«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ΕΕ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αντιμέτωπη με σταυρικά ερωτήματα για την ίδια την υπόσταση και την πορεία της» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακικής Δημοκρατίας, Αντρέι Ντάνκο. «Η απάντηση δεν μπορεί παρά να δοθεί μέσα από την επάνοδο, την επιστροφή και καταξίωση των βασικών αξιών και ιδανικών της ΕΕ, μέσα από την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, προκειμένου η ΕΕ να έχει ένα μέλλον πάντοτε υπέρ των λαών που τη συναποτελούν» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης και επανέλαβε εμφατικά ότι η ΕΕ οφείλει να δώσει απαντήσεις για την άρση των αδιεξόδων που έχουν δημιουργήσει οι διαφορετικές απόψεις και πρακτικές ανάμεσα σε κράτη-μέλη της.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την «Άνοιξη της Πράγας», ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα γεγονότα εκείνης της εποχής συνιστούν ένα «εμβληματικό ιστορικό ορόσημο για όλον τον 20ό αιώνα, κατά τον οποίο άλλωστε έλαβαν χώρα και άλλες -πάρα πολλές- διεργασίες, οι οποίες σφράγισαν άλλες θετικά και άλλες αρνητικά την πορεία όλης της Ευρώπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς ζούσαμε στην Ελλάδα τον δεύτερο χρόνο της δικτατορίας και έτσι ο απόηχος αυτού του κινήματος και της εξέγερσης, αυτού που ονομάζουμε “Άνοιξη της Πράγας”, έφτανε στη χώρα μας με μια καθυστέρηση και μέσα από τα φίλτρα των διαφορετικών απόψεων. Η απαίτηση για δημοκρατία και ελευθερία, για σοσιαλισμό με δημοκρατία, ελευθερία, ελευθεροτυπία, πολυκομματικό καθεστώς, ήταν μια απαίτηση που συνέγειρε τότε πάρα πολλά τμήματα της ευρείας προοδευτικής παράταξης σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και η ίδια η εξέγερση, η ίδια η κίνηση τής τότε κυβέρνησης Ντούμπτσεκ, έτυχε μεγάλου ενδιαφέροντος για εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά και η αρνητική έκβαση, η ήττα, τότε, της “Άνοιξης της Πράγας”, αποτέλεσε ένα ορόσημο, το οποίο από τότε το μελετούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ακριβώς το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί παρά να είναι με την ελευθερία, τη δημοκρατία, και την αλληλεγγύη των λαών» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Με τις ευχαριστίες των χιλιάδων Σλοβάκων, οι οποίοι «κάθε καλοκαίρι κάνουν την Ελλάδα δεύτερο σπίτι τους, κάνοντας εδώ της διακοπές τους», ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

«Για εμάς, όλους τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της σοφίας, η γενέτειρα της φιλοσοφίας, η γενέτειρα όλης της ευρωπαϊκής σκέψης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όποιος θέλει να ηγηθεί, όποιος θέλει να είναι πολιτικός, θα πρέπει να έχει διαβάσει και αφομοιώσει τις βασικές σκέψεις ανθρώπων, όπως ήταν ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας» επισήμανε ο κ. Ντάνκο και πρόσθεσε: «Αυτό δεν αφορά μόνο πολίτες και πολιτικούς, αλλά αν θέλεις να είσαι καλός μουσικός, καλλιτέχνης και πάλι πρέπει να κοιτάξεις πίσω και να ανακαλύψεις τις βάσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γι’ αυτόν τον λόγο είναι μεγάλη τιμή για εμάς ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, 600 Έλληνες, 600 άνθρωποι από μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, με μεγάλο πολιτισμό και παιδεία, 600 Έλληνες σπουδάζουν σε εμάς ιατρική. Είστε ένα πολύ μεγάλο έθνος και περάσατε πάρα πολλά μέσα στην ιστορική πορεία σας. Είστε έθνος χριστιανικό και άρα ένα έθνος πολύ κοντινό μας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακικής Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Θέλω μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο που βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή, εν ονόματι όλων των Σλοβάκων πολιτών και όλης της Σλοβακίας, να εκφράσω τη μεγάλη λύπη μου για τα γεγονότα των πυρκαγιών, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να χαθούν πολλές ζωές αυτό το καλοκαίρι. Παράλληλα, όμως, πρέπει να θαυμάσω τον ελληνικό λαό που παρ’ όλες τις δυσκολίες, είναι ένας λαός πολύ έξυπνος, που απέδειξε ότι σε μία δύσκολη εποχή βρήκε τον δρόμο και την έξοδο από την κρίση. Ιδιαίτερα για τον απλό Έλληνα πολίτη, εγώ πρέπει να εκφράσω τον μεγάλο θαυμασμό μου για όσα έκανε τα τελευταία χρόνια για να σώσει την πατρίδα του».

Η Βουλή των Ελλήνων φιλοξένησε φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Alexander Dubcek Ανθρώπινο πρόσωπο των πολιτικών». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον σημαντικό Σλοβάκο πολιτικό, ο οποίος το 1968 έγινε το σύμβολο της διαδικασίας αναγέννησης και εκδημοκρατισμού της κοινωνίας, προσπαθώντας να μεταρρυθμίσει το κομμουνιστικό καθεστώς (Άνοιξη της Πράγας).

Στη Βουλή των Ελλήνων και τη φωτογραφική έκθεση του μεγάλου Σλοβάκου πολιτικού με το «θλιμμένο χαμόγελο» συμμετείχε ο Πάβολ Ντούμπτσεκ, γιος του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.

«Εν ονόματι του μεγάλου Σλοβάκου Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ θέλω να σας ευχαριστήσω, παρουσία και του γιου του, για την τιμή που κάνετε με την έκθεση που φιλοξενείτε. Επειδή είστε μεγάλος λαός, προφανώς υποσυνείδητα αισθάνεστε και νιώθετε και τις τραγωδίες, και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που πέρασε και ο δικός μας λαός πριν 50 χρόνια. Αυτές τις δυσκολίες ενώνουν τους δύο λαούς περισσότερο από ό,τι πιστεύουμε, αυτοί οι δεσμοί θα μας βοηθήσουν για να συνεχίσουμε την πορεία μας στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Ντάνκο.

«Ο πατέρας μου έλεγε ότι “καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να διατηρηθεί αιωνίως εάν δεν στηρίζεται στη βάση της ηθικής”. Κρίμα που έφυγε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την πολιτική και το έργο σε αυτόν τον δρόμο» σημείωσε ο κ. Ντούμπτσεκ, για να προσθέσει: «Βάσει του έργου και της σκέψης του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, πρέπει να πούμε ότι κανένας λαός δεν είναι καλός και κανένας λαός δεν είναι και κακός. Κάθε λαός είχε και πολιτικούς, οι οποίοι εργάζονταν για το καλό των πολιτών τους και κάθε λαός είχε πολιτικούς που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το προσωπικό συμφέρον του. Γι’ αυτό και οι πολίτες της Τσεχοσλοβακίας, την εποχή του πατέρα μου, απέδειξαν ότι η δύναμη της ηθικής είναι πολύ πιο δυνατή από όλα τα όπλα του κόσμου». Επίσης, ο κ. Ντούμπτσεκ θύμισε τα λόγια του πατέρα του «να ζούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα σύνορα να μη χωρίζουν τους ανθρώπους αλλά να τους ενώνουν», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα εμφανίσει πολιτικούς σαν τον πατέρα του.

Στις σχέσεις Ελλάδας-Σλοβακίας και την προσωπικότητα του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ αναφέρθηκε και η πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας, Iveta Hericova, τονίζοντας ότι το 2018 είναι έτος πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες: «Για την Ελλάδα διότι βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. Για τη Σλοβακία είναι μία επετειακή χρονιά, για τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της Τσεχοσλοβακίας, τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Σλοβακικής Δημοκρατίας, και τα 50 χρόνια της “Άνοιξης της Πράγας”».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης