Της Άντζελας Πεΐτση
Την πλήρη δικαίωση του συνόλου της πολιτικής που άσκησε ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατά τη θητεία του ως υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε με τη δημόσια παραδοχή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς πως «η περικοπή του ΕΚΑΣ είναι αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής ήττας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Οι δηλώσεις Μαντά έρχονται μετά τη γενικότερη κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας που στενάζει από τους δυσβάσταχτους φόρους, τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, επικουρικών και το «αυτονόητο» κόψιμο του ΕΚΑΣ.
Πάντα με τις διευκρινίσεις των παραπάνω κύκλων, η σημερινή δικαίωση της πολιτικής Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Η πρώτη αφορά στο κείμενο της διαπραγμάτευσης που συζητήθηκε μεταξύ παραγωγικών φορέων με τον νυν υπουργό Εργασίας, πως η «εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου 2016, θα πρέπει να κινηθεί στη βάση της μίας και μοναδικής τριμερούς συμφωνίας» που είχε υπογραφεί το Σεπτέμβριο του 2014.
Μάλιστα «την ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα τριμερή συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη στις 30/9/2014 για τα τρία πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν σε συνδικαλιστικό νόμο, lock out και ομαδικές απολύσεις» είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας αποκλειστικά, το zougla.gr.
Το εν λόγω έγγραφο, αφορούσε στην «εθνική γραμμή» για τα εργασιακά, την οποία είχαν συνομολογήσει το Σεπτέμβριο του 2014 στη Γενεύη το Υπουργείο Εργασίας, οι εργοδοτικοί φορείς και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ILO.
Αυτό συζητήθηκε και κατά την τελευταία συνάντηση εργοδοτικών οργανώσεων, συνδικαλιστικών εκπροσώπων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου οι παραγωγικοί φορείς ζήτησαν τη «χάραξη εθνικής γραμμής στη βάση της τριμερούς συνθήκης 2014». Ουσιαστικά οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν να χαραχθεί η εθνική γραμμή όπως αυτή είχε υπογραφεί από τον τότε υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Σήμερα, όπως σχολίασαν οικονομικοί κύκλοι, ήρθε η δεύτερη δικαίωση της πολιτικής που άσκησε ο κ. Βρούτσης στο Υπουργείο Εργασίας, και αφορούσε στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, έως και το 2060, σύμφωνα με τα τότε στοιχεία της μίας και μοναδικής αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2014.
Το πρόβλημα τώρα, είναι πολλαπλό για την σημερινή κυβέρνηση καθώς όπως εξήγησαν πολιτικοί αναλυτικές στο zougla.gr, η δημόσια παραδοχή του κ. Μαντά, κορυφαίου στελέχους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί και να ερμηνευτεί ως έμμεση σκληρή κριτική αμφισβήτησης των πολιτικών Κατρούγκαλου. Ή ακόμα και ν’ αποτελεί έναν «ένα καμπανάκι» προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Εργασίας.
Πάντως, όπως κρίνουν οι πολιτικοί αναλυτές, η δημόσια αυτή παραδοχή του κ. Μαντά «δεν μπορεί ν’ αντιστρέψει το ήδη πολύ βεβαρυμένο κλίμα της κοινωνικής αποστροφής και αμφισβήτησης που καταγράφεται στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».