Για τη σφοδρότερη κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα στη μεταπολεμική εποχή, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη οικονομία, που διεξάγεται με δική του πρωτοβουλία.

Οι συνθήκες παγκοσμίως είναι εξαιρετικά δυσμενείς, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια παγκόσμια οικονομική θύελλα που δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και δημαγωγία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από μήνα σε μήνα οι εκτιμήσεις αλλάζουν προς το δυσμενέστερο», τόνισε ο κ. Καραμανλής αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα δύσκολα έπονται, καθώς είναι αδύνατο να προβλεφθεί, όπως χαρακτηριστικά είπε, η διάρκεια και η ένταση της κρίσης.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό διεθνές, αλλά και τοπικό οικονομικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση.

«Απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις, συνεννόηση και αυτοσυγκράτηση. Η χώρα μας δέχεται ολοένα και πιο έντονες επιπτώσεις, δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης δεν υπάρχει για διάρκεια και ένταση της κρίσης. Αναδεικνύεται η αλήθεια αυτή από την αντίφαση ανάμεσα στα σημερινά φαινόμενα και όσα συνέβαιναν πριν από λίγους μήνες», είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι οι απολύσεις στην Ευρώπη αναμένεται να φθάσουν τα 3,5 εκατομμύρια και επισήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις αναπροσαρμόζουν τα σχέδιά τους.

Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα δεδομένα είναι καταστροφικά και για την Ελλάδα, όπου προβλέπεται μικρή ανάπτυξη, μικρή αύξηση της ανεργίας και διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρίσκεται σε τέτοια δυσμενή οικονομική συγκυρία όπου δεν υπάρχουν τα περιθώρια που έχουν οι άλλες χώρες για  παροχές και κοινωνική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό, όπως είπε, διότι η χώρα έχει μια βαθιά κακή κληρονομία εξ αιτίας των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους που μαζί δημιουργούν την πιο βαθιά πληγή της οικονομίας.

Στο σημείο αυτό ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε χαρατηριστικά, ότι σχέδιο χωρίς κόστος δεν υπάρχει και μίλησε για στήριξη των ευπαθών ομάδων «χωρίς να ξεπερνούμε τις αντοχές της οικονομίας, καθώς με αυτές τις αρχές διαμορφώσαμε το σχέδιο μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και το αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας».

Παπανδρέου: Κυβερνητική αποτυχία

Ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για παντελή έλλειψη σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.

«Έχετε μικροκομματικό σχέδιο, αυτό το ξέρουν πολύ καλά στη Ρηγίλλης που καταρτίζουν κατάλογο ρουσφετολογικών προσλήψεων. Από τη μία κατηγορείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και μετά καταπίνετε τη γλώσσα σας επαναφέροντας το αφορολόγητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα μέτωπα, και τώρα ζητά ευρύτερη συναίνεση ενώ επί πέντε χρόνια κυβέρνησε ανεύθυνα με πρόχειρη και φαύλη πολιτική.

 «Συμμερίζομαι τη βαθιά ανησυχία που βιώνει ο Έλληνας, ανησυχία για την πορεία της χώρας. Η ανησυχία μας δεν είναι προσχηματική είναι ειλικρινής και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί ο κόσμος ανησυχεί επειδή αυτήν την κρίση την διαχειρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν το εθνικό σχέδιο που κατήρτισε η κυβέρνηση έγινε με την ίδια σοβαρότητα που καταρτίστηκε και ο προϋπολογισμός.

«Με την αντίληψη του άρπα κόλλα απαντάτε σήμερα στη διεθνή κρίση; Εθνικό σχέδιο δεν έχετε δεν το λέω εγώ το λένε υπουργοί σας για τη σοβαρότητά σας δεν έχετε πείσει ούτε τους βουλευτές σας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Τα  πολιτικά κόμματα για την κρίση

ΚΚΕ

Για το ΚΚΕ η πρόταση είναι η ανάκαμψη του εργατικού κινήματος και πρέπει να εκφραστεί με την καταδίκη των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα. Η στάση απέναντι στα μονοπώλια είναι κρίσιμη και καθορίζει και το σήμερα και το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που επέκρινε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις τους για την έξοδο από τη κρίση τονίζοντας ότι η φιλοσοφία τους είναι «αρκεί να διασωθεί το κεφάλαιο» και ζήτησε σύγκρουση με τα μονοπώλια.

ΣΥΡΙΖΑ

Η κρίση έχει σαφείς αιτίες, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα ότι την κρίση την έφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας που η κυβέρνηση θέλει να αντιγράψει, τα “τοξικά ομόλογα που γονάτισαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ”, καθώς επίσης και “η πολιτική ιδιοτέλειας και του κέρδους. Θα έπρεπε να το καταλάβετε και να φύγετε με εντιμότητα”.
Ακόμη, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τους εργαζόμενους να παραδειγματιστούν από τους φοιτητές και τους αγρότες και να κινητοποιηθούν.

ΛΑΟΣ

Πρόταση είκοσι σημείων για έξοδο από την οικονομική κρίση παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Οι κυριότερες προτάσεις αφορούν συνεργασία της χώρας με τους μεσογειακούς εταίρους της ΕΕ, να κρατηθεί ψηλά το ΑΕΠ, να επανεξετασθούν όλες οι φορολογικές απαλλαγές και να μειωθεί ο ΦΠΑ έτσι ώστε να αυξηθεί ο τζίρος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης