«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν προτίθεται να συζητήσει και να ψηφίσει ρυθμίσεις επί των εργασιακών θεμάτων». Με αυτή τη θέση εξήλθε της σύσκεψης των τριών αρχηγών ο πρόεδρος του κόμματος Φ Κουβέλης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μπαλάκι είναι πλέον στην περιοχή της Τρόικας, η οποία θα πρέπει να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της.

Η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τις μεταβολές για τα εργασιακά δεν σημαίνει ότι υπάρχει ρήξη με τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα με την τρόικα στα δημοσιονομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως γνωστόν το κόμμα του κ. Κουβέλη έχει τοποθετηθεί για το πακέτο των 13,5 δις, με τη συμφωνία να παραμένει σε ισχύ.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης προχώρησε σε δηλώσεις χαρακτηρίζοντας τις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά «απαράδεκτες».

«Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο», τόνισε ο κ. Κουβέλης και επανέλαβε πως « δεν πρόκειται να δεχθώ, ούτε εγώ, ούτε οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, να ψηφίσω τις ανατροπές που θέλει με τα εργασιακά δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βενιζέλος: Δεν είμαστε προτεκτοράτο

Στη συνέχεια, προχώρησε σε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης» και πρόσθεσε πως «η εκκρεμότητα αυτή δεν μας βοηθά», ενώ επεσήμανε πως «τον Ιούλιο, φανταζόμουν τη διαπραγμάτευση αυτή διαφορετική».

«Υπάρχουν τώρα περιθώρια να εφαρμοστεί μια δίκαιη λύση», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα όπως αυτό του εργασιακού, αφού δεν συμβάλλουν ουσιαστικά δημοσιονομικά τίποτα». Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία της άνοιξης αναφορικά με τα εργασιακά «είναι το ακραίο όριο, είναι αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει τέτοια συζήτηση». «Ας καταλάβουν ότι δεν είμαστε προτεκτοράτο», τόνισε με νόημα.

Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι η λέξη «προτεκτοράτο» δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, καθώς την ίδια ώρα ενισχύονται οι φήμες για την καταβολή των 31,5 δις ευρώ σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Τρόικα.

Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να κινηθεί τις επόμενες ώρες ώστε να συνομιλήσει με τους ευρωπαίους ομόλογους του για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης. «Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό», τόνισε ο ίδιος.

Σύσκεψη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο

Μετά το τέλος της συνάντησης των τριών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε σύσκεψη μέχρι και λίγο μετά τις 19.00 με το οικονομικό επιτελείο.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και έως τις 10 ή το αργότερο 11 Νοεμβρίου, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup που θα έχει ως αντικείμενο την απόφαση για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η ελληνική Βουλή θα πρέπει να έχει επικυρώσει το πολυνομοσχέδιο με τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες που περιγράφονται στο σχετικό σημείωμα της τρόικας και να έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «σήμερα πάση θυσία πρέπει να κλείσουν τα μέτρα».

Διαβάστε επίσης:

Tα ευτράπελα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη!, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012, 15:33

Υποδέχθηκαν με ΜΑΤ τους οδοιπόρους από τον Βόλο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012, 15:35

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης