«Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα», τόνισε το Σάββατο (2/12) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που γίνεται στο Ντουμπάι.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ελλάδας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των κοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μείωσε κατά 8% τη χρήση άνθρακα, ενώ -όπως είπε- αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μας μειώνοντας τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της ΕΕ.

Η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, ήταν η 7η παγκοσμίως, με την αιολική και ηλιακή ενέργεια να παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι γίνονται ενεργειακές ανανεώσεις στα σπίτια των πολιτών της Ελλάδας με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, και οικοδομούμε μια αλυσίδα αποθήκευσης ενέργειας για τις βιομηχανίες μας, ενώ λαμβάνεται πολύ σοβαρά τη σημασία της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύντομα θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας, και οι επενδύσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνει επένδυσε σε περισσότερους πόρους και να μειωθεί το κενό της προσαρμογής, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια παραπομπή με νόημα για τον σεβασμό στο παρελθόν των χωρών, λέγοντας:

«Καθώς οικοδομούμε το μέλλον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες που βρίσκονται εδώ και έχουν την ευθύνη απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πιστεύω ότι εδώ θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με την ανθρωπότητα», ανέφερε και κατέληξε: «Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας αλλά δεν μπορούμε να απομειώσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης