Για «έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» έκανε λόγο, με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5 FM». «Θυμόμαστε όλοι πριν λίγες μέρες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή να απαντά στον Αλέξη Τσίπρα με πολύ επιθετικό ύφος ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ένδειξη πως υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα σε όσους ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που είναι σε ΜΕΘ», είπε, σημειώνοντας: «Μέχρι τότε ξέραμε ότι το ακριβώς αντίθετο έλεγαν όσοι άνθρωποι ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότι ένας ασθενής που διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ δεν έχει καμία πιθανότητα σωτηρίας».

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «ήδη από τον περασμένο Μάιο ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είχε στα χέρια του επιστημονική μελέτη των κυρίων Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι στο 87%». Τόνισε δε πως «ένα από τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι το 38,5% από το σύνολο των απωλειών που τέθηκαν προς μελέτη είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζουν εάν η κατάσταση στο ΕΣΥ ήταν καλύτερη, εάν δεν είχαμε την πίεση και τις ελλείψεις που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα στο σύστημα υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανέφερε ότι «ο κ. Οικονόμου είπε πάρα πολλά, για να μην απαντήσει όμως στα δύο κρίσιμα: εάν διαψεύδει ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τη συγκεκριμένη μελέτη πολύ καιρό πριν κάνει αυτή την ντροπιαστική δήλωση στη Βουλή και -επί της ουσίας- να μας πει τι έκανε η κυβέρνηση, από τη στιγμή που γνώριζε τη μελέτη, ώστε να ανταποκριθεί στις τεράστιες ελλείψεις που αυτή αποτύπωνε στο σύστημα υγείας».

Σε υψηλούς τόνους ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πως «το γεγονός ότι στο τέταρτο πια κύμα της πανδημίας ζούμε καθημερινά μια εκατόμβη νεκρών και είμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, είναι ξεκάθαρη ευθύνη της». Πρόσθεσε ότι «είναι κάτι στο οποίο οδηγηθήκαμε με πολιτική επιλογή, επιλογή να μην κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει». Ανέφερε ότι το ΕΣΥ, εν μέσω πανδημίας, «έχει 2.500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019», ενώ «υπάρχουν επίσης 800 γιατροί που έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους για πρόσληψη και βρίσκονται στη λίστα αναμονής, οι οποίοι θα μπορούσαν άμεσα να προσληφθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Υποστήριξε ότι «το αδιέξοδο ενισχύθηκε από την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, αλλά και από την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τάξη σε σχέση με πριν την πανδημία, αλλά και από τη σημερινή διαδικασία συγχώνευσης τμημάτων που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό παιδιών μέσα στην τάξη». Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε ότι «ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι η κατάσταση που ζούμε σήμερα ήταν επιλογή της κυβέρνησης ήταν η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη το καλοκαίρι ότι έχουμε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης των κ. Τσιόδρα και Λύτρα είναι η τεράστια ανισότητα που υπάρχει μεταξύ της νοσηλείας σε ΜΕΘ στην Αττική και της νοσηλείας σε ΜΕΘ στην περιφέρεια». Επίσης, καταλόγισε ευθύνη στην κυβέρνηση για το ότι «ακόμα και τώρα ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία είναι εκτός της μάχης, ουσιαστικά βγάζοντας κέρδη στις πλάτες της κοινωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την οικονομία, είπε ότι ο Προϋπολογισμός για το 2022 «ήδη προβλέπει 10 δισ. δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω πανδημίας» και ότι «κόβει 820 εκατ. ευρώ από τη δημόσια υγεία και 1,7 δισ. από τον κοινωνικό προϋπολογισμό», ενώ «έχει κάνει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ, τη στιγμή που για το ’21 η χώρα θα έπρεπε να έχει απορροφήσει 2,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και, τελικά, φαίνεται ότι θα απορροφήσει μόλις 150 εκατ. ευρώ». «Δικό μας μέλημα είναι να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για να νικήσει η ζωή και να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης