«Δεν επιθυμώ να γίνω Μπερλουσκόνι…»
«Ναι, είμαι… καταφερτζής. Δουλεύω 35 χρόνια, 14 ώρες την ημέρα. Είναι τιμή μου και καμάρι μου που έφτιαξα τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία. Τα κατάφερα. Αν δεν μας θέλετε σ’ αυτή τη χώρα , να μας το πείτε!»
«Θα πρέπει να με σέβεσθε. Όπως εγώ είμαι υπηρέτης των μετόχων της εταιρείας, έτσι και σεις είσθε υπηρέτης δικός μου, ως πολίτης!».
Έτσι τελείωσε την κατάθεσή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών σήμερα το απόγευμα ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, που είχε κληθεί από το ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει σχετικά με την εισδοχή του στον ΟΤΕ και το ρόλο του στην πώληση του στην Ντόϊτσε Τέλεκομ.
Ο επιθετικός τόνος του, που αρκετές φορές γινόταν εριστικός προς τους βουλευτές, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του βουλευτή του Συνασπισμού Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος του φώναξε :
«Δείξτε σεβασμό! Σας ρωτάμε και αυτό δεν σημαίνει ότι σας συκοφαντούμε. Κάνετε λαϊκισμό και δημαγωγία!».
Ο πρόεδρος της επιτροπής Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ) αναγκάστηκε να του ζητήσει να κατεβάσει τους τόνους…
Προηγουμένως ο Γιάννης Δραγασάκης είχε πει:
«Να μας κάνετε όσες αγωγές θέλετε, εμείς θα είμαστε πάντα κατήγοροι. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τους …καταφερτζήδες, αλλά με τις κυβερνήσεις που αφήνουν περιθώρια σε κάποιους…».
Ο Α. Βγενόπουλος για την αγωγή του προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε με νευρικό ύφος:
«Ο πολιτικός λόγος έχει όρια, το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν μπορεί να λέει κανείς ο, τι θέλει. Αν εγώ κατηγορώ παλιούς υπουργούς για κομπίνες δεν θα υποστώ τιμωρία; Γιατί είναι αντισυνταγματική η ενέργειά μου; Δυσφημείτε τη εταιρεία χωρίς στοιχεία. Ποιόν αέρα πουλήσαμε; Ας βγει κάποιος να μου πει ότι κάναμε απάτη».
Ο Α. Βγενόπουλος άρχισε την ενημέρωση με ορμητικό ύφος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, λες και τους τα κρατούσε από καιρό…
Ισχυρίστηκε ότι:
Ουδέποτε υπήρξε επιδίωξη επιθετικής εισδοχής στον ΟΤΕ. Ουδέποτε διεκδίκησε τη διοίκηση.
Τα έριξε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι στις 27 Νοεμβρίου του 2007 σε σύσκεψη αμφισβήτησε τα κίνητρά του «λέγοντας ότι προχωρώ σε άλωση του ΟΤΕ».
Μετά από αυτό αναγκάστηκε να κάνει απο-επένδυση.
Αποκάλυψε ότι στο διάστημα που είχε τις μετοχές σταμάτησε δανεισμό ύψους 2δις ευρώ , χωρίς να γνωρίζει το ακριβές επιτόκιο για να αγοράσει ο ΟΤΕ μειοψηφικό πακέτο του Γερμανού.
Επιπλέον πήγε να αγοράσει την Infote μέσω μιας αλλοδαπής εταιρείας με προσφορές που έγιναν από… e-mail.
Ουσιαστικά έδειξε τον κ Αλογοσκούφη για τις παραπάνω ενέργειες. Κι όχι μόνο αυτό. Τον κατηγόρησε ότι η συμφωνία με την Γερμανική εταιρεία δεν απέδωσε στο δημόσιο!
«Μας αδίκησαν οι κύριοι Αλογοσκούφης και Χατζηδάκης» είπε και αμφισβήτησε κατά πόσο είναι συμφέρουσα η πρόσφατη συμφωνία με την Ντόϊτσε Τέλοκομ:
«Ο μόνος κερδισμένος από αυτή την ιστορία είναι-δυστυχώς- η MIG». Και συνέχισε με… άνεση:
«Το κέρδος μας είναι πολύ λίγο, 140 εκατομμύρια, σε σχέση με το ρίσκο 2,3 δις. Απόδοση 6,5%. Το δημόσιο αν θα βγει κερδισμένο είναι εντελώς θεωρητικό. Η Ντόϊτσε Τέλεκομ; Θα φανεί».
Απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή ότι έχει ζητηθεί από τον εισαγγελέα η δίωξη για ομόλογα που πούλησε στα ΤΑΞΥ είπε ότι πούλησε νόμιμα και μάλλον η διοίκηση της εταιρείας πρέπει να πάει για απιστία.
Για το ότι εισπράττει μόνο 6000 ευρώ είχε την απάντηση ότι πληρώνεται με βάση μπόνους , αφού αποδώσουν οι μετοχές στο χρηματιστήριο.
Για το δυναμισμό της εταιρείας ανέφερε πως απασχολεί 52.000 εργαζόμενους και πως οι 40.000 μέτοχοι είναι Έλληνες, «καμιά σχέση με Ντουμπάϊ».
Χαρακτηριστική ήταν η φράση του για το αν έχει σχέση με υπουργούς η βουλευτές: «Δεν γνωρίζω κανένα από κανένα κόμμα. Δεν με ξέρετε, δεν σας ξέρω…».
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας αποχώρησε από τη Βουλή στις 6 και τέταρτο το απόγευμα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης θα κληθεί προσεχώς, αφού οι βουλευτές έπρεπε να σπεύσουν στην συνεδρίαση της Ολομέλειας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.