Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μια θετική απάντηση στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γείτονα χώρα, και κάνει λόγο για διπλό διακύβευμα.

«Και για τα δύο κράτη συνεπάγεται τη λήξη μιας πικρής αντιμαχίας που θα μπορούσε να έχει λήξει θετικά από τη δεκαετία του ΄90. Στην πΓΔΜ, ειδικότερα, δίνει μια σαφή διέξοδο στις ευρωπαϊκές της προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή που πάντα ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμμετοχή θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ τόνισε πως «εάν ο λαός έχει ρητά και χωρίς αμφισβήτηση δηλώσει τη βούλησή του» όλες οι πολιτικές δυνάμεις της γείτονος χώρας είναι υποχρεωμένες να την αποδεχτούν.

Και παράλληλα, διατύπωσε τη βεβαιότητά του πως υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή προκειμένου να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Ερωτηθείς με δεδομένη τη θέση των ΑΝΕΛ, αν το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να κρίνει τον χρόνο των εκλογών, απάντησε πως αν «οι εταίροι μας επιλέξουν να φύγουν από την κυβέρνηση, προφανώς δεν θα διατηρηθεί ο υφιστάμενος κυβερνητικός σχηματισμός», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όμως θα παραμείνει γιατί η δεδηλωμένη δεν χάνεται παρά μόνον αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ασυνέπεια και ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης κινείται σε ένα πολιτικό εκκρεμές, «που ξεκινά με τη δήλωση του Ιανουαρίου του 2018, υπέρ της εθνικής λύσης, δηλαδή μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes, ολοκληρώνεται όμως με την αποδοχή της ακροδεξιάς άποψης που μόνον το ΛΑΟΣ υποστήριζε, μέχρι την μετεγγραφή των γνωστών βουλευτών του στη ΝΔ». Προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «άλλα λέει όταν είναι στην Ευρώπη, άλλα όταν είναι στην Ελλάδα», και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει εκ των προτέρων ότι θα την καταγγείλει, αν πράγματι πιστεύει όσα λέει.

Τέλος, έκανε λόγο για ακραίο παράδοξο των επιλογών της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως είναι προφανές αναντίστοιχο να είναι αντίθετοι σε μια συμφωνία που είναι εθνικά επωφελής, ενώ παρατήρησε πως δεν είναι το μόνο παράδοξο στη γενικότερη στρατηγική τους.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης