Ανταλλαγή απόψεων με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Hans Leijtens, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής: «Επαναπροωθήσεις, καταστολή, αλλά και μεγάλες τραγωδίες ναυάγια με πιο μεγάλο αυτό του σαπιοκάραβου στην Πύλο. Στο πρόσφατο πόρισμα της Frontex για την Πύλο, επιρρίπτονται βαριές ευθύνες στο ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας και Στο Λιμενικό για την τραγωδία. Στο πόρισμα καταγράφεται ότι δεν υπήρχε από την αρχή σκοπός και σχέδιο διάσωσης, ότι η επιχείρηση διάσωσης κηρύχθηκε όταν πλέον δεν ήταν δυνατή η διάσωση όλων των επιβαινόντων, ότι διατέθηκαν ανεπαρκείς και ακατάλληλοι πόροι, ότι η σύνδεση σκοινιών με το σκάφος που επιχειρήθηκε ήταν επικίνδυνη και προκάλεσε τον κλυδωνισμό του κ.ά. Φυσικά, δεν μπορούν να κρυφτούν και οι τεράστιες ευθύνες της ίδιας της Frontex. Ακόμα κι η Ευρωπαία συνήγορος του Πολίτη σε έκθεση της υπογραμμίζει ότι η Frontex εν έκανε και τίποτα για να αποτρέψει το ναυάγιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Frontex είναι ένας διακρατικός στρατιωτικοαστυνομικός κατασταλτικός και είναι εξοργιστικό το άθλιο παιχνίδι ευθυνών ανάμεσα στους συνένοχους για τον κατατρεγμό και τον θάνατο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών κάθε χρόνο. ΕΕ, κυβέρνηση της ΝΔ και Frontex είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που οδηγεί τους ξεριζωμένους στον πάτο της θάλασσας, με την πολιτική της καταστολής και το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με το πόσους και ποιους έχει ανάγκη κάθε φορά το κεφάλαιο» επισήμανε ο Κ. Παπαδάκης και τόνισε καταλήγοντας: «Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους, και είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η εκχώρηση αυτού του δικαιώματος στην Frontex η οποία πρέπει να αποχωρήσει από την Ελλάδα και να καταργηθεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης