Σε πιο χαμηλούς τόνους από τις προηγούμενες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά τη διάσπαση Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ, ωστόσο η εσπευσμένη αποχώρηση του Προέδρου του Κόμματος ,Στέφανου Κασσελάκη, πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της προκάλεσε αντιδράσεις.

Tα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησαν για τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την αμηχανία να είναι έκδηλη, καθώς έχει αποχωρήσει μεγάλο μέρος του οργάνου που είχε εκλεγεί πριν από περίπου 18 μήνες, συνεδρίασε χθες Τετάρτη (29/11) η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, o οποίος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «ανοιχτή συζήτηση» αυτού που χαρακτηρίζει πολιτικό κέντρο, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν προσωπικές συναντήσεις με τα μέλη για τις χρεώσεις τους.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε, ανάμεσά τους και παρακολούθησε με προσοχή τις επισημάνσεις των στελεχών του κόμματος, μια κίνηση που συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη έλεγαν ότι με αυτή την κίνηση θέλησε να δείξει ότι είναι «πρώτος μεταξύ ίσων».

Όσον αφορά το συνέδριο, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως «πρέπει να γίνει στην ώρα του». Επίσης, εισηγήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση περιφερειακών συνεδρίων, η συγκρότηση των ομάδων εργασίας και ο σχεδιασμός της διπλής καμπάνιας για τη στέγαση και την ακρίβεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τη σχετική σύμπνοια, η Πολιτική Γραμματεία δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί σε καλό κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένα στελέχη άσκησαν αυστηρή κριτική κατά της ηγεσίας, λέγοντας ότι με τη συμπεριφορά τους, συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, επιτάχυναν τη διάσπαση και τώρα με άρθρα και παρεμβάσεις, οξύνουν το κλίμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος στην τοποθέτησή του άσκησε κριτική στον νέο Πρόεδρο, λέγοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουν η τοξικότητα και ο διχασμός. Το κόμμα είναι πίσω οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά. Υπάρχει απουσία πλάνου και σχεδιασμού. Ανάγκη για ένα συνέδριο αυτοκριτικής και σύνθεσης και υπέρβασης άμεσα (Ιανουάριος). Τα 13 περιφερειακά δεν μπορεί να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έκανε την τοποθέτηση του ο Διονύσης Τεμπονέρας έφυγε προκαλώντας την έκπληξη των μελών του οργάνου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ενημερώσει τους στενούς συνεργάτες του για την αποχώρηση αυτή ωστόσο τα στελέχη δεν το γνώριζαν και σίγουρα η συγκεκριμένη στιγμή που επέλεξε δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Μάλιστα υπήρξαν μέλη που σχολίασαν αρνητικά αυτή του την κίνηση με αποτέλεσμα να μην κάνουν τις τοποθετήσεις τους όπως είχαν προγραμματίσει στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά την αποχώρηση του Προέδρου του κόμματος, αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στην Πολιτική Γραμματεία κάποια στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ακόμη πληροφορίες αναφέρουν ότι προκλήθηκε μεγάλη δυσαρέσκεια και μέσα στη συνεδρίαση του οργάνου, που είχε σαν αποτέλεσμα να αφήνονται αιχμές προς τον Πρόεδρο ότι «δεν αντέχει να ακούει κριτική».

Άλλες κομματικές πηγές, περιέγραφαν το κλίμα της συνεδρίασης μιλώντας για «συντροφικότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα» που αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις του Προέδρου του κόμματος και των μελών της Π.Γ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ήταν ενήμερη η Πολιτική Γραμματεία για την αποχώρηση Κασσελάκη

Ενήμερα ήταν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για την αποχώρηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη στο μέσο της συνεδρίασης σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Έρευνα στον iSYRIZA

Πρόσκληση προς τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω των social-media για να συμμετάσχουν στη νέα διαδικτυακή έρευνα του iSYRIZA. «Με δουλειά, αθόρυβα αλλά συστηματικά, φτιάχνουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ των μελών» ανέφερε σε ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας περιλαμβάνει 9 ερωτήματα, με τη δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων.

  1. Ποιο ζήτημα σας απασχολεί περισσότερο στην καθημερινότητά σας αυτό το διάστημα;
  2. Σε τι βαθμό εκτιμάτε πως οι δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζουν τις προτεραιότητές σας;
  3. Τι πιστεύετε πως θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κάνει καλύτερα;
  4. Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε ποιες δραστηριότητες θα σας ενδιέφερε να συμμετάσχετε;
  5. Πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώνετε μηνιαίως στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
  6. Ποιες ώρες θα σας εξυπηρετούσαν για να συμμετέχετε στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
  7. Πόσο συχνά διαβάζετε τα newsletter του iSYRIZA;
  8. Τι σας φαίνεται πιο χρήσιμο και ενδιαφέρον στην πλατφόρμα του iSYRIZA;
  9.  Τι θα θέλατε να κάνει ο iSYRIZA για να γίνει πιο χρήσιμος για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Το απόγευμα στις 17:30 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αντικείμενο τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα, αλλά και τον προϋπολογισμό. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη μετά την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση των «11», που όπως ανακοίνωσαν προχωρούν στη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νάσο Ηλιόπουλο.

Αποχώρησαν μέλη του τμήματος Πολιτισμού

Νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν σταματά να καταγράφει φυγή στελεχών.

Σήμερα, με συλλογικό κείμενο φεύγουν από το κόμμα 18 στελέχη από το τμήμα Πολιτισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η δήλωση αποχώρησης

«Οι μαζικές αποχωρήσεις μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αφήνουν αλώβητο και το τμήμα Πολιτισμού του κόμματος. Όσοι, όσες, όσα υπογράφουμε αυτό το κείμενο, έχοντας οι περισσότεροι/ες/α ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή μας από τις τοπικές ή τις κλαδικές μας οργανώσεις και τα όργανα στα οποία ανήκαμε, οφείλουμε να δηλώσουμε και την αποχώρησή μας από το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο οποίο ενεργοποιούμασταν παράλληλα με την όποια άλλη πολιτική και κομματική μας δράση.

Η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς νεοφιλελεύθερες θέσεις και γενικότερα θέσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η νοσταλγία της παλιάς Ελλάδας της νοικοκυροσύνης αλλά και της οπισθοδρόμησης και της ανελευθερίας, η αντιμετώπιση του κεφαλαίου ως εργαλείου για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, το τοξικό και διχαστικό κλίμα που καλλιεργεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και η καινούργια ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει, κάνουν το χώρο που μέχρι χτες ήταν το σπίτι μας, αφιλόξενο για μας, τις ιδέες και τους αγώνες μας. Η απαξίωση της λειτουργίας του κόμματος, οι αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές κινήσεις της νέας ηγεσίας, η εννοιολόγηση της πολιτικής ως συνθηματολογίας και δήθεν αδιαμεσολάβητης επαφής του προέδρου με την κοινωνία διαμορφώνουν ένα τοπίο που ελάχιστα θυμίζει κόμμα της Αριστεράς.

Εμείς παραμένουμε πιστοί σε αρχές και αξίες και τιμούμε την πολύτιμη παρακαταθήκη της σχέσης της Αριστεράς με τον Πολιτισμό ως καταστατική της αρχή. Όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε και αγωνιστήκαμε με γνώμονα μια αντίληψη για τον Πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό, ως δημιουργική δύναμη που μπορεί να εμπεδώσει στις κοινωνίες τις αξίες της προόδου, της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, ως θεμέλιο και έκφανση των ποικίλων ταυτοτήτων, να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή και την συλλογική αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση. Στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς την ανάληψη της διακυβέρνησης στη χώρα, συνεισφέραμε στο μέτρο των δυνάμεών μας, με τις γνώσεις και την εμπειρία μας στην κυβερνητική του θητεία, χωρίς να εγκαταλείπουμε την κινηματική μας δράση και χωρίς να διστάσουμε να σταθούμε κριτικά σε πολιτικές που έρχονταν σε αντίθεση με βασικές προγραμματικές μας αρχές.

Την 4ετία 2019–2023 βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με τους συναδέλφους μας και τους πολίτες για μια σειρά από ζητήματα. Στηρίξαμε και συμμετείχαμε ενεργά στο κίνημα support art workers των καλλιτεχνών, που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το MeToo και τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πλήρη απαξίωση των καλλιτεχνικών σπουδών με το επαίσχυντο Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 85/22 της ΝΔ. Βρεθήκαμε στο πλάι των αρχαιολόγων και των πολιτών εν γένει υπερασπιζόμενοι την πολιτιστική κληρονομιά και αντιτιθέμενοι σθεναρά σε καταστροφικές πολιτικές και σκοτεινές συμφωνίες. Μέσα από το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαμορφώσαμε ένα σχέδιο πολιτικής που θα αναβάθμιζε τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει και στηρίζει τον πολιτισμό και θα ενίσχυε τόσο τους δημόσιους πολιτιστικούς φορείς, όσο και την αυτόνομη καλλιτεχνική δημιουργία.

Αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν αναστέλλουμε ούτε τους αγώνες μας ούτε την ενεργό συμμετοχή μας στην πολιτική. Θα βρεθούμε μαζί με τους συναδέλφους μας, τους συντρόφους μας αλλά και ευρύτερα τους αριστερούς και προοδευτικούς συμπολίτες μας στα μέτωπα του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, αλλά και για την προστασία, την υποστήριξη και την ενίσχυση του πολιτισμού, είτε αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, είτε τη σύγχρονη δημιουργία, είτε την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη δημιουργική συμμετοχή της κοινωνίας στο πεδίο της κουλτούρας.

Αξελός Ρήγας, ηθοποιός, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού

Αντωνιάδης Γιάννης, συγγραφέας- δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού

Βλαζάκη Μαρία, αρχαιολόγος, πρώην ΓΓ Υπουργείου Πολιτισμού, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού

Γιαννοπούλου Έφη, μεταφράστρια, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού

Καλδάρας Κώστας συνθέτης, Αν. Συντονιστής Τμήματος Πολιτισμού

Καλούδης Έκτωρ, ηθοποιός πρώην μέλος της γραμματείας Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Κανελλοπούλου Μαρία, ηθοποιός, πρώην Συντονίστρια Τμήματος Πολιτισμού

Κερσανίδης Άκης, σκηνοθέτης- παραγωγός, Συντονιστής Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Κουτσογιαννάκη Κατερίνα, πολιτική επιστήμονας – πολιτιστική διαχειρίστρια, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού

Παπαθύμνιος Γιάννης, ηθοποιός- σκηνοθέτης, πρώην αν συντονιστής Οργάνωσης Μελών Θεάτρου, μέλος Τμήματος Πολιτισμού

Προγκίδη Αυγή, χορογράφος, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού

Σκλάβος Δημήτρης, σκηνοθέτης, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού

Συγγενιώτου Μαργαρίτα, μεσόφωνος, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού

Τζελέπη Χρύσα, σκηνοθέτης- παραγωγός, πρώην μέλος της γραμματείας Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Χατζησοφιά Άννα, συγγραφέας – ηθοποιός, Συντονίστρια Τμήματος Πολιτισμού

Χατζησίμος Βαγγέλης, λυρικός καλλιτέχνης, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού

Χρήστου Χρυσούλα, ηθοποιός- σκηνοθέτης, υπεύθυνη Πολιτισμού Νομαρχιακής Λάρισας

Παρή Χριστοδουλοπούλου, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης