Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και ζήτησε την άμεση έναρξη της συζήτησης στην Βουλή η οποία αποφασίστηκε να ξεκινήσει στις 19:00 το βράδυ της Τρίτης.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την πρόταση δυσπιστίας

Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ερωτήματα σχετικά με αλλαγές στο ηχητικό υλικό. «Η παρέα του Μαξίμου οργάνωσε τις υποκλοπές, πήρε τα προσωπικά δεδομένων χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κραυγή της Δικαιοσύνης για λογοδοσία, ήρθε ο ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεων του. Πρέπει να μπει ένας φραγμός στην αλαζονεία σας, στην ασυδοσία σας στη θεσμική παρακμή», ανέφερε ο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας το λόγο της κυβέρνησης.

«Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ», δήλωσε.

Ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη τον χαρακτήρισε εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκανε λόγο για υπαρκτά ζητήματα που όλο αυτό το διάστημα έχουν απασχολήσει το σύνολο της ολομέλειας και την κυβέρνηση και ρώτησε τι είναι εκείνο που αλλάζει και γιατί δεν κατέθεσαν την πρόταση όλο το προηγούμενο διάστημα. Όπως είπε «ο λόγος ήταν το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, είχε ενημερώσει τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο κείμενο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν ενδεχομένως και κάποιες παρατηρήσεις, γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στο θέμα των υποκλοπών και της διαρροής των e-mail.

Ένταση πριν την έναρξη της συζήτησης

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Νίκου Παππά και του Μάκη Βορίδη, πριν την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Ο Νίκος Παππάς ζήτησε να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ στις εκλογές με τον Μάκη Βορίδη να απαντά ότι σε όλες τις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας κρίθηκαν ελεύθερες και δίκαιες.

Έπειτα απηύθυνε το ερώτημα στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στη μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους;».

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια άρχισε τις εργασίες της με τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. «Έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. Οπότε, επειδή αυτό έχει προαναγγελθεί και υπάρχει και η δημόσια δήλωση από Κοινοβουλευτικές Ομάδες ότι θα συνυπογράψουν αυτή την πρόταση, θεωρώ ότι μάλλον δεν είναι δόκιμο να ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου και λόγω της σοβαρότητας του περιεχομένου της πρότασης δυσπιστίας, η οποία από στιγμή σε στιγμή θα κατατεθεί στο προεδρείο» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Όπως ξέρετε, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προϋποθέτει Ολομέλεια εν εξελίξει. Άρα αυτή τη στιγμή προσφέρουμε Ολομέλεια εν εξελίξει για να υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας όπως έχει αναγγελθεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πειράζει η Ολομέλεια εν εξελίξει που είναι η μόνη περίπτωση για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και εξήγησε ότι μόλις κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται η διαδικασία του νομοθετικού έργου, διακόπτονται οι επιτροπές και καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και διεξαγωγής της συζήτησης.

Κατόπιν αυτού, στο βήμα ανέβηκε ο εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, Αθανάσιος Καββαδάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης