Μηνυτήρια αναφορά κατοίκων που δεν πήραν οικόπεδα, γιατί τα αντάλλαξαν με την Μονή Βατοπεδίου. Πώς εμπλέκεται το Πρωθυπουργικό γραφείο στο σκάνδαλο των οικοπέδων.
«Η απόφαση έχει ληφθεί από πολύ ψηλά, από το γραφείο του ίδιου του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή…» Είναι λέξεις που αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης επτά από τους κατοίκους της Νέας Ραιδεστού. Είναι η απάντηση που ισχυρίζονται ότι τους έδωσε ο Δήμαρχος, όταν τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του για να διεκδικήσουν τα οικόπεδα που επρόκειτο να διανεμηθούν.
Να πάρουμε τα γεγονότα, όπως αυτά αναφέρονται, με τη σειρά. Οι επτά μηνυτές ανήκουν σε εκείνους που εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούν εκτάσεις του δημοσίου βάσει νόμου της δεκαετίας του ‘80. Στην μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλουν ότι τέτοιες εκτάσεις δόθηκαν σε ανθρώπους που, όχι απλώς δεν είχαν ανάγκη, αλλά διέθεταν μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια την περιπέτειά τους και τις απαντήσεις που πήραν από κάθε υπηρεσία, για να καταλήξουν στο ότι δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο οικόπεδο, με τη διαφορά ότι, όπως αποδείχθηκε, υπήρξαν διαθέσιμα για την Μονή Βατοπεδίου.
Στην περιπέτειά τους έφτασαν μέχρι τον δήμαρχο Θέρμης που τους αφόπλισε με την απάντηση που τους έδωσε. Όπως υποστηρίζουν, τους ζήτησε να ξεχάσουν το θέμα γιατί οι αποφάσεις είχαν ληφθεί από το Μαξίμου και η συμφωνία της Μονής Βατοπεδίου έγινε με τον ιδιαίτερο του Πρωθυπουργού. Αυτό είναι το επίμαχο απόσπασμα της μηνυτήριας αναφοράς.
Στην ίδια επίσκεψη, οι κάτοικοι λένε ότι ο Δήμαρχος δήλωσε άγνοια για τις ανταλλαγές, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για σκάνδαλο.
Το «αστείο» στην υπόθεση είναι ότι εκτός από την απάντηση του Δημάρχου, υπήρξαν και άλλες παρόμοιες αντιδράσεις, όπως αυτή σύμφωνα με την οποία τα οικόπεδα δε θα διανέμονταν, διότι «είχαν αποκτήσει μεγάλη υπεραξία». Όντως είχαν μεγάλη υπεραξία και σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, αλλά και με δηλώσεις ανθρώπων της κτηματαγοράς σε δημοσιεύματα της εποχής (2006), η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στη Νέα Ραιδεστό ανερχόταν στα 1.500 με 1.600 ευρώ/τμ και δείτε τις τιμές που πουλήθηκαν οικόπεδα, διαμερίσματα και μεζονέτες.
Σε μία άλλη περίπτωση οι μηνυτές αναφέρουν πως, ενώ τους είχε ειπωθεί ότι τα οικόπεδα έχουν αποκτήσει τεράστια υπεραξία, η υπηρεσία πολιτικής γης εκτίμησε την αξία των παραχωρούμενων οικοπέδων σε 87ευρώ/τμ, ενώ η πραγματική αγοραία αξία ανέρχεται στα 400 ευρώ. Για παράδειγμα ο αγοραστής ενός οικοπέδου 540τ.μ. πλήρωσε 15.000ευρώ.
Σήμερα το δικαστήριο δεν δικαιώνει τους μηνυτές, καθώς όπως λέει δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα και πως να υπάρξουν, αφού μοιράστηκαν. Δείτε ποιά είναι η πορεία και η κατάληξη των οικοπέδων βάσει της μηνυτήριας αναφοράς.