«Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα προοδευτικό, ένα αριστερό πολιτικό σχέδιο που έχει στόχο να μειώσει και να εξαλείψει τις ανισότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. «Το άλλο πολιτικό σχέδιο, είναι ένα αγοραίο πολιτικό σχέδιο, ένα σχέδιο που δίνει χώρο στην ιδιωτική κερδοσκοπία και μάλιστα στην κρατικοδίαιτη ιδιωτική κερδοσκοπία. Ένα σχέδιο που διευρύνει τις ανισότητες, δημιουργεί αποκλεισμούς. Αυτό διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

Οι άνθρωποι που σήμερα εργάζονται στο ΕΣΥ, πρέπει να κατανοήσουν το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ για να χαριστούν τα φιλέτα της δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Θα συνεχιστεί η πολιτική της εγγυημένης κάλυψης των ανασφάλιστων ανθρώπων, ναι ή όχι; Θα συνεχιστεί η πολιτική και στήριξη της αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει τα προβλήματα του, έχει τις δυσκολίες του αλλά είναι όρθιο, είναι αξιόπιστο, επιβίωσε στην κρίση και άντεξε τις πιέσεις της λιτότητας και τις εμμονές του ΔΝΤ; Θα συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα προχωρήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με νέα φιλοσοφία, μέσα από αποκεντρωμένες δημόσιες δομές ή θα βάλουν ‘χ’. Θα συνεχιστεί η ηθικοποίηση του συστήματος υγείας; Αυτά είναι τα κρίσιμα πολιτικά διακυβεύματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα «σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με ένα πλέγμα μεταρρυθμιστικών αλλαγών και παρεμβάσεων για καλύτερη φροντίδα, με καθολικότητα και ισότητα». Ιδίως αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έγινε σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση που πρέπει να προχωρήσει. Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στο πεδίο του φαρμάκου, των προμηθειών, ακόμη και μεταρρύθμιση για τις επείγουσες μεταγγίσεις αίματος.

Ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι στον τομέα της δημόσιας υγείας δόθηκε έμφαση στην πρόληψη και υπήρξαν παρεμβάσεις για τη φροντίδα μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο, για την ενίσχυση των κλινών αποκατάστασης, την ανακουφιστική φροντίδα, την εγκατάλειψη του ασυλικού μοντέλου στην ψυχιατρική. Μίλησε για τα μέτρα για την απεξάρτηση, για την στρατηγική για τον καρκίνο, από την πρόληψη μέχρι τη φροντίδα τελικού σταδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης