κανένας να πάρετε όλη τη βουλευτική σας αποζημίωση. Πάρτε τα 1800 Ευρώ(μισθός του Πρέσβη) και πηγαίνετε στη συνέχεια στο λογιστήριο και δώστε εντολή τα υπόλοιπα να εκταμιευτούν σε οργανώσεις, άλλωστε τα κόμματα κάνουν παρακρατήσεις και από μόνα τους κοινωνικές παροχές. Με το ζόρι τα εισπράττετε; Αν δεν τα θέλετε, πηγαίνετε στο λογιστήριο. Μπορείτε να απαρνηθείτε και τα επιπλέον προνόμια ή τα όποια προνόμια. Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό τους Γενικούς Γραμματείς των Κομμάτων αλλά δεν έγινε καμία πρόταση για μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

»Πρέπει αυτή η ιστορία να τελειώνει. Και δεν μπορεί αυτοί που μας απειλούν (Χρυσή Αυγή) ότι αν τους κόψουμε την κρατική χρηματοδότηση θα προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ή να μας λένε ότι ας είναι στη φυλακή οι δικοί τους , θέλουν να έχουν και αυτοκίνητο και μετακλητούς υπαλλήλους» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής, φωτογραφίζοντας με τις τελευταίες φράσεις τους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής που μίλησαν για πολιτική αλητεία επειδή δεν έγινε μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής έδωσε το δικό του «κρεσέντο». «Να έρθετε στο συσσίτιο το δικό μας, να σας δώσουμε εμείς να φάτε. Παραιτήσου, αν δεν βγαίνεις, να πας σπίτι σου!» φώναξε από το Βήμα της Ολομέλειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης στον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Υψηλάντη που αντιδρούσε στα όσα έλεγε ο χρυσαυγίτης βουλευτής για τον προϋπολογισμό της Βουλής του νέου έτους.

Ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε «πολιτική αλητεία» τον Προϋπολογισμό αυτό, αφού δεν επιφέρει ούτε ένα ευρώ μείωση στο μισθό των βουλευτών.

Οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν παράλληλα και Πρόταση Νόμου, ώστε η βουλευτική αποζημίωση να εξισωθεί με το μισθό του Πρέσβη δηλαδή γύρω στα 1800 Ευρώ.

Ο νεοδημοκράτης Βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης αντέδρασε στις φωνές του Ηλία Κασιδιάρη και του είπε ότι υπάρχουν και Βουλευτές που είναι άνεργοι.

Κι εκεί απασφάλισε ο Κασιδιάρης…

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε: «Ούτε με το μισθό του μπορεί κάποιος να γίνει πλούσιος, ούτε με τη βουλευτική αποζημίωση. Και με μηδενική βουλευτική αποζημίωση πάλι μπορούσαν κάποιοι να πάνε τη χώρα στον Καιάδα και με μηδενική αποζημίωση μπορεί να ανοίξει η ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων. Η λύση του δράματος, της τραγωδίας δεν βρίσκεται στη βουλευτική αποζημίωση ή στους μισθούς που παίρνουν οι πρόεδροι ή οι διευθύνοντες σύμβουλοί των ΔΕΚΟ. Εντάξει, να ανοίξει η συζήτηση για τη βουλευτική αποζημίωση αλλά μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ξεκινήσει έτσι και τώρα».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την αποκάλυψη της Ζούγκλας