Χωριστές συναντήσεις με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα έχουν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Από το αποτέλεσμα των επαφών, θα εξαρτηθεί αν ο Μάθιου Νίμιτς εντείνει την προσπάθειά του, για την κατάθεση τελικής πρότασης, για την οριστική διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα στις δύο χώρες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σνομπάρουν τον Τσερβένκοφσκι
Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι, δεν θα παραβρεθεί στη συνάντηση του Μπράνκο Τσερβένκφσκι με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας τις τεταμένες σχέσεις του προέδρου της χώρας με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφκσι.
Η κυβέρνηση κατηγορεί τον πρόεδρο Τσερβένκοφσκι, για «μειοδοσία», ενώ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τον χαρακτήρισαν «εκπρόσωπο της Ελλάδας» λόγω της μετριοπαθούς στάσης του υπέρ της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Συνάντηση Μπακογιάννη – Ράις και στο βάθος… σχέδιο λύσης;
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη, με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, την Πέμπτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων. Όπως έγινε γνωστό, τη συνάντηση ζήτησε η ελληνική πλευρά, όπου αναμένεται να συζητηθούν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Τον περασμένο Αύγουστο, το περιοδικό «FORUM» της ΠΓΔΜ είχε αναφερθεί σε σχέδιο επίλυσης της ελληνοσκοπιανής διαφοράς, το οποίο ετοίμασαν αξιωματούχοι των Η.Π.Α και Ελλάδας, χωρίς τη συμμετοχή Σκοπιανών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο θα παρουσιαστεί από την Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αποτελείται από πέντε σημεία.
Συγκεκριμένα:
– Η ΠΓΔΜ θα αλλάξει τη συνταγματική ονομασία σε Βόρεια Μακεδονία (ή κάτι παραπλήσιο).
– Στην ΠΓΔΜ θα χορηγηθεί μια μεταβατική περίοδος (μέχρι 10 έτη), προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις του συντάγματος, όσον αφορά στην ονομασία.
– Η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τη νέα ονομασία, χωρίς όμως να οριστεί ημερομηνία για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
– Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικό» για εμπορικούς και άλλους σκοπούς.
– Οι δύο χώρες θα παραιτηθούν από κάθε εδαφική αξίωση στην επικράτεια της άλλης.
Στις 26 Αυγούστου, συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη, χαρακτήριζαν στη zougla.gr «σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ για «μυστική ελληνοαμερικανική συμφωνία» για το όνομα.