Με 160 ψήφους υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2010. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Aπό την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω υποχρεώσεών του στο εξωτερικό. Οι 90 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνον τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Στην ψηφοφορια έλαβαν μέρος 299 βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η zougla.gr μετέδωσε ζωντανά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2010 και τη  διαδικασία της ψηφοφορίας.

Ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου

«Φαίνεται πως πάντα αναρωτιέται η ΝΔ για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά σήμερα, καταλάβαμε όλοι ότι αναρωτιέται πια, για το ποια είναι η ίδια» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς έχουμε την ικανότητα και αναγεννούμε τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, το κίνημά μας. Σήμερα ψάχνεται η ίδια η ΝΔ, ποιες είναι οι προτάσεις της, η ταυτότητά της. Αυτό που δεν μπορεί να ζητά, είναι να κάνουμε εμείς αλχημείες, να κρύψουμε αλήθειες για να καλύψουμε ευθύνες της ΝΔ της προηγούμενης περιόδου» ανέφερε ο κος Παπανδρέου και συνέχισε:

«Από το 2004, η ΝΔ ενθάρρυνε και υιοθέτησε τις πιο αρνητικές πλευρές της κοινωνικής ζωής. Ιδιοτέλεια, φορολογικά δώρα, ανισότητα, εξάρτηση από μεγάλα και μικρά συμφέροντα, ανομία που επέβαλε το δίκαιο του ισχυρού, απουσία απ’ το διεθνές γίγνεσθαι. Όλα τα παραπάνω θέριεψαν ως πολιτική αντίληψη εξουσίας. Και δεν σας κατηγορώ για νεοφιλελευθερισμό – γιατί νεοσυντήρηση είναι η διόγκωση του κράτους, όχι υπέρ του πολίτη, αλλά υπέρ των κομματικών συμφερόντων. Αυτή είναι η λαϊκή δεξιά που ευαγγελίζεστε;» ρώτησε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η δική μας διακυβέρνηση έχει ως όρο την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια – και ζητούμε να αναλάβουν όλοι με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους για τη διαχείριση του κράτους, των κομμάτων τους και της κοινωνίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να δώσει διαχρονικά, «πνοή και διέξοδο στον πολίτη και τη χώρα», γιατί είναι ένα πατριωτικό κίνημα, «που εγγυάται ότι την γαλανόλευκη σημαία την σεβόμαστε και δεν την ευτελίζουμε για μικροπολιτικούς σκοπούς, ή για την καλλιέργεια τεχνητών ρηγμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας – και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της ομιλίας του, πως «είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα (…) Όσοι θέλουν να υποβαθμίσουν τις μεγάλες μας θεσμικές αλλαγές στο κράτος, ας αναρωτηθούν γιατί απέτυχαν οι προσπάθειές μας στο παρελθόν. Ας κατανοήσουν την ματαιότητα να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στον Τιτανικό» ανέφερε.

Βασική στόχευση, πέραν της δημοσιονομικής τακτοποίησης και της ανάταξης της οικονομίας, είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κυβέρνηση, όσο και της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων της. «Όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε με αυστηρό χρονοδιάγραμμα τις τομές που πρέπει. Γι’ αυτό εκπλήσσεται κανείς, να θεωρούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης «μέτρα πανικού», «φοροεπιδρομές, χαράτσια, κατάργηση συντάξεων» – όλη αυτή η ανεύθυνη κακοφωνία στα μέσα ενημέρωσης, που ακυρώνει κάθε σοβαρό κοινωνικό διάλογο και πλήττει την ίδια μας την οικονομία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Οι αρχές που θα διέπουν τους Προϋπολογισμούς της νέας κυβέρνησης και την εφαρμογή τους, καθιστώντας τους κατ’ εξοχήν διαφορετικούς από τους προηγούμενους, είναι η διαφάνεια, («ο κάθε Έλληνας θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού»), η ανταποδοτικότητα και η νοικοκυροσύνη («τέλος οι πελατειακές σπατάλες, τα χρήματα που πηγαίνουν σε φορείς, περιοχές, ή επιχειρήσεις επειδή είναι κολλητοί ή κομματικοί φίλοι»), η δίκαιη φορολόγηση για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου («παράδειγμα η ενίσχυση της αλληλεγγύης, μεταφέροντας πόρους από τα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας στους ασθενέστερους»).

«Σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Γιατί υπάρχουν 500.000 άνεργοι, συμπολίτες μας που θέλουν πραγματική στήριξη και η ανισότητα δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις. Στις συνθήκες αυτές, δεν μπορεί να χορηγούνται αυξήσεις στους υψηλόμισθους, στα γκόλντεν μπόυς, στα στελέχη της ΕΡΤ. Θα εξειδικεύσουμε τις αποφάσεις στο νομοσχέδιο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κος Παπανδρέου στα πεπραγμένα του κυβερνητικού του διμήνου: «Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ήδη εννέα νομοσχέδια. Ανοίγουμε 77 μονάδες εντατικής θεραπείας, έχοντας προσλάβει πάνω από 200 νοσηλευτές – όταν η μόνιμη απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο ερώτημα γιατί δεν άνοιγαν οι μονάδες, ήταν ότι δήθεν το ΑΣΕΠ εμπόδιζε τις προσλήψεις».

«Η διαφορά μας απ΄ την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ποσοτική, αλλ’ αφορά την κατεύθυνση: το ποιος ωφελείται απ΄τις πολιτικές. Η δική μας επιλογή είναι ξεκάθαρη: Υπηρετούμε τον έλληνα πολίτη και μόνον αυτόν. Όταν κάναμε λόγο για «πράσινη ανάπτυξη» εσείς μιλούσατε για «πράσινα άλογα» – και όμως, ολόκληρη η υφήλιος προσανατολίζεται προς αυτήν. Μπορεί στην Κοπεγχάγη να μην υπήρξε συμφωνία, όμως όλη η υφήλιος πορεύεται προς τα κει. Και η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει – και θα πρωτοπορήσει με το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να δώσει το 2010 το λόγο στη νεολαία, να τοποθετηθεί για τα ζητήματα που την αφορούν – και όχι μόνο. «Θα δώσουμε το λόγο στη νέα γενιά, να συμμετάσχει, να ξέρει ότι την νοιαζόμαστε, ότι την πιστεύουμε, ότι μπορεί. Καλώ κάθε νέο από το βήμα της Βουλής, να έρθει με την κριτική του σκέψη στο νέο μας λιθαράκι για μια νέα πορεία» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Προτάσεις για έξοδο από την κρίση με ήπιο τρόπο από το Σαμαρά

Με συναινετική διάθεση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος όμως καταψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης εκτός από τα έξοδα για την Προεδρεία της Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ήπιος και χαμηλών τόνων ωστόσο επιτέθηκε πολλάκις και… με το γάντι στο κυβερνών κόμμα, αναφέροντας παράλληλα δέσμη μέτρων για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς είναι:

– Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με αντικειμενικοποίηση κριτηρίων κι εφαρμογή των νόμων.

– Μείωση του ελλείμματος δίνοντας ανάσες στην οικονομία.

– Μείωση των δαπανών, κόβοντας τη σπατάλη.

Όσο για τα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε τα εξής:
Καταρχάς, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι πρέπει να υιοθετηθούν τεκμήρια κατανάλωσης, καθώς και αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών, πύκνωση των ηλεκτρονικών συγκρίσεων και επαληθεύσεων στοιχείων και αυστηρή τήρηση των νόμων.

Ακόμη, περιστολές στην τεράστια σπατάλη η οποία υπολογίζεται γύρω στο 30% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς,

«Πρώτον, να τολμήσουμε τον προϋπολογισμό μηδενικής βάσης.

Δεύτερον, να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου: δηλαδή το λειτουργικό κόστος πέρα από τους μισθούς.

Τρίτον, να υποχρεωθούν πλέον όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί να καταθέτουν από το 2010 προϋπολογισμούς.

Τέταρτον, να βάλουμε ορκωτούς λογιστές να ελέγχουν την εκτέλεση προϋπολογισμού των δημοσίων οργανισμών ανά 6μηνο τουλάχιστον, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη των περικοπών. Και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις όπου χρειαστεί.

Πέμπτον, μια πολύ σημαντική πηγή σπατάλης εντοπίζεται από τις εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών και της Τράπεζας Ελλάδος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Σε ό,τι αφορά στον τομέα των εσόδων, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε μέτρα άμεσης και κοστολογημένης απόδοσης, δηλαδή όπως οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα, αλλά όχι στα καύσιμα.

