Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής (2η μέρα) στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «H Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες, εάν φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα, αυτό θα το κρίνουν οι θεσμοί».

Μέρκελ: Τα μέτρα πρέπει να εμφανιστούν και να εγκριθούν από το Eurogroup«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει νωρίτερα τη δόση, αν εκπληρώσει νωρίτερα τους στόχους της» ξεκαθάρισε η Μέρκελ, δηλώνοντας ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει έναν λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων.

«Η αποτίμησή του θα γίνει από τους τρεις θεσμούς και μόνο τότε θα υπάρξει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα» κατέστησε σαφές η Γερμανίδα καγκελάριος. «Εκταμίευση δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα γίνει μόνο όταν αξιολογηθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση» επεσήμανε.

«Θεωρούμε ότι βάση αναφοράς είναι η 20ή Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει εκταμίευση, αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν γίνει μέτρα. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εμφανιστούν και να εγκριθούν από το Eurogroup. Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αυτό λέει, αυτό είπα εγώ κι αυτό ισχύει» τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ:

Τσίπρας: Δεν υπάρχει βραχυχρόνιο πρόβλημα ρευστότητας

Την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι σέβονται απόλυτα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα», ξεκαθάρισε, τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον δεν υποχρεούται η Ελλάδα να λάβει υφεσιακά μέτρα.

Τόνισε ότι «η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να νομοθετεί το πρόγραμμά της. «Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί η λίστα τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει βραχυχρόνιο πρόβλημα ρευστότητας, επισημαίνοντας ότι είναι διασφαλισμένες οι τραπεζικές καταθέσεις και οι πληρωμές στους Έλληνες και τους θεσμούς. Συνέστησε στους Ελληνες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην ακούνε τις Κασσάνδρες.

Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα ανασφάλειας είπε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας μάλιστα «όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν».

Χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής επαναβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση τονίζοντας ότι «χρέος μας είναι από κοινού να την αντιμετωπίσουμε καθώς δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο αλλά ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που εφαρμόστηκε».

To παρασκήνιο της μίνι-συνόδου των “8”

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε κατά τη χθεσινή οκταμερή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ όσο και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ειδικότερα, ιδιαίτερα πιεστική ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς ζήτησε λεπτομέρειες για νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ήταν πολύ επίμονη στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε θέμα συμπεριφοράς της Αθήνας στα τεχνικά κλιμάκια αλλά και δηλώσεων του Γ. Βαρουφάκη. Λέγεται, μάλιστα, ότι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να απευθύνει συστάσεις στον υπουργό Οικονομικών για τις συνεχείς συνεντεύξεις που δίνει και τα όσα λέει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι η Αθήνα θέλει τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες όμως θα είναι βασισμένες σε διεθνείς συνεργασίες και θα φέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ενώ παράλληλα το Δημόσιο θα κατέχει στρατηγική θέση.

Της είπε, μάλιστα, ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις το γερμανικό Δημόσιο κατέχει μεγάλο ποσοστό σε εταιρείες κολοσσούς και σε κεντρικές υποδομές του κράτους.

Απαντώντας στον κ. Γιούνκερ, ουσιαστικά τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι δηλώσεις από τη μία μεριά αλλά και από την άλλη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τοποθετήσεις του Β. Σόιμπλε, ο οποίος -όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός- ήθελε να εκτρέψει τη συμφωνία σε επίπεδα προ των εκλογών και να επιβάλει έλεγχο από την τρόικα.

Tέλος, αντιπαράθεση υπήρξε και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απέρριψε το αίτημα για αύξηση του πλαφόν στην έκδοση εντόκων λέγοντας ότι έχουν δοθεί περισσότερες από 100 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.