Τη δέσμευση του, ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν καταβληθεί στους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», οι δεδουλευμένες εφημερίες του Ιουλίου, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των ειδικευόμενων γιατρών οι οποίοι προχώρησαν σήμερα σε επίσχεση εργασίας.

Το πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οφείλεται στη μη έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος επικαλείται τη μη εφαρμογή του νόμου 4498/2017 για το ωράριο εργασίας των γιατρών, που όμως επίσημα το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του έχει θέσει σε προσωρινή αναστολή μέχρι την ολοκλήρωση αναγκαίων προσλήψεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ που είναι σε εξέλιξη.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και την 1η ΥΠΕ, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το θέμα θα συζητηθεί για τη λήψη τελικής απόφασης στο αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν εντός του Οκτωβρίου οι οφειλόμενες εφημερίες με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, «αναγνωρίζοντας την υποχρέωση της Πολιτείας να καταβάλλει έγκαιρα και απρόσκοπτα την αποζημίωση μιας επίπονης υπερωριακής εργασίας που συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας περίθαλψης» επισήμανε ο υπουργός.

Ο Α. Ξανθός δήλωσε επίσης στην αντιπροσωπεία των ειδικευόμενων γιατρών ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να «θωρακιστεί» ακόμα περισσότερο η διαδικασία της έγκαιρης αποζημίωσης του εφημεριακού έργου που πραγματοποιείται στο ΕΣΥ από το ιατρικό προσωπικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης