Τα προβλήματα των αγροτών και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην αγροτική παραγωγή, έθεσε στο επίκεντρο της παρέμβασης του σήμερα ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Λάρισα σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους». Τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν «μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μονοπώλια που ελέγχουν τα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα και διαμορφώνουν και το κόστος παραγωγής στα ύψη. Στη ληστεία του μόχθου οι κυβερνήσεις, όπως η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ τώρα και αυτή της ΝΔ, δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για έκπτωση φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, τη στιγμή που εφοπλιστές, άλλοι καπιταλιστές, έχουν απαλλαγή και στον συγκεκριμένο φόρο στα καύσιμα που χρησιμοποιούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουτσούμπας στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω κάθε σκέψη για αύξησή τους» ενώ κάλεσε των αγροτικό κόσμο «να δυναμώσει τον αγώνα για ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και στις δυνατότητες».

«Να καταργηθούν οι εισφορές για την υγεία, την πρόνοια, να διασφαλιστεί ο Δημόσιος χαρακτήρας της με δωρεάν κρατικές παροχές. Να αυξηθεί, να διπλασιαστεί άμεσα η εξευτελιστική σύνταξη των 330 ευρώ που παίρνουν σήμερα οι συνταξιούχοι αγρότες, που αναγκάζονται να παραμένουν στο χωράφι και στα 70 και στα 75 χρόνια γιατί δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς» είπε χαρακτηριστά ο γ.γραμματέας του ΚΚΕ.

Σχετικά με το ζήτημα των ενισχύσεων των αγροτών είπε ότι οι αγρότες «δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τα παζάρια των κυβερνήσεων στην ΕΕ για το ύψος ή την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων» και τόνισε ότι « καμιά εκδοχή της ΚΑΠ, καμιά κόκκινη γραμμή, καμιά μάχη τους στην «λυκοσυμμαχία» δεν έχει στόχο να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες όσων μοχθούν και παράγουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα είπε ότι «είναι συνέπεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων», υποστηρίζοντας ότι «οι άνθρωποι έρχονται στην χώρα μας ζητώντας μία ζωή δίχως βόμβες και η κυβέρνηση -όπως και η προηγούμενη- εφαρμόζουν την επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης