Παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα κατά της Αστυνομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης εξέφρασε την στήριξή του, δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κι αλλιώς ως άμεσος προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας ότι το κοινωνικό σύνολο έχει ανάγκη την αστυνομία και αναγνωρίζει το έργο της.
«Το σύνθημα “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι”, το οποίο το άκουγα όλο τον Δεκέμβριο και το οποίο είδα και σήμερα που ήμουν στη Θράκη γραμμένο σε τοίχους, εμένα με γεμίζει θλίψη διότι δεν είστε αυτοί. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα, να στρέψει μια ολόκληρη κοινωνία, εναντίον ενός θεσμού, ο οποίος είναι ταγμένος για την τάξη και προσφέρει στον ελληνικό λαό» είπε, μεταξύ άλλων ο υπουργός σε ομιλία του, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Χανίων.
«Μπορεί πρόσκαιρα εξ αιτίας κάποιων περιστατικών να δημιουργούνται κάποιες κοινωνικές αναταράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα να έχει προβλήματα η αστυνομία, εν τούτοις όμως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού επειδή ακριβώς γνωρίζει την προσφορά σας είναι δίπλα σας» είπε ο υπουργός, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «η αστυνομία θα πρέπει να κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι η επιβολή της νομιμότητας χωρίς εκπτώσεις και η άλλη είναι ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων, ο σεβασμός του πολίτη».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης στάθηκε και στην απρεπή συμπεριφορά αστυνομικών, λέγοντας: «Πάντα υπάρχουν άνθρωποι, σε όλους τους θεσμούς από την εκκλησία μέχρι το πιο ταπεινό λειτούργημα επάγγελμα, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά παρεκτροπών. Έτσι και στην αστυνομία. Αυτές είναι όμως ατομικές ευθύνες. Δεν ευθύνεται ο θεσμός. Και το λέω αυτό γιατί με πολύ μεγάλη θλίψη παρακολουθώ πολλές φορές να υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις εξ αιτίας σοβαρότατων, αλλά μεμονωμένων περιστατικών και την πληρώνει όλη η αστυνομία».
Κλείνοντας ο κ. Μαρκογιαννάκης ισχυρίστηκε ότι θα καταβληθεί μέσα από το διάλογο προσπάθεια ώστε να λυθούν τα προβλήματα της ΕΛ.ΑΣ. και υποσχέθηκε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να γίνει αποδοτικότερη, καθώς χαρακτήρισε υπαρκτό το ζήτημα της εκπαίδευσης, της αναδιάρθρωσης και της ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής της ελληνικής αστυνομίας.