«Δεν αυξάνεις τη φορολογία της ενέργειας σε συνθήκες ύφεσης. Χώρια που ότι χρήματα δώσετε ως ενίσχυση στα ασθενέστερα εισοδήματα, θα τους τα πάρετε, έτσι, πίσω αμέσως» ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα αύξησης των φορολογίας ακίνητης περιουσίας, αύξησης του τέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, αύξησης του κόστους των γονικών παροχών και αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Αν ληφθούν, τόνισε, «δεν θα επιτύχετε αύξηση εσόδων, αλλά δυσανάλογα μεγαλύτερη μείωση συναλλαγών. Άρα μείωση εσόδων. Και μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Δηλαδή αποθάρρυνση της επένδυσης στα ακίνητα. Άρα πολλαπλάσια μείωση εσόδων από ΦΠΑ φόρο εισοδήματος κ.λπ.».

Ακόμη, ανέφερε μία σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες όπως υποστήριξε βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα άμεσα, φτιάχνουν την ψυχολογία και αναθερμαίνουν την οικονομία, όπως:

«Να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα 13 από τα 15 δισεκατομμύρια του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθεί η βάση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεύτερον, να καλυφθούν αμέσως οι οφειλές του Δημοσίου πέρα από τις οφειλές του ΕΣΥ. Εν ανάγκη με κρατικά ομόλογα».

Με τη συνολική αυτή στρατηγική, τόνισε ο κ. Σαμαράς, προβλέπεται μόνιμη μείωση του ελλείμματος κατά 4 με 5 μονάδες του ΑΕΠ, επιτυγχάνεται ανάπτυξη γύρω στο 1%, αλλά και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, με αύξηση της αξιοπιστίας μας και μείωση των spreads.

Άλλο κρίση άλλο διαφθορά, λέει το ΚΚΕ

Κυρίως με την κυβέρνηση τα έβαλε η Α. Παπαρήγα η οποία εξαπέλυσε βολές εναντίον της για παραπλάνηση του λαού με σκοπό την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων.

Σε μία ομιλία η οποία κινήθηκε κυρίως στο πλαίσιο της οικονομίας και για τον προϋπολογισμό, η γγ του ΚΚΕ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι αν και αποδίδει την κρίση στη διαφθορά και την αδιαφάνεια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού τα χρέη και τα ελλείμματα έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες, ανεξάρτητα από το αν ήταν ηθικό το κράτος ή όχι.

«Υπάρχει διαφθορά κι εμείς θέλουμε να χτυπηθεί, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αιτία της κρίσης είναι η διαφθορά και η αδιαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η γγ του ΚΚΕ.

Αντί προϋπολογισμού…μετανάστες και ιθαγένεια

Εντάσεις αλλά και την προσωπική απάντηση του Θ. Πάγκαλου προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.

Ο κ. Καρατζαφέρης τα έβαλε σχεδόν με όλους.

Εστίασε την επίθεσή του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες κάνοντας λόγο για λαθρομετανάστες οι οποίο θα έχουν το δικαίωμα ψήφου, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του κ. Πάγκαλου όσο και άλλων βουλευτών.

Παράλληλα ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ψήφο και την ιθαγένεια των μεταναστών

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «πολιτική μπαμπεσιά», καθώς, όπως υποστήριξε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε αναφέρει προεκλογικά τις πολιτικές του αυτές για τους μετανάστες.

Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να αλλάξει τη θέση του στο ζήτημα των μεταναστών.


“Όχι” στον προυπολογισμό από τον Τσίπρα

Οξύτατη ήταν η επίθεση την οποία εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την πρόθεσή του να περικόψει επιδόματα του Δημοσίου, αλλά και για τις εξαγγελθείσες αποκρατικοποιήσεις, ενώ καταλόγισε και ανακολουθία σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

«Η πολιτική που ακολουθείτε δεν οδηγεί σε ανάκαμψη, οδηγεί σε κοινωνική οπισθοδρόμηση. Καμία χώρα δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος χωρίς ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν άφησε απέξω ο κύριος πρόεδρος και τις αξιολογήσεις των διαφόρων οίκων καθώς υποστήριξε πως η πραγματική συζήτηση για τον προυπολογισμό έγινε με τους εκπροσώπους των αγορών και δεν γίνεται στη Βουλή.

Πολύ παραπάνω, υποστήριξε πως οι οίκοι αυτοί οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε κρίση και κάλεσε την κυβέρνηση να μην παίζει με τη φωτιά κινδυνολογώντας.

Συγχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονοδιάστατη άδικη φορολογική πολιτική και για καταστροφολογία.

Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ, αρνούμενος να δώσει τη συναίνεσή του «για την οικοδόμηση μιας δεξιάς πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση».

Τέλος, αφού εξέφρασε την εκτίμηση πως ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί, επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψηφίζει γιατί πιστεύει «σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης» καθώς και διότι «μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που περιγράφει ο προϋπολογισμός αυτός».

Γ.Παπακωνσταντίνου: Προϋπολογισμός ορόσημο

«Με τον προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Για να γίνει επιτέλους η αρχή με το αυτονόητο: να μπει τάξη στο χάος των δημοσίων οικονομικών, να στηριχθεί η οικονομία και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Να αρχίσει να χτίζεται ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών». Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην κεντρική ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2010.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό προβλέπεται μία σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 8,4 δισεκ ευρώ, ή 3,6 μονάδων του ΑΕΠ, μία μείωση που προκύπτει ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα, ούτε χρησιμοποιεί δύο γλώσσες. Χρησιμοποιεί μόνον τη γλώσσα της πολιτικής που πιστεύουμε και του προγράμματος που μας ζήτησαν οι πολίτες να εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εξαρχής στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, «για να σταματήσει το βάρος να πέφτει μονίμως στις πλάτες των εντίμων φορολογουμένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων καθώς και των μεσαίων εισοδημάτων».

Προσδιόρισε ότι για τα φυσικά πρόσωπα οι κυβερνητικές θέσεις προβλέπουν: μία ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, γενίκευση του πόθεν έσχες, σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων και φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

Για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προβλέπεται: Διαχωρισμός διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών, κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών προς επιχειρήσεις, κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών, φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες και αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προτείνεται: εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο και αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων.

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τα προβλεπόμενα μέτρα είναι: κατάρτιση προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων, ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, ηλεκτρονική και τεχνολογική υποστήριξη των φορολογικών διοικήσεων, επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών και των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους φορολογούμενους, δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο καθώς και έλεγχος πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.

Αναφορικά με τον συζητούμενο προϋπολογισμό ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι για το 2010 έχει προγραμματιστεί μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 10%, κυρίως από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 25%, ενώ όλα τα υπουργεία θα συντάξουν τριετή προϋπολογισμό με μείωση των εξόδων τους, αλλά και κατάργηση υπηρεσιών, όπως γίνεται με το κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

Στο σκέλος της εισοδηματικής πολιτικής οι μισθολογικές αυξήσεις θα καλύπτουν τον πληθωρισμό. Για όσους αμείβονται άνω των 2.000 ευρώ το μήνα θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμανση. Θα περικοπεί συνολικά η δαπάνη για επιδόματα στο δημόσιο κατά 10%, θα μειωθούν κατά 50% τόσο οι αμοιβές μελών Διοικητικών Συμβουλίων σε ΔΕΚΟ όσο και ο ίδιος ο αριθμός των μελών, θα μπει πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε ΔΕΚΟ και θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 10% οι αμοιβές που ισχύουν σήμερα για διευθυντικά στελέχη σε ΔΕΚΟ.

 Όλα τα ΝΠΔΔ και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα δημοσιεύουν ισολογισμούς σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και υπογεγραμμένους από ορκωτό λογιστή. Οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα δώσουν οικονομικές επιβραβεύσεις (bonus) στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμα και μετά την επιστροφή των χρημάτων του δημοσίου από το πρόγραμμα ρευστότητας.

Ο υπουργός εξήγγειλε ακόμη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εισαγωγή διπλογραφικού συστήματος καταγραφής προμηθειών στα νοσοκομεία, εφαρμογή αποκεντρωμένων διαδικασιών ηλεκτρονικών προμηθειών και επαναφορά της λίστας φαρμάκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης