Τη μετατόπιση δημοσιονομικών επιβαρύνσεων από το 2013 στη διετία 2014-2015, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στην κοινωνία, εξετάζουν σε τεχνικό επίπεδο υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και της task force του Χορστ Ράιχενμπαχ.
Πριν τις εκλογές η τρόικα πίεζε την κυβέρνηση να εξειδικεύσει, εντός του Ιουνίου, συνολικά μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 και να καταρτίσει με αυτά ένα εμπροσθοβαρές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου η τρόικα φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να αλλάξει στάση. Όπως αναφέρουν πήγες από το υπουργείο Οικονομικών η τρόικα εξετάζει με θετικό μάτι το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι με τη νέα κυβέρνηση να αφορούν μόνο τα μέτρα ύψους 7,6 δισ. ευρώ του 2013 και τα υπόλοιπα 4 δισ. (του νέου μεσοπρόθεσμου) να εξειδικευτούν τον επόμενο χρόνο.
Την ίδια ώρα όμως βγαίνει στην επιφάνεια και πάλι το σενάριο περί παράτασης ενός έτους, έως το 2015, για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αυτό το σενάριο είχε αναφερθεί και την περίοδο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο. Έτσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί η παράταση, ώστε το 2013-2014 να ληφθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ και άλλο 1% του ΑΕΠ το 2015.
Καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι εκτιμήσεις για την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας εφέτος. Εάν η ύφεση ξεπεράσει το 4,7% το 2013 τότε τα δεδομένα αλλάζουν και θα είναι εφικτή η παράταση.
Σημειώνεται ότι με βάση το νέο μνημόνιο η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει και επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν σε φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα καταρτίσει η νέα κυβέρνηση.