Τρία είναι τα συμπεράσματα στα οποία οδηγεί η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δημοσιεύονται στα κυριακάτικα φύλλα. Το πρώτο αφορά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του μέχρι και πρόσφατα «ρυθμιστή» του εκλογικού αποτελέσματος τουλάχιστον ως προς την κυβερνητική αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει πλέον την Τετάρτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ. Η εξέλιξη αυτή που δείχνει να παγιώνεται δημοσκοπικά, αφού αυτή η τάση επιβεβαιώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, καταδεικνύει πως ο μεγάλος αριθμός δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν επέλεξαν την Κεντροδεξιά το 2004, επαναπατρίζονται στο ΠΑΣΟΚ.
Μία δεύτερη επίπτωση από αυτήν την ανάγνωση αφορά στις εσωτερικές ισορροπίες στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ιδιαίτερα τώρα που διεξάγεται και το συνέδριο του. Η εσωκομματική πάλη μεταξύ «Ανανεωτικών» και «Αριστερού Ρεύματος» που για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου προσλαμβάνει χαρακτηριστικά δραματικών αντιθέσεων, αναμένεται να «πατήσει» πάνω στις νέες δημοσκοπήσεις. Είναι προφανές πώς η «φούσκα» του περασμένου Φεβρουαρίου – Απριλίου, με τα διψήφια ποσοστά που έφθασαν κάποια στιγμή και το 18% αποτελεί παρελθόν.
Η ευφορία που προκάλεσε εκείνη η δημοσκοπική ανάταση επέτρεψε και στην επιβολή των επιλογών της διαρχίας Αλαβάνου – Τσίπρα και την υιοθέτηση των θέσεων του «Αριστερού Ρεύματος». Αναμένεται με ενδιαφέρον, λοιπόν, η κατάληξη της εσωκομματικής κρίσης από την στιγμή που η ομάδα περί τον Φώτη Κουβέλη που υποστηρίζει την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται αναμφίβολα από την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Αυτή η πτώση είναι δραματική μάλιστα αν υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση λόγω μη κυβερνητική αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με την μέτρηση της εταιρείας MARC σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να περιορίζεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, οριακά θα έλεγε κανείς, για να εισέλθει στη Βουλή.
Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Σε όλες τις μετρήσεις που δημοσιεύονται το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συγκεντρώνει μεταξύ 141 και 147 έδρες. Είναι δηλαδή στατιστικά εφικτό να επιτύχει την αυτοδυναμία σε συνθήκες πραγματικών εκλογών. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται δεν είναι τόσο το ενδεχόμενο επίτευξης μιας οριακής αυτοδυναμίας αλλά το ένα μία επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή θα είναι σε θέση να διαχειριστεί πολιτικά το «Πακέτο της Κρίσης».
Το τρίτο συμπέρασμα αφορά στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία. Η ανάλυση των μετρήσεων στην Β΄ Αθηνών οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πώς η κυβερνώσα παράταξη αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο κατάρρευσης. Η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι της τάξης του 8,5 % σε σχέση με τις εκλογές του 2007, ενώ τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή καταδεικνύουν «ιστορικό χαμηλό» . Η εξέλιξη αυτή επιτείνει τις ρήξεις, τις διαμάχες και τις αντιθέσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, αφού καθίσταται σαφές πως ένας μεγάλος αριθμός στελεχών του κόμματος δεν θα επανεκλεγούν στην Β΄ Αθηνών. Ο αριθμός των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα επανεκλεγούν σε όλη την επικράτεια από τους σημερινούς 151 ξεπερνούν του 70, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημοσκόπων. Αντιλαμβάνεται και ο αφελέστερος των παρατηρητών, το τι προκαλεί αυτό το ενδεχόμενο στην διατήρηση της κομματικής συνοχής
Οι δημοσκοπήσεις των κυριακάτικων εφημερίδων
Αυτοδύναμη κυβέρνηση θα σχηματίσει το ΠΑΣΟΚ στις επαναληπτικές εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, που έγινε για λογαριασμό του Έθνους της Κυριακής. Παρά τις παροχές της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι το κλίμα δεν αλλάζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προηγείται σταθερά, με 4,3 μονάδες διαφορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αυτοδυναμία με τον ισχύοντα νόμο, ενώ θεωρείται μάλλον ανέφικτο και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ ευνοείται από το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.
Ίδια περίπου τα αποτελέσματα και της εταιρείας FOCUS, δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της REAL NEWS. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,4% και ακολουθεί η ΝΔ με 26,3%.
Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 38%, έναντι 29,7% του Γ. Παπανδρέου.
Σε δημοσκόπηση της GPO για τη Β’ Αθηνών, η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής δίνει σημαντικό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 30,8%, ακολουθεί η ΝΔ με 24%, το ΚΚΕ με 11,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, ο ΛΑΟΣ με 5,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4,4%.
Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές (πάντα στη Β’ Αθηνών) το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,1%, ακολουθεί η ΝΔ με 24,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%, το ΚΚΕ με 12,2%, ο ΛΑΟΣ με 7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4,8%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Κ. Καραμανλής με 37%, ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου με 32,1%, ενώ το 30,1% των ερωτηθέντων απαντά κανείς από τους δύο.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 4-10 Φεβρουαρίου 2009 σε δείγμα 2.400 ατόμων.
Η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή» δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 38,5% και η ΝΔ να ακολουθεί με 34%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κ. Καραμανλής με ποσοστό 39,09%, έναντι 35% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου.