Την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της προς την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μαζικές αφίξεις μεταναστών προερχόμενων από τρίτες χώρες, εκφράζει η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ευρωπαϊκά σύνορα» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δεν είναι πρόκληση μόνο για τις χώρες πρώτης γραμμής. Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την ΕΕ να προσφέρει τη στήριξή της στην Ισπανία για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, στη βάση μιας ισόρροπης αντιμετώπισης της ευθύνης των κρατών-μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έμπρακτης αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδεικνύουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Τέλος υπογραμμίζεται για μια ακόμα φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν θα πρέπει να τυγχάνει εργαλειοποίησης με στόχο την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονσάλες Λάια, με τις περιφερειακές εξελίξεις και το μεταναστευτικό να βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